Germania, însângerată de atacurile refugiaţilor. Creşte presiunea asupa liderilor germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania este în stare de şoc după ce, în mai puţin de o săptămână, patru atacuri violente au fost comise pe teritoriul său de către imigranţi, soldate cu 10 morţi şi peste 50 de răniţi. Ultima tragedie, soldată cu un mort şi 15 răniţi, s-a petrecut duminică seara, la Ansbach, în apropiere de Nuremberg, în faţa porţii de la intratrea la un concert unde atacatorul nu fusese lăsat să intre pentru că nu avea bilet.

Autorul atacului de la Ansbach este un refugiat în vârstă de 27 de ani din Siria, care a ajuns în Germania în urmă cu doi ani, solicitase azil, dar cererea îi fusese respinsă pentru că primise statut de refugiat în Bulgaria şi urma să fie extrădat acolo. A contestat decizia în instanţă şi a obţinut suspendarea procesului de extrădare, pentru că suferea de probleme psihice, ar fi încercat de două ori să se sinucidă, după cum au anunţat autorităţile germane. 

Acestea au descoperit clipuri „salafiste” pe medii de stocare din locuinţa sirianului, combustibil, substanţe chimice şi alte materiale care pot fi folosite la fabricarea unei bombe. Mai mult el a anunţat că va comite un atac „de răzbunare” în Germania, în clipul în care i-a jurat credinţă liderului grupării teroriste Statul Islamic, a declarat ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrman. 

ISIS revendică atacul de la  Ansbach

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de duminică noaptea, de la Ansbach, la scurt timp după ce ministrul de Interne din landul Bavaria a anunţat că pe telefonul mobil al autorului a fost găsită o înregistrare video în care acesta jura credinţă ISIS, relatează Reuters.

Tot duminică, un sirian a ucis o femeie cu un cuţit de kebab pe străzile din localitatea Reutlingen şi a rănit alte cinci persoane. Atât sirianul, solicitant de azil, cât şi victima sa, o poloneză de 45 de ani lucrau la acelaşi restaurant unde se vindea kebab. 

image

Poliţia anchetează dacă atacul nu a fost de fapt o crimă pasională.  Suspectul (foto sus) a încercat să fugă de la locul faptei, dar a fost „neutralizat“ de o martoră, care a dat cu maşina peste el. Individul se află în prezent la terapie intensivă şi sub paza poliţiei. Sirianul era cunoscut poliţiei pentru delicte care includeau furt, posesie de droguri şi rănire gravă, iar după un prim interogatoriu există probe că bărbatul are probleme psihice, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.  

Vineri, un adolescent germano-iranian a deschis focul în centrul comercial Olympia Einkaufszentrum din Munchen şi a împuşcat mortal nouă persoane, printre care se numără opt adolescenţi. David Ali Sonboly a fost diagnosticat cu depresie şi a căutat informaţii despre atacuri armate, fiind fascinat de Anders Breivik, care a ucis 77 de persoane în două atacuri separate din Oslo şi de pe insula Utoya.

 Pe 18 iulie, un refugiat afgan de 17 ani a atacat cu un topor şi cu un cuţit pasagerii unui tren regional, în timp ce striga „Allah Akbar”. Cinci oameni au fost răniţi. Agresorul a fost ucis de forţele de ordine, iar autorităţile spun că adolescentul a acţionat ca membru al organizaţie teroriste Stat Islamic. De asemenea, un videoclip în care declara loialitate grupării jihadiste a fost găsit pe Internet.

Pericol de noi atacuri

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, Tobias Plate, a avertizat că pericolul comiterii unor atentate teroriste pe teritoriul german rămâne unul ridicat. Din această cauză ministrul german de Interne, Thomas De Maiziere, a anunţat că Germania va spori prezenţa Poliţiei pe aeroporturi şi în gări. Poliţiştii vor putea să oprească orice persoană şi să o percheziţioneze. 

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al guvernului a spus că atacurile din ultimele zile nu arată o imagine uniformă, întrebat fiind dacă aceste acte de violenţă vor influenţa politicile guvernului privind refugiaţii. Refugiaţii traumatizaţi au opţiunea de a fi trataţi în centre speciale, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.  Totuşi, aceste incidente sângeroase comise de imigranţi a adus  încă un val de critici la adresa cancelarului Angela Merkel, principala susţinătoare a politicii uşilor deschide pentru refugiaţi. 

Se caută soluţii

Unii politicieni cer o înăsprire a legislaţiei care reglementează portul de armament, alţii susţin că într-o societate deschisă şi democratică nu va exista niciodată o garanţie absolută în ceea ce priveşte siguranţa.  

Senatorul pentru probleme interne al landului Berlin a cerut ridicarea numărului de persoane din cadrul structurilor de siguranţă, adică din poliţie şi servicii secrete. Liderul ecologiştilor, Cem Özdemir, s-a arătat sceptic faţă de cererile unor politicieni de a amplifica aparatul de siguranţă. „O siguranţă absolută nu va exista niciodată într-o societate deschisă.Cine doreşte o siguranţă absolută ar trebui să transforme ţara într-o societate închisă ermetic, în care ni se controlează gîndurile şi unde se vor instala peste tot camere de supraveghere. Aşa ceva nu dorim“, a declarat Özdemir radiodifuziunii germane (DLF).

După aceste atacuri a fost reactualizată şi o altă dezbatere - mai veche. Şi anume, cea legată de înăsprirea reglementărilor privind controlul armamentului, condiţiile de deţinere, portul şi folosirea de arme şi muniţii. Vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat într-un interviu pentru grupul media „Funken“, că accesul la arme trebuie îngrădit, tot aşa şi aprobările de deţinere. 

Ministrul federal de interne, Thomas de Maizière, a şi anunţat că se gîndeşte la o reformă a legilor privind deţinerea de arme. În acest sens se va adopta şi o directivă pentru ţările Uniunii Europene - a explicat ministrul în faţa presei.

 60 de solicitanţi de azil, suspectaţi de apartenenţă la ISS

În plus, autorităţile germane anchetează 60 de solicitanţi de azil, suspectaţi că aparţin sau susţin grupări teroriste, inclusiv Stat Islamic, a anunţat ieri Oficiul poliţiei penale federale (BKA). 

Publicaţia Neue Osnabruecker Zeitung scrie că autorităţile federale germane au înregistrat 410 piste cu privire la presupuşi terorişti în rândul refugiaţilor de pe teritoriul Germaniei, transmite Reuters. Din cele 410 suspiciuni de terorism, 369 au fost înregistraţe în ultimul an, de la izbucnirea crizei migranţilor. 

Anchetatorii au lansat 60 de investigaţii, deşi în prezent nu există indicii cu privire la organizarea unor atentate specifice pe teritoriul statului german. ”În lumina migraţiei continue spre teritoriul german, trebuie să ne asumăm că ar putea să existe membri activi sau foşi membri, susţinători sau simpatizanţi ai unor grupări teroriste islamiste în rândul refugiaţilor”, a declarat o sursă din poliţia federală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite