Islanda permite reluarea vânătorii de balene. Activiștii spun că „este un paș uriaș înapoi“

0
Publicat:

Activiștii spun că balenele vor suferi în continuare o moarte agonizantă în ciuda noilor reglementări și a monitorizării.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Grupurile pentru drepturile animalelor și ecologiștii au calificat drept "extrem de dezamăgitoare" vestea că Islanda a dat undă verde pentru reluarea vânătorii comerciale de balene, după ce interdicția temporară introdusă anul acesta a luat sfârșit, scrie theguardian.com.

Guvernul islandez a declarat că vor fi puse în aplicare reglementări mai stricte - inclusiv echipamente mai bune, instruire și o monitorizare sporită - dar militanții au declarat că acestea sunt "inutile și irelevante", deoarece balenele vor suferi în continuare o moarte agonizantă. Balenele vânate sunt împușcate cu harpoane cu vârf de grenadă.

Decizia guvernului de a permite continuarea vânătorii de balene cu aripioare în țară a fost luată ca urmare a recomandărilor unui grup de lucru care a arătat că îmbunătățirile ar putea reduce suferința. Balenele cu aripioare, al doilea mamifer ca mărime din lume după balena albastră, sunt considerate vulnerabile la nivel mondial în fața extincției, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Într-o declarație pentru The Guardian, ministrul islandez al alimentației și a agriculturii din Islanda, Svandís Svavarsdóttir, a declarat: "Odată cu expirarea interdicției, ministerul implementează acum noi cerințe stricte și detaliate pentru vânătoare, inclusiv în ceea ce privește echipamentul, metodele și supravegherea sporită. Indiferent de punctul meu de vedere personal sau politic cu privire la vânătoarea de balene, evaluarea viitorului acesteia rămâne în curs de desfășurare, iar procesul oficial continuă."

Oficialul a subliniat că permisul actual a fost emis în 2019, înainte de preluarea mandatului și este valabil până la sfârșitul anului 2023, adăugând: "Nu s-a luat încă o decizie privind acordarea unor eventuale licențe în 2024".

"Aceste noi măsuri sunt inutile și irelevante", a declarat Luke McMillan, un militant împotriva vânătorii de balene de la Whale and Dolphin Conservation. "Instruirea, educația și îmbunătățirea echipamentelor sau a metodelor de ucidere - măsurile pe care le-au pus în aplicare - nu vor face niciodată acceptabilă vânătoarea de balene. Nu există nicio modalitate umană de a ucide balene pe mare și acestea vor suferi în continuare. Această decizie este extrem de dezamăgitoare și reprezintă un pas uriaș înapoi."

Grupurile au subliniat faptul că balenele se confruntă deja cu o multitudine de amenințări, inclusiv poluarea, încurcarea în plasele de pescuit, loviturile navelor și criza climatică.

Ruud Tombrock, directorul european al Humane Society International, a declarat: "Este inexplicabil faptul că ministrul Svavarsdóttir a respins dovezile științifice fără echivoc pe care ea însăși le-a comandat, demonstrând brutalitatea și cruzimea uciderii balenelor în scopuri comerciale. Pur și simplu nu există nicio modalitate de a face din harponarea balenelor în mare altceva decât crudă și sângeroasă și nicio modificare nu va schimba acest lucru.

În condițiile în care nevoia de protecție a balenelor este atât de critică, aceasta este o respingere devastatoare a unei oportunități unice într-o generație de a pune capăt măcelului pe mare. Există o nouă intrare rușinoasă în cărțile de istorie a conservării - Islanda a avut o șansă de a face ceea ce trebuie și a ales să nu o facă."

Unii ecologiști sunt îngrijorați de faptul că decizia de joi va pune sub semnul întrebării eliminarea treptată pe termen lung a vânătorii de balene. O decizie privind cota de vânătoare de balene a Islandei pentru următorii ani este așteptată la sfârșitul anului 2023.

Țara mai are o singură companie de vânătoare de balene, Hvalur. Licența sa de cinci ani pentru vânătoarea de balene finlandeze expiră în decembrie.

Cu toate acestea, alții consideră decizia ca fiind un "pas înainte" spre sfârșitul industriei din Islanda. Aceștia se declară încrezători că noile condiții nu vor fi îndeplinite și speră că guvernul islandez va înceta să mai elibereze licențe pentru vânătoarea de balene odată ce autorizația Hvalur va expira.

Patrick Ramage, de la Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor, a declarat: "Acesta este un pas regretabil, dar necesar pentru a pune capăt definitiv vânătorii de balene islandeze. Ministrul pescuitului trebuie să decidă acum dacă acest măcel crud va putea continua și după acest an. Toate semnele arată că va pune capăt în mod ordonat acestei afaceri sângeroase. Nu este posibil să se demonstreze o vânătoare de balene fără cruzime."

În iunie, Svavarsdóttir a suspendat vânătoarea de balene până la 31 august, după ce un raport comandat de guvern a concluzionat că vânătoarea nu respectă legislația islandeză privind bunăstarea animalelor. "Dacă guvernul și deținătorii de licențe nu pot garanta cerințele de bunăstare, aceste activități nu au niciun viitor", a declarat Svavarsdóttir la acea vreme. Ea a declarat anul trecut că țara plănuia să pună capăt vânătorii de balene începând cu 2024, pe măsură ce cererea se diminuează.

Raportul privind vânătoarea de balene din această țară, întocmit în luna mai de către autoritatea alimentară și veterinară islandeză, a constatat că uciderea animalelor dura prea mult timp. Unele au avut nevoie de două ore pentru a muri după ce au fost harponate. Agenția a pus la îndoială faptul că vânătoarea de balene mari poate îndeplini obiectivele de bunăstare a animalelor. După suspendarea vânătorii, în iulie a fost înființat un grup de lucru de experți, format din reprezentanți ai Ministerului Alimentației, ai Agenției Naționale pentru Alimentație și ai Agenției norvegiene pentru pescuit, pentru a examina dacă este posibil să se modifice vânătoarea de balene pentru a reduce suferința animalelor.

Islanda, Norvegia și Japonia sunt singurele țări care au continuat vânătoarea de balene, în ciuda criticilor vehemente ale ecologiștilor și ale apărătorilor drepturilor animalelor.

Sprijinul pentru vânătoarea de balene în Islanda a scăzut dramatic. Un sondaj publicat în luna iunie a indicat că 51% dintre islandezi se opun vânătorii și 29% sunt în favoarea acesteia, cei mai mulți dintre cei peste 60 de ani fiind în favoarea vânătorii.

Anul trecut, în Islanda, au fost ucise 148 de balene cu coadă albă. Vânătoarea a 58 de balene a fost filmată și analizată de experți în numele autorității alimentare și veterinare. Aceasta a arătat că, din cele 36 de balene împușcate de mai multe ori, cinci balene au fost împușcate de trei ori și patru balene au fost împușcate de patru ori. O balenă cu un harpon în spate a fost urmărită timp de cinci ore.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite