Germania pregătește un acord secret cu vecinii pentru a închide frontierele în fața migranților
0Creștin-democratul Friedrich Merz, sub presiune, trebuie să ajungă la un acord înainte de a fi desemnat cancelar al Germaniei.

Germania lucrează la un „plan secret” pentru a crea o alianță de state europene care să respingă migranții la frontierele lor.
Friedrich Merz, cancelarul desemnat, a deschis discuții informale cu Polonia, Republica Cehă, Austria, Elveția și Franța pentru a căuta o poziție comună privind reducerea numărului de refugiați care ajung în Europa, relatează ziarul Bild.
Detaliile planului rămân neclare. Totuși, Merz, în vârstă de 69 de ani, ar fi fost inspirat de o inițiativă propusă de Varșovia, în cadrul președinției Poloniei la Consiliul European.
Într-un document prezentat la Bruxelles în ianuarie, Donald Tusk, prim-ministrul polonez, a descris migrația ilegală drept „o amenințare la adresa securității și integrității teritoriale a întregii uniuni” și a propus utilizarea „tuturor pârghiilor disponibile” pentru a determina țările din afara UE să își reprimească cetățenii.
Merz este presat să își îndeplinească promisiunile făcute înainte de alegerile germane, când s-a angajat să oprească migrația ilegală la frontierele terestre ale Germaniei.
După ce, în ianuarie, un refugiat afgan a înjunghiat mortal un copil în orășelul Aschaffenburg, Merz a declarat că va bloca intrarea în țară a tuturor solicitanților de azil, aceasta fiind una dintre primele sale acțiuni după ce va ajunge în fruntea guvernului.
În cadrul negocierilor pentru formarea unui nou guvern german cu social-democrații, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, a acceptat doar să respingă migranții „în acord cu” vecinii UE.
Acum, Merz se află sub presiune pentru a obține un astfel de acord înainte de a fi numit cancelar.
Sondajele recente arată că partidul anti-migrație AfD se apropie rapid de CDU. Un sondaj YouGov realizat în această săptămână a plasat AfD la doar două puncte în urma partidului lui Merz.
Berlinul a semnalat nemulțumirea față de regulile Dublin ale Uniunii Europene, care stabilesc că solicitanții de azil trebuie să rămână în țara în care au ajuns pentru prima dată, regulă care nu mai este respectată de statele aflate la frontierele externe ale blocului.
Germania a impus deja controale sporite la frontiere, dar Merz a propus măsuri de control mult mai stricte.
Însă persistă îndoieli cu privire la disponibilitatea vecinilor germani de a accepta planurile Berlinului.