Imaginile care îi contrazic pe ruși: Camioane militare rusești, filmate în interiorul centralei de la Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile cu mai multe camioane militare rusești în partea vestică a clădirii, unde se află turbinele, au început să circule miercuri pe rețele sociale. Clipul a fost verificat și confirmat de CNN.

Militari ruși păzesc centrala nucleare de la Zaporijie FOTO ARHIVĂ
Militari ruși păzesc centrala nucleare de la Zaporijie FOTO ARHIVĂ

Imaginile cu mai multe camioane militare rusești în partea vestică a clădirii, unde se află turbinele unui reactor, au început să circule miercuri pe rețele sociale. Clipul a fost verificat și confirmat de CNN.

Camioanele se află la doar 130 de metri de unul dintre reactoarele centralei din Enerhodar.

Sunt cel puțin cinci vehicule dintre care unul este inscripționat cu simbolul Z. În preajma camioanelor se observă și paleți și structuri de tip cort, dar nu este clar dacă acestea au fost instalate recent sau țin de facilitățile centralei.

FOTO Captură CNN
FOTO Captură CNN

Rusia a negat că deține echipament militar la centrală și a invocat în sprijin imagini prin satelit care ar dovedi că nu există niciun fel de armament greu în perimetrul centralei.

Ucraina și comunitatea internațională se tem că Rusia va încerca o operațiune sub steag fals în care să acuze forțele ucrainene de atacuri asupra centralei, după ce vineri a acordat zi liberă angajaților cu excepția personalului operațional.

Moscova ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, de unde reprezentanţii Rosatom, compania rusă de stat în domeniul nuclear, au fos retraşi pe neaşteptate, avertizează Direcţia Principală de Informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

„Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate <<zi liberă>> (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august, aici se va afla doar personalul operaţional (ucrainean, n. red.). Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, a anunţat spionajul militar ucrainean, citat de agenţiile de presă Unian şi Reuters, preluate de Agerpres.

Potrivit GUR, informaţiile aflate de la faţa locului sugerează că reprezentanţii Rosatom au părăsit „de urgenţă” centrala nucleară Zaporojie, situată în oraşul Enerhodar.

Acest anunţ survine după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că ar pregăti o „provocare răsunătoare” la centrală cu ocazia vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Kievul a respins categoric această acuzaţie şi suspectează că Moscova a lansat-o pentru a-şi ascunde propria provocare.

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de tiruri pe teritoriul şi în jurul centralei, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe nucleare.

Armament greu la centrala de la Zaporojie

Luni, președintele companiei nucleare de stat a Ucrainei, Petro Kotin, a declarat că Rusia depozitează 14 „unități de echipamente militare grele” în „prima unitate de alimentare” și „șase vehicule” în „a doua cameră a motoarelor”.

Vehiculele militare rusești nu mai sunt prezente la fabrică din 24 iulie, potrivit imaginilor din satelit furnizate CNN de Planet Labs.

Nu este clar dacă rușii folosesc camera turbinelor pentru a depozita camioanele militare rusești sau pentru a servi drept acoperire după un atac ucrainean din 19 iulie. Atacul a vizat personalul militar rus adăpostit în trei corturi aflate la peste 300 de metri distanță de unul dintre reactoarele nucleare.

Rusia ar întenționa să deconecteze centrala de la rețeaua electrică a Ucrainei

Vineri, compania de stat ucraineană Energoatom a declarat că Rusia se pregătește ă pună în practică o „provocare pe scară largă” la centrala nucleară din Zaporojie și că intenționează să scoată din funcțiune blocurile energetice și să le deconecteze de la reţeaua electrică a Ucrainei, relatează Agerpres.

De partea cealaltă, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a comentat vineri că prezenţa armatei ruse la centrala nucleară de la Zaporojie este o garanţie împotriva a ceea ce el a numit un '„scenariu Cernobîl”.

Joi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Ivan Neceaev a afirmat că propunerea Naţiunilor Unite privind demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare este ''inacceptabilă''.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, este ocupată de Rusia din luna martie. Ea rămâne în apropiere de linia frontului şi a fost în mod repetat ţinta unor bombardamente în ultimele săptămâni.

Incendiile survenite la uzină în ultimele săptămâni au avariat o instalație de depozitare -- unde sunt păstrate cazanele de combustibil nuclear uzat - precum și detectoarele de monitorizare a radiațiilor, potrivit Energoatom, compania de stat din Ucraina.

Pe 5 august, mai multe explozii în apropierea tabloului electric au cauzat o întrerupere a curentului și un reactor a fost deconectat de la rețeaua electrică, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU.

Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat săptămâna trecută Consiliului de Securitate al ONU că situaţia sa deteriorat „până la punctul în care a devenit alarmantă”.

Vorbind joi în orașul de vest Liov, secretarul general al ONU António Guterres a cerut ca zona din jurul centralei să fie „demilitarizată”, subliniind necesitatea urgentă a unui acord pentru a „restabili Zaporijie ca infrastructură pur civilă și pentru a asigura siguranța zonei.”

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume – orice daune potențiale aduse Zaporijie este sinucidere”, a spus Guterres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite