INFOGRAFIE Willem-Alexander, primul rege al Olandei din ultimii 123 de ani şi cel mai tânăr monarh european
0
De obicei, la 30 aprilie, olandezii se îmbracă în portocaliu în onoarea casei de Orania-Nassau, familia regală care conduce ţara, ca să sărbătorească Ziua Reginei. Anul acesta, festivităţile sunt marcate de abdicarea reginei Beatrix după 33 de ani de domnie şi de încoronarea fiului ei cel mare, prinţul moştenitor Willem-Alexander.
Spre deosebire de celelalte case regale din Europa, în Olanda e un lucru obişnuit ca monarhul în funcţie să se retragă, lăsându-i loc primului născut. Beatrix (75 de ani), care începând de astăzi are titlul de prinţesă, urmează exemplul mamei şi bunicii ei. La 30 aprilie 1980, regina Iuliana abdica, la 71 de ani, în favoarea fiicei sale mai mari, Beatrix. Iuliana, la rândul ei, urcase pe tron în septembrie 1948 după abdicarea mamei sale, regina Wilhelmina.
De la „Prince Pils“, la regele Willem-Alexander
În ceea ce priveşte noul monarh, olandezii au fost martori la surprinzătoarea metamorfoză a regelui Willem-Alexander, astăzi în vârstă de 45 de ani. Willem-Alexander a avut o adolescenţă mai dificilă, fiind trimis în Ţara Galilor ca să-şi termine liceul, scrie agenţia France Presse. Odată întors în Olanda, ca să-şi efectueze stagiul militar şi să-şi continue studiile, tânărul prinţ şi-a atras faima de student iubitor de petreceri şi mai ales de bere, fiind poreclit „Prince Pils“ după o marcă de bere. În 1997, Willem-Alexander declara într-un interviu: „Mi se pare trist că o poză în ziar cu mine ţinând în mână un pahar de bere are mai multă influenţă asupra imaginii mele decât anii mei de pregătire (pentru a deveni rege)“.
Deşi a încercat din răsputeri să-şi schimbe imaginea generată de presa olandeză, adevăratele schimbări au venit abia odată cu relaţia sa cu Maxima Zorreguieta, fiica unui fost ministru al dictaturii militare din Argentina care a condus ţara cu o mână de fier în anii ’70 şi ’80. Regele a cunoscut-o pe Maxima, fost funcţionar bancar, în 1999, iar trei ani mai târziu cei doi s-au căsătorit, în ciuda celor care îi reproşau argentiniencei că nu e de viţă nobilă. Din cauza trecutului său, tatăl Maximei nu a fost invitat la nuntă, iar mama miresei a ales să rămână acasă din solidaritate. De altfel, familia reginei nu participă nici astăzi la ceremonia de inaugurare.
Evenimentul va costa 11 milioane de euro
După ce s-a transformat dintr-un tânăr zvăpăiat într-un cap de familie responsabil, care îşi protejează cele trei fiice de ochii iscoditori ai presei, Willem-Alexander s-a dovedit demn de tronul olandez, notează France24. În timp, i s-au acordat tot mai multe atribuţii, ajungând să fie considerat chiar mai deschis şi mai apropiat de popor decât propia mamă. Atât de apropiat, încât anul trecut a participat de Ziua Reginei la un concurs de „aruncat toalete“ într-un sătuc din estul ţării. Ulterior, monarhul şi-a regretat gestul, simţindu-se prost „faţă de cele 2,6 miliarde de oameni din lume“ care nu au toalete, scrie BBC.
Cu toate acestea, încoronarea prinţului moştenitor a fost aşteptată cu sufletul la gură, olandezii decorând încă de duminică toată capitala în portocaliu. Pe ultima sută de metri, primăria din Amsterdam a renunţat la iniţiativa de a lansa 150.000 de baloane portocalii umflate cu heliu, la insistenţele formaţiunilor ecologiste. Oraşul Amsterdam şi-a propus ca întronizarea lui Willem-Alexander să fie o mare sărbătoare, deşi guvernul a cerut ca manifestarea să fie sobră, având în vedere situaţia economică. Fără cheltuielile de securitate, evenimentul va costa 11 milioane de euro, din care 6 milioane vor fi furnizaţi de municipalitatea din Amsterdam şi restul, de guvern.
