INFOGRAFIE Ce soartă poate avea tratatul ACTA la Bruxelles. Euroaleşii vor vot pe tratat. Comisia Europeană îl trimite în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INFOGRAFIE ACTA Traseul legislativ în PE
INFOGRAFIE ACTA Traseul legislativ în PE

Comisia Europeană a anunţat în urmă cu două zile că a decis să ceară Curţii Europene de Jusiţie să se pronunţe cu privire la ACTA pentru a răspunde numărului foarte mare de îngrijorări legate de încălcarea anumitor drepturi fundamentale ale cetăţenilor UE. Parlamentul se opune. Vezi traseul ACTA în instituţiile europene.

Comisarul pentru comerţ Karel De Gucht a spus că această solicitare vine să clarifice toate îngrijorările legate de ACTA. Cererea Executivului UE vine la mai puţin de o săptămână de la decizia eurodeputaţilor din comisia de specialitate a Parlamentului European care au hotărât să nu trimită ACTA la instanţa europeană ci să-şi dea votul, cât mai curând, în plen, pe acest tratat. Parlamentul European poate bloca ACTA prin votul euroaleşilor.

"Uniunea Europeană este fondată pe respectul pentru statul de drept. Având în vedere că zeci de mii de oameni şi-au exprimat îngrijorarea lor cu privire la ACTA, consider că este potrivit să dăm timpul necesar celui mai important şi independent organism judiciar din UE să vină cu o opinie privind acest acord. (...) sper că Parlamentul European va respecta Curtea Europeană de Justiţie şi va aşteapta avizul său înainte de a stabili propria sa poziţie privind ACTA", a spus De Gucht.

28 MARTIE 2012 Parlamentul European: Comisia de comerț internațional a Parlamentului European a decis să nu trimită ACTA (Acordul Internaţional Anti-Contrafacere) la Curtea Europeană de Justiție pentru ca organul juridic să se pronunțe asupra legalității actului. Mai mulți eurodeputați au fost de părere că decizia asupra ACTA este una politică, iar Parlamentul European trebuie să aibă control asupra propriei sale agende. Astfel, PE va lua o decizie privind ACTA într-o ședință plenară din luna iunie.

22 FEBRUARIE 2012 Comisia Europeană (CE) a decis să ceară aviz Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în privinţa tratatului ACTA a anunţat  comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht. Colegiul comisarilor l-a împuternicit pe domnul De Gucht să facă toate demersurile pentru a obţine opinia instanţei europene cu privire la drepturile pe care ACTA le încalcă: de la dreptul la exprimare, informare, de proprietatea intelectuală.

Ce poate face Parlamentul European prin votul său

"Dacă spunem da, Consiliul - statele membre - este autorizat să încheie acordul și să îl facă obligatoriu în UE și celelalte state participante. Devine obligatoriu în cadrul legal UE", a explicat eurodeputatul Vital Moreira pentru europarl.europa.eu. „Dacă spunem nu, procesul se încheie și tratatul este mort. Poate fi renegociat, dar cel actual va fi mort. Pentru un nou acord trebuie începută o nouă procedură: o propunere din partea comisiei, un mandat de la Consiliu, negocieri, semnături."

VEZI traseul legislativ al ACTA:

INFOGRAFIE ACTA Traseul legislativ în PE
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite