Italia ar putea renunţa la finanţarea partidelor din banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beppe Grilo, liderul Mişcării Cinci Stele, ar propus iniţial proiectul de lege care trezeşte simpatia italieilor
Beppe Grilo, liderul Mişcării Cinci Stele, ar propus iniţial proiectul de lege care trezeşte simpatia italieilor

Cabinetul de guvernare din Italia a înaintat o propunere de lege care ar putea desfiinţa sistemul de finanţare a partidelor politice din bugetul de stat până în 2017, înlocuind în mod treptat sistemul actual cu unul bazat pe contribuţiile voluntare ale cetăţenilor, a informat agenţia de ştiri Reuters.

Potrivit proiectului de lege, care trebuie acceptat de ambele camere ale parlamentului ţării, sistemul actual de finanţare publică va fi redus cu 40%în primul an de la adoptarea legii, 50% în cel de-al doilea an şi 60% în al treilea an. Finanţarea de stat ar fi complet eliminată în anul patru.

Atunci când acest sistem de finanţare privată ar fi implementat, cetăţenii care aleg să sponsorizeze partidele politice îşi vor putea deduce plăţile din propriile impozite. Premierul italian Enrico Letta a declarat pentru presa locală că are speranţă că proiectul va fi aprobat în curând.

Popularitatea partidelor politice din Italia a scăzut dramatic în ultimii ani din cauza acuzaţiilor de  corupţie şi risipă de bani, astfel încât decizia de a anula finanţarea statului s-a bucurat de o mare simpatie în rândul cetăţenilor.

Această propunere a fost iniţial una dintre principalele promisiuni politice care au făcut parte din campania electorală a Mişcării populiste Cinci Stele, condusă de carismaticul Beppe Grillo şi care a reuşit să câştige un sfert din voturile alegătorilor care s-au prezentat la urme în februarie.

Mişcarea Cinci Stele a refuzat să primească orice ajutor bănesc din partea statului italian. În prezent, formaţiunea condusă de Grillo nu face parte din coaliţia de guvernare întocmită de premierul Enrico Letta.

Un referendum asemănător, care decidea limitarea finanţării partidelor politie de către stat, s-a bucurat de sprijinul covârşitor al cetăţenilor, iar legea a fost adoptată în 1993, însă rezultatul a fost ulterior ignorat.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite