Generația anti-migranți ia cu asalt Europa. Cum a crescut extrema dreaptă în rândul tinerilor europeni | POLITICO

0
Publicat:

Alegerile europarlamentare, care au avut loc recent în mai multe state membre, au arătat că extrema dreaptă a devenit tot mai populară în rândul tinerilor europeni, relatează POLITICO.

Parlamentul European
Parlamentul European

Succesul istoric al dreptei radicale la alegerile europarlamentare care tocmai ce au trecut a produs un aevărat șoc în rândul a două dintre cele mai importante guverne din blocul comunitar european.

Cu toate acestea, rezultatul alegerilor nu ar trebui să fie o surpriză pentru cei care au fost atenți la furia tot mai mare a tinerilor europeni, care nu doar că au adoptat păreri anti-imigrație, scrie POLITICO.

O dovadă este și un videoclip filmat pe insula Sylt, o destinație de vacanță din Germania și publicat pe rețeaua socială X, cu doar două săptămâni înainte de vot.

În filmare, un grup de tineri germani îmbrăcați în haine scumpe urlă "Auslander Rauf!" ("Afară cu străinii"), în timp ce cântă și beau vin. La un moment dat, unul dintre ei chiar face salutul nazist.

Publicarea videoclipului a provocat o adevărată agitație în Germania. Unul dintre politicienii germani chiar a propus ca petrecăreții care apar în imagini să fie aduși în fața justiției pentru încălcarea legilor împotriva incitării la ură.

Tinerii europeni nu au fost, însă, speriați de astfel de reacții din partea politicienilor, iar în cele din urmă partidul de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a reușit să obțină cel mai bun rezultat al său de până acum.

O situație similară a avut loc și în Franța, unde președintele Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul și a cerut alegeri anticipate, după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională.

Cum reușește extrema dreaptă să atragă tinerii cu drept de vot

Potrivit lui Mathieu Gallard, directorul de cercetare al Ipsos, o companie de cercetare de piață pe bază de chestionare online, partidele de stânga reprezintă în continuare forța dominantă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din Franța. Tot el spune, însă, că susținerea pentru Adunarea Națională a crescut foarte mult în ultimii ani în rândul tinerilor.

"Există o parte a persoanelor tinere care sunt ostile imigrației și care votează în privința acestor probleme", a declarat Gallard.

Un factor important este dat și de platforme online, precum X și TikTok, unde extremiștii de dreapta promovează concepte precum "Marea înlocuire", o teorie a conspirației potrivit căreia populația albă europeană este înlocuită treptat de populații de imigranți și care asociază imigrația cu mai multe acte de violență care au loc în Occident.

Un exemplu este faptul că Jordan Bardella, un politician de 28 de ani, a reușit să strângă mulți fani pe TikTok și a ajuns președintele partidului lui Le Pen.

Înainte de alegeri, acesta le-a cerut tinerilor pe TikTok să își cheme familia și prietenii să vină în număr cât mai mare la un miting din campania electorală.

"În vremuri de criză trebuie să ne gândim la noi"

Pentru Yanis Ouadah, care s-a alăturat formațiunii politice Adunarea Națională în 2021, iar acum este un reprezentant local al partidului în sud-vestul Franței, explicația este și mai simplă: 

"Când vezi că francezii nu pot să își găsească locuințe în propria lor țară, dar străinii pot, noi cerem să fie o prioritate națională (pentru acces la locuințe), un lucru pe care tot mai mulți tineri și-l doresc", spune Ouadah

Același sentiment îl trăiesc și tinerii din Olanda:

"Nu sunt împotriva refugiaților, chiar deloc. Dar dacă devine prea greu, în vremuri de criză trebuie să ne gândim la noi", a explicat un student de 20 de 20 de ani din Rotterdam, care și-a declarat susținerea pentru Geert Wilders, un politician anti-Islam.

Valul extremismului de dreapta nu va trece prea curând

În ceea ce privește economia, imigrației și efectele pandemiei, Europa a trecut deja prin cea mai dificilă parte a "furtunii", scrie POLITICO. Cu toate acestea, efectele se resimt și în ziua de azi și, posibil, vor fi prezente mulți ani de acum înainte.

Provocările cu care se confruntă elita europeană în prezent sunt direct proporționale consecințelor trecerii tinerilor la formațiunile de dreapta. În Franța, generația Bardella se va întoarce la urne să voteze un nou parlament pe 30 iunie și 7 iulie.

Alegerile anticipate, cerute de Macron, vor arăta dacă rezultatul șocant al Adunării Naționale în scrutinul de săptămâna trecută reprezintă un protest, sau o schimbare fundamentală în politica franceză.

Orice s-ar întâmpla în următoarele săptămâni și luni de zile, tinerii alegători care votează cu extrema dreaptă ar putea transforma politicile europene timp de mulți ani, ba chiar decenii. Asta pentru că afinitățile politice care apar în tinerețe tind să rămână neschimbate.

Generația "Afară cu străinii!" a Europei a apărut ca un adevărat val și sunt puține șanse să dispară prea curând, concluzionează POLITICO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite