Înainte de a fi ales Papă, Jorge Bergoglio a criticat „narcisismul teologic“ al Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc a criticat Biserica în intervenţia sa în faţa cardinalilor  FOTO Reuters
Papa Francisc a criticat Biserica în intervenţia sa în faţa cardinalilor  FOTO Reuters

Arhiepiscopul de Havana, cardinalul Jaime Lucas Ortega y Alamino, a citit sâmbătă un document pe care îl primise de la Papa Francisc, în care sunt schiţate principalele teme ale discursului acestuia în faţa conclavului cardinalilor, cu doar câteva zile înainte de a fi ales în fruntea Bisericii Catolice.

Ortega a fost impresionat de acest discurs, astfel încât i-a cerut Papei Francisc o copie a discursului. El a primit, totodată, permisiunea de a face publică această radiografie a Bisericii Catolice, relatează site-ul „The Vatican Today“.

Textul intervenţiei lui Jorge Mario Bergoglio face referire la un viitor Papă care „să ajute Biserica să iasă din ea însăşi către periferiile existenţiale, să o ajute să fie mama dătătoare de viaţă“.

„Evanghelizarea presupune zelul apostolic. Evanghelizarea presupune pentru Biserică îndrăzneala de a ieşi din ea însăşi. Biserica este chemată să iasă din ea însăşi pentru a merge către periferii, nu doar cele geografice, ci şi periferiile existenţiale: cele ale misterului păcatului, ale durerii, ale nedreptăţii, ale ignoranţei şi ale absenţei religioase, cele ale gândirii, cele ale tuturor suferinţelor“, scria Jorge Bergoglio.

Când Biserica nu iese din ea însăşi pentru evanghelizare, ea devine autoreferentă şi atunci se îmbolnăveşte. Relele care, de-a lungul timpului, au afectat instituţiile religioase au rădăcinile în autoreferinţă, un fel de narcisism teologic“.

„În Apocalipsă, Iisus spune că este la poartă şi cheamă. Evident, textul se referă la cei pe care îi cheamă din exterior pentru a intra. Însă eu cred că de fiecare dată Iisus bate dinăuntru pentru ca noi să îl lăsăm să iasă. Biserica autoreferentă îl poartă pe Iisus Hristos în interior şi nu îl lasă să iasă“, se arată în text.

În acel moment, „Biserica crede că îşi menţine propria lumină“ şi „dă naştere acestui rău atât de grav care este spiritualitatea lumească. Înseamnă a trăi pentru a aduce glorie unuia sau altuia“.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite