Germania, în război cu ştirile false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, le-a cerut duminică procurorilor să continue anchetele penale împotriva celor care difuzează informaţii false pe internet.

Solicitarea ministrului vine în contextul în care, în ultima perioadă, în Germania s-au intensificat dezbaterile legate de modul în care difuzarea de ştiri false pe internet ar putea afecta alegerile legislative la nivel federal care vor avea loc anul viitor.

„Trebuie să utilizăm pe deplin cadrul legislativ într-un mod consecvent“, a declarat Heiko Maas pentru „Bild am Sonntag“.

În conformitate cu legea germană, răspândirea de informaţii false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare, notează DPA.

Dezbaterea legată de ştirile false a luat amploare după victoria neaşteptată a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA din data de 8 noiembrie, mai mulţi politicieni germani luând în calcul faptul că site-uri de informaţii care nu corespund realităţii s-ar putea da drept mass-media legitime pentru a influenţa opinia alegătorilor.

Chiar şi cancelarul Angela Merkel a recunoscut, într-un recent discurs în parlamentul german, rolul pe care l-ar putea juca ştirile false în perioada alegerilor din Germania, solicitând noi modalităţi pentru a reglementa informaţiile apărute online şi măsuri mai severe în cazul incitării la ură.

Tot duminică, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, Martin Schulz, a pledat pentru o nouă legislaţie împotriva ştirilor false, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.

Într-un interviu pentru grupul media Funke din Germania, Schulz a spus că platforme de social media, cum ar fi Facebook, ar trebui trase la răspundere pentru incapacitatea de a preveni difuzarea de ştiri false.

Se aduc în discuţie amenzi uriaşe

Recent, preşedintele grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a cerut introducerea unor amenzi de până la 500.000 de euro aplicabile platformelor de social media în cazul în care acestea nu şterg în termen de 24 de ore ştirile false, raportate ca atare, notează Deutsche Welle, citând „Der Spiegel“.

La rândul său, creştin-democratul Volker Kauder a insistat asupra faptului că este nevoie de iniţiativă, mai ales că până acum doar s-a vorbit pe marginea acestui subiect. „În coaliţie vom trece la acţiune la începutul anului viitor“, a declarat el.

Kauder a afirmat că legislaţia ar impune companiilor de social media să-şi înfiinţeze birouri care să răspundă, în termen de 24 de ore, plângerilor persoanelor afectate de mesaje care incită la ură. 

„Plănuim să impunem penalităţi care să afecteze companii ca Facebook, în cazul în care acestea nu-şi îndeplinesc responsabilităţile“, a declarat Kauder.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite