Iulia Timoşenko: „Ucraina va recăpăta Crimeea”, iar invazia peninsulei grăbeşte sfârşitul regimului lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a exprimat încrederea că „Ucraina va recăpăta Crimeea”, subliniind că cel mai important obiectiv al guvernului de la Kiev în momentul de faţă este să-l împiedice pe preşedintele rus Vladimir Putin să avanseze campania sa de extindere a graniţelor Federaţiei Ruse în detrimentul Ucrainei.

Declaraţiile lui Timoşenko au fost făcute în timpul unui interviu televizat al postului ucrainean de ştiri Savik Shuster, emisiune înregistrată vineri, marcând primul ei interviu amplu de la eliberarea din închisoare în urmă cu o lună, după ce inamicul ei politic Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la conducerea Ucrainei.

În cadrul apelului ei la solidaritatea ucrainenilor, Timoşenko a adăugat că „întreaga lume urmăreşte cu atenţia operaţiunile Rusiei în Ucraina”. Fostul premier şi-a exprimat convingerea că demiterea lui Ianukovici a fost un obstacol în planurile lui Putin de a invada partea continentală a Ucrainei.

„Tot ceea ce vrea Putin este să schimbe ordinea şi să remodeleze lumea pe care o cunoaştem acum”, a declarat Timoşenko, citată de ziarul online „Kyiv Post”.

În ceea ce priveşte anexarea Crimeei la Federaţia Rusă, Timoşenko condamnă drept fals pretextul invocat de Kremlin, potrivit căruia autorităţile ruse au responsabilitatea de a proteja comunitatea de ruşi din peninsulă. În schimb, Timoşenko a declarat că alipirea Crimeei la Rusia este „începutul sfârşitului regimului lui Putin”.

„Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna după ce ne-a declarat război (...) Putin este inamicul numărul unu al Ucrainei, ne-a luat pământul cu armele” , a mai declarat Timoşenko în timpul emisiunii. „Trebuie să fim pregătiţi pentru momentul când Putin va depăşi linia roşie”, a adăugat aceasta, precizând că aproximativ 100.000 de militari ruşi sunt masaţi la graniţa dintre Rusia şi Ucraina.

„Nu este primul dictator cu comportament fascist. Lumea a arestat deja mulţi dintre ei în ultimii ani. Ne amintim de Libia, ne amintim de alţi dictatori care au fost înlăturaţi de la putere de mase. Putin nu este o excepţie”, a declarat Timoşenko, apelând în timpul discursului ei la tehnici de persuasiune folosite în trecut şi de Ianukovici şi practicate şi de televiziunea rusă aflată sub controlul Kremlinului.  


Citeşte şi:

Anexarea Crimeei în cifre: cât costă absorbirea republicii autonome de către Rusia

În ciuda plajelor cu nisip fin şi a peisajelor încântătoare care au transformat Crimeea într-o destinaţie turistică îndrăgită de vechea aristocraţie rusă, peninsula din Marea Neagră este recunoscută şi petru amploarea corupţiei, fenomen cu o vechime importantă în regiune. După anexarea republicii autonome, Kremlinul calculează acum costurile exacte pe care le va suporta pentru a susţine economia haotică a Crimeei.

FOTO Natalia Poklonskaia, procurorul-şef din Crimeea, devenită peste noapte sex-simbol în Asia

Procurorul-şef al republicii Crimeea, statut recunoscut doar de Rusia după exprimarea rezultatului referendumului de pe 17 martie care a decis alipirea Crimeei de Rusia, Natalia Poklonskaia, face furori în Asia, nu tocmai datorită calităţilor pe plan profesional, ci graţie senzaţiilor stârnite în rândul internauţilor. În jurul acesteia s-a creat o adevărată comunitate de admiratori, care laudă atuurile prin mici demonstraţii de artă.

Deşi bravează, Vladimir Putin a fost „lovit la buzunar“ de sancţiunile economice dispuse de SUA

Noile sancţiuni impuse Moscovei de către SUA vizează cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus, dar şi o bancă rusească şi pe proprietarul acesteia, prezentat drept „bancherul lui Putin“. Deşi liderul de la Kremlin a reacţionat ironic la sancţiunile instituite de Occi

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Singura modalitate de a stabiliza Ucraina este statul federal”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că singura modalitate de a stabiliza situaţia din Ucraina este de a declara această ţară stat federal, potrivit RIA Novosti.

Cinci posibile consecinţe economice ale unui nou Război Rece

Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a adus noi tensiuni între Rusia, Europa şi Statele Unite. Dacă în urmă cu o lună doar Occidentul părea că poate aplica sancţiuni Rusiei, recent, şi Moscova a început să reacţioneze asemănător, publicând o „listă neagră” a unor oficiali americani care nu mai pot ajunge în Federaţia Rusă. Analiştii politici consideră că noile tensiuni pot deschide calea unui nou război rece între Est şi Vest.

Kremlinul şi Casa Albă şi-au publicat „listele negre”

Rusia a publicat joi o listă cu oficiali americani vizaţi de sancţiuni, imediat după ce preşedintele american a anunţat noi sancţiuni şi a ameninţat că vizează economia rusă, relatează AFP.

Ambasadorul Kievului la ONU: Rusia pregăteşte o intervenţie în estul şi sudul Ucrainei

Şeful misiunii Ucrainei la ONU, la Geneva, Iuri Klimenko a declarat pentru presă că există "indicii" potrivit cărora Rusia este pregătită să lanseze o intervenţie de anvergură în estul şi sudul Ucrainei, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite