Italia, coronavirus: Ministrul agriculturii pledează pentru regularizarea statutului imigranţilor ilegali spre a ajuta la repornirea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teresa Bellanova, ministrul italian al Agriculturii
Teresa Bellanova, ministrul italian al Agriculturii

Ministrul Agriculturii din Italia a provocat o dezbatere aprinsă după ce a sugerat folosirea imigranţilor ilegali pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă care pune în pericol agricultura din peninsulă.

Puternic lovită de pandemia de coronavirus, Italia a impus măsuri restrictive care au închis ţara, dar au condus şi la plecarea unui număr foarte mare de muncitori sezonieri folosiţi de fermieri în activităţi precum culesul de căpşuni sau sparanghel. Iar pentru migranţii care au sosit ilegal ar putea ca acest context să se dovedească drept o şansă nesperată pentru a în interiorul economiei legale, scrie Politico.

Dar rezolvarea problemei reprezintă o provocare puternică pentru executiv care trebuie să se confrunte cu controversele privind migraţia într-o perioadă în care încearcă să menţină unitatea cetăţenilor grav loviţi de pandemia de coronavirus care a ucis aici cel mai mare număr de persoane din Europa şi a provocat daune economice uriaşe.

Dezbaterea actuală a fost deschisă de către ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, un fost fermier care a lăsat şcoala pentru agricultură la vârsta de 14 ani şi a devenit un lider sindical încă de când era adolescentă. Ea a propus ca imigranţii fără documente să primească permise de muncă pentru a rezolva lipsa de forţă de muncă. Astfel, 600.000 de migranţi ilegali ar fi aduşi pe piaţa muncii pentru a reporni economia.

Bellanova, a pledat marţi pentru regularizarea statutului a 600.000 de imigranţi ilegali în scopul de a reporni economia grav afectată de epidemia de COVID-19, o propunere care a declanşat însă critici virulente din partea Ligii lui Matteo Salvini, transmite AFP.

„Ajunge cu ipocrizia şi cu ascunsul capului în nisip. Acesta este răspunsul meu la reflecţia privindu-i pe cei aproximativ 600.000 de imigranţi ilegali cu situaţie de regularizat pentru a face să repornească economia“, a afirmat Teresa Bellanova - membră a mişcării de centru Italia Viva, fondată de fostul prim-ministru Matteo Renzi -, într-o scrisoare către cotidianul Il Foglio.

„Fie vom fi noi, cei din politică, cei de la guvernare“ care să ne ocupăm de această problemă, fie o va face „criminalitatea“, mafia, a subliniat Teresa Bellanova.

În Italia, mai multe sute de mii de muncitori agricoli străini sunt expuşi riscului de muncă ilegală şi de exploatare, atrag atenţia sindicatele.

Unii dintre aceşti muncitori sunt victime ale „caporalato“, o formă de sclavie modernă în care intermediarii sifonează o mare parte din salariile precare ale lucrătorilor.

Propunerea Teresei Bellanova a fost imediat criticată de Liga, partidul de extremă dreapta condus de Matteo Salvini.

Scrisoarea „rezumă viziunea delirantă pe care o are acest guvern despre fenomenul imigraţiei ilegale. Debarcările neîncetate de migranţi ilegali - inclusiv pozitivi la COVID-19 - nu sunt suficiente, la fel ca porţile în continuare deschise. Acum, guvernul, prin ministrul Bellanova, se gândeşte să pună mâna şi pe sectorul agricol“, au denunţat mai mulţi senatori ai Ligii, printre care fostul ministru al agriculturii, Gian Marco Centinaio.

„Dar cum te poţi gândi să regularizezi un mare continent de imigranţi clandestini, despre care nu se ştie nimic, nici măcar condiţiile de sănătate, pentru a compensa lipsa de mână de lucru în fermele noastre, pe câmpurile noastre ?“, mai spun reprezentanţii Ligii, cerând ca, dimpotrivă, să se recurgă la şomerii care beneficiază de venitul de cetăţenie.

Ministrul italian al Agriculturii a subliniat că printr-o astfel de măsură s-ar rezolva două probleme importante cu care se confruntă Italia: criza umanitară din taberele unde trăiesc imigranţii şi problema urgentă cauzată de lipsa de forţă de muncă.

„Nu putem lăsa producţia să putrezească în câmp când din ce în ce mai multe persoane din această ţară sunt flămânde", şi-a motivat propunerea.

Italia este dependentă de aproximativ 400.000 de muncitori sezonieri, care vin preponderent din nordul Africii sau estul Europei şi care formează 36% din forţa de muncă sezonieră. Dar în acest an din cauza restricţiilor de circulaţie şi a fricii provocate de virus, există un deficit de aproximativ 250.000 de muncitori, conform celei mai mari asociaţii agricole din Italia, Coldiretti.

Modelel portughez

Imigranţii care aşteaptau regularizarea situaţiei lor şi solicitanţii de azil în Portugalia au obţinut aceleaşi drepturi ca şi rezidenţii, mai ales în privinţa accesului la sistemul de sănătate, pe durata stării de urgenţă decretate pentru stoparea epidemiei, transmite AFP.

Nu este vorba despre o regularizare automată“, a precizat pentru AFP Serviciul pentru străini şi frontiere (SEF), menţionând că examinarea dosarelor va fi reluată la începutul lunii iulie.

Poliţia de frontieră nu a precizat câte persoane sunt vizate de această măsură, intrată în vigoare vinerea trecută, pentru a le permite migranţilor să aibă acces la servicii publice şi la ajutoare sociale oferite de stat.

Decizia Portugaliei a fost salutată luni de comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic. 'Este o bună practică de protejare a persoanelor vulnerabile', a transmis ea pe Twitter.

„Pe timp de criză, este o datorie a unei societăţi solidare să asigure accesul migranţilor la sănătate, la stabilitatea locului de muncă şi la locuinţă“, a explicat ministrul de interne, Eduardo Cabrita, citat de cotidianul Publico.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite