Germania: Bundestagul interzice parţial portul vălului islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii germani au adoptat joi seară o lege care interzice parţial portul vălului islamic integral, un vot ce a fost dat în contextul primirii de către Germania a peste un milion de migranţi, dintre care mulţi musulmani, relatează France-Presse, preluată de dhnet.be.

Textul de lege aprobat de Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, prevede ca persoanele care lucrează în serviciul public să aibă faţa total descoperită în timp ce-şi exercită atribuţiile profesionale, însă nu interzice portul vălului islamic integral în spaţiul public.

Adoptat cu câteva luni înaintea alegerilor legislative federale ce vor avea loc pe data de 24 septembrie, alegeri în care problema integrării migranţilor veniţi în ţară va juca un rol crucial, textul vizează persoanele care lucrează în administraţia publică, în armată sau care ocupă funcţia de judecător. Textul se aplică şi celor care fac parte din comisii electorale.

În cazul persoanelor care nu lucrează în administraţie, autorităţile vor putea să le solicite să-şi scoată vălul sau eşarfa care le ascunde chipul atunci „când o identificare este necesară şi cerută“, se precizează în actul normativ. Sunt prevăzute însă şi excepţii - în cazul riscului unei infecţii, de pildă. 

Pentru a intra în vigoare, acest text trebuie să fie adoptat şi de Bundesrat, camera superioară a Parlamentului.

Oficial, această lege nu vizează decât vălul islamic integral. Ea a fost totuşi redactată pentru burqa sau niqab şi adoptată după ce Germania, impulsionată de cancelarul Angela Merkel, a primit din 2015 peste un milion de solicitanţi de azil, dintre care mulţi veniţi din Siria, Irak şi Afganistan.

Acest aflux a ridicat semne de întrebare în cadrul societăţii germane referitoare la integrarea migranţilor şi a dus la o creştere a intenţiilor de vot pentru formaţiunea populistă de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

În urmă cu câteva luni, sondajele creditau acest partid antiimigraţie cu circa 15% din opţiunile electorale, însă, în momentul de faţă, formaţiunea este cotată cu aproximativ 10%. 

Înaintea Germaniei, mai multe ţări din Uniunea Europeană au interzis deja, total sau parţial, portul vălului islamic integral sau au lansat proceduri în vederea unei astfel de interdicţii. Franţa a fost prima ţară europeană care a interzis vălul islamic integral în spaţiul public printr-o lege intrată în vigoare în 2011. Belgia a făcut la fel, tot în 2011. În Olanda, un proiect de lege adoptat în 2016, ce prevede o interzicere parţială a vălului, este în curs de examinare în Senat, aminteşte AFP.

Noi măsuri în lupta antiterorism

Totodată, Bundestagul a adoptat o serie de măsuri destinate să eficientizeze lupta împotriva atentatelor jihadiste, printre care portul brăţării electronice în cazul suspecţilor încadraţi în categoria „periculoşi“. Purtarea unei astfel de brăţări va fi decisă de un judecător.

Deputaţii au validat şi crearea unei baze centrale de date, comună poliţiilor federală şi regionale, au înăsprit sancţiunile împotriva persoanelor care îi agresează pe poliţişti, militari şi pe reprezentanţii serviciilor de urgenţă şi au aprobat directiva europeană privind schimbul de date despre pasagerii aerieni, destinată unei lupte mai eficiente împotriva terorismului.

Aceste măsuri au fost iniţiate de guvernul condus de Angela Merkel imediat după atentatul cu camion comis pe data de 19 decembrie 2016 la un târg de Crăciun din Berlin, atentat soldat cu 12 morţi şi revendicat ulterior de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite