Imagini video cu miliţia pro-rusă din Doneţk lansând rachete termobarice, în războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aaa

O înregistrare video - verificată de BBC - arată rachete termobarice, cunoscute şi sub numele de bombe cu vid, fiind lansate în Ucraina.

Videoclipul, de la Miliţia Populară din autodeclarata Republica Populară Doneţk, arată că rachetele sunt trase de pe un lansator de rachete multiple TOS-1A de fabricaţie rusă.

Armele termobarice sunt controversate, deoarece sunt mult mai devastatoare decât explozivii convenţionali de dimensiuni similare şi au un impact teribil asupra oricui este prins în raza lor de explozie.

Arma termobarică, cunoscută şi sub numele de bombă cu aerosoli, funcţionează în două etape. În cadrul primei etape sunt dispersaţi aerosoli alcătuiţi dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice, arată „The Guardian”. În a doua etapă, acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de şoc uriaşă şi un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite şi bombe cu vid. Unda de şoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenţionali şi poate incinera corpul uman. Ele sunt mai puternice decât muniţiile convenţionale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe şanse să omoare şi să rănească oameni în buncăre, adăposturi şi să ucidă şi să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Human Rights Watch a condamnat în anul 2000 folosirea armelor termobarice de către Rusia în Cecenia, avertizând că utilizarea lor reprezintă o „escaladare periculoasă” cu „implicaţii umanitare importante”. Cu toate astea, astfel de arme sunt folosite pentru o varietate de scopuri şi vin într-o gamă largă de dimensiuni. Marcus Hellyer, analist principal la Institutul Australian de Politică Strategică, susţine că, în Ucraina, Rusia foloseşte arma termobarică într-un rol de distrugător de buncăre pentru a „rade” poziţiile defensive.

Folosite împotriva al-Qaida 

Astfel de bombe au fost folosite de forţele ruse şi occidentale încă din anii 1960, când SUA le-au folosit în Vietnam. SUA s-au bazat pe muniţia termobarică în încercările de a elimina al-Qaida din peşterile din munţii Afganistanului. Totuşi, Hellyer precizeză că ruşii sunt mai specializaţi în folosirea de astfel de arme. „Rusia are sisteme de pe tot spectrul... de la arme tactice destul de mici, la bombe uriaşe”, susţine expertul. Mai recent, armele termobarice de fabricaţie rusă au fost folosite şi în războiul civil sirian de către regimul lui Bashar al-Assad. În 2007, Rusia şi-a testat cea mai mare armă termobarică, numită „Părintele tuturor bombelor”. A creat o explozie echivalentă cu o bombă convenţională de 44 de tone TNT – făcând-o cel mai mare dispozitiv exploziv non-nuclear din lume. Pentru comparaţie, trebuie spus că cea mai puternică bombă termobarică americană are o explozie de „numai” 11 tone TNT. 

Poate aduce o condamnare pentru crime de război 

Hellyer susţine că încărcătura termobarică poate fi o „armă foarte distructivă” împotriva unui complex de apartamente sau a unei alte clădiri, dar şi că aceasta nu este interzisă, cu toate că poate avea efecte devastatoare. „Nu sunt ilegale, chiar dacă efectele lor pot fi destul de oribile, din cauza efectului de a crea un vid şi de a aspira aerul din plămânii apărătorilor”, a spus el. 

Totuşi, dacă o ţară le foloseşte pentru a viza populaţiile civile din zonele urbane, şcoli, spitale sau alte instituţii publice, atunci ar putea fi condamnată pentru crime de război conform Convenţiilor de la Haga din 1899 şi 1907. De altfel, procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a anunţat deja că instituţia sa va investiga posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite