Germania consideră că apărarea Europei lasă mult de dorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul fracțiunii Partidului Social Democrat German din Bundestag, Rolf Mützenich, a cerut creșterea eficienței cheltuielilor europene pentru apărare.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Capacitatea de apărare a Europei lasă mult de dorit. Această opinie a fost exprimată de liderul fracțiunii Partidului Social Democrat din Germania (SPD) din Bundestag (parlament), Rolf Mützenich, într-un interviu acordat grupului de media Funke.

"Actuala dezbatere despre politica de securitate în Europa este în mod clar denaturată și se desfășoară exclusiv în interiorul granițelor naționale. Cheltuielile tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene în NATO au crescut cu 50% în ultimii 10 ani", a spus Mutzenich. Totuși, el a subliniat că Germania și-a crescut cheltuielile militare cu 42% în 10 ani și în prezent atinge obiectivul NATO de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB. Alte țări europene, potrivit politicianului, au crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare după evenimentele din Crimeea din 2014 și „unele chiar mult mai devreme”.

Importurile de arme în UE s-au triplat între 2018 și 2022. Cu toate acestea, capacitatea de apărare a Europei lasă mult de dorit”, a declarat Mützenich. "Dacă vrem să avem o discuție serioasă despre independența securității europene, atunci ar trebui să vorbim și despre creșterea eficienței cheltuielilor europene de apărare, consolidarea și sinergia bugetelor militare. Există un potențial mare aici, chiar și oportunități de economisire", spune. Mützenich.

Participanții la discuția despre „armele nucleare europene”, în opinia sa, pierd din vedere problemele reale. „Cu toate acestea, ar merita să ne adresam lor”, a conchis liderul fracțiunii SPD.

Pe 14 februarie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat că în 2024, 18 din cele 31 de țări ale alianței vor cheltui mai mult de 2% din PIB pentru apărare. Astfel, alianța nu a putut să-și îndeplinească angajamentul consacrat în rezoluția summitului din Țara Galilor din 2014 de a aduce cheltuielile militare ale fiecărei țări NATO la 2% din PIB în decurs de 10 ani - adică până în 2024. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite