Georgia se cufundă într-o periculoasă criză politică. Liderul opoziţiei, închis, premierul demisionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul opoziţiei din Georgia, Nika Melia, este acuzat că a organizat "violenţe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019.
Liderul opoziţiei din Georgia, Nika Melia, este acuzat că a organizat "violenţe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019.

Un tribunal din Georgia a decis miercuri să-l plaseze în detenţie provizorie pe liderul opoziţiei Nika Melia, sub acuzaţia de organizare a "violenţelor în masă" din 2019. Susţinătorii săi denunţă caracterul politic al acestei decizii. Premierul georgian Giorgi Gakharia a anunţat joi că demisionează, deoarece în opinia sa, reţinerea lui Meliia ar putea conduce la o ''escaladare politică''.

Nika Melia este liderul partidului Mişcării Naţionale Unite (UNM), fondat de fostul preşedinte Mihail Saakashvili, aflat în exil. Arestarea lui Melia riscă să înrăutăţească criza politică care zguduie Georgia de la alegerile legislative din octombrie, care ar fi fost afectate de fraude, conform acuzaţiilor opoziţiei.

Nika Melia se afla miercuri seară la sediul partidului din capitala Tbilisi, unde liderii aproape tuturor formaţiunilor politice de opoziţie s-au întâlnit pentru a-şi manifesta susţinerea.

Susţinătorii lui Melia au avertizat că vor rezista oricăror încercări ale poliţiei de a-l aresta. Televiziunile independente au informat despre prezenţa forţelor anti-revolte în jurul sediului partidului de opoziţie.

Acuzat pentru protestele din 2019

Nika Melia este acuzat că a organizat "violenţe în masă" în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia timp de aproape o săptămână în 2019.

Marţi, parlamentul i-a ridicat imunitatea, deschizând astfel calea pentru plasarea sa în detenţie.

Melia, în vârstă de 41 de ani, care riscă până la nouă ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat, respinge toate acuzaţiile, considerându-le motivate politic.

Procuratura a cerut arestarea sa săptămâna trecută după ce, lăsat în libertate pe cauţiune în 2019, acesta a refuzat să plătească o cauţiune suplimentară.

Tot dosarul meu "este o absurditate juridică; a plăti o cauţiune de două ori este o prostie", a declarat Melia pentru AFP, denunţând "represiuni ce vizează opoziţia".

 

Într-un comunicat dinaintea audierii de miercuri, emisarul UE în Georgia s-a referit la o "traiectorie periculoasă" pentru democraţia din această ţară.

Partidele de opoziţie au denunţat ca fiind trucate alegerile legislative din 31 octombrie, câştigate la limită de partidul Visul Georgian, fondat de fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din ţară.

"Nu o îl predăm pe Melia. Dacă poliţia ne va lovi, vom lupta fizic şi vom riposta", a declarat reporterilor Gigi Ugulava din conducerea Partidului Mişcarea pentru Libertate - Georgia Europeană.

Într-un comunicat, filiala georgiană a Transparency International a avertizat că "persecuţiile selective ale liderului celui mai mare partid de opoziţie ar putea afecta grav democraţia din ţară".

Popularitatea partidului Visul Georgian, la putere din 2012, este în scădere pe fondul stagnării economice şi acuzaţiilor de subminare a principiilor democratice.

Premierul georgian Giorgi Gakharia a anunţat joi că demisionează, transmite. Gakharia a explicat că nu este de acord cu decizia unui tribunal de a ordona plasarea în detenţie a unui lider al opoziţiei, ceea ce în opinia sa ar putea conduce la o ''escaladare politică''.

'"Am decis să renunţ la funcţie. Desigur, cred şi doresc să cred că acest pas va contribui la reducerea polarizării în politica din ţara noastră şi sunt convins că polarizarea şi confruntarea dintre noi sunt cel mai mare risc pentru dezvoltarea economică viitoare a ţării noastre şi în calea depăşirii crizelor de orice fel'', a declarat Giorgi Gakharia, citat de Armenpress.

Gakharia a explicat că nu este de acord cu decizia unui tribunal de a ordona plasarea în detenţie a unui lider al opoziţiei, ceea ce în opinia sa ar putea conduce la o ''escaladare politică''. El a adăugat că această decizie judiciară reprezintă un ''risc pentru sănătatea şi viaţa concetăţenilor noştri şi care sporeşte polarizarea politică a ţării''.

Parlamentul georgian a retras marţi imunitatea parlamentară a liderului principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MUN), Nikanor Melia, la cererea Parchetului, care-l acuză pentru organizarea protestelor violente care au avut loc în capitala Tbilisi în iunie 2019.

În favoarea ridicării imunităţii lui Melia, în vârstă de 41 de ani, au votat 88 de deputaţi, numai doi votând împotrivă. Liderul MUN, la fel ca majoritatea deputaţilor partidelor de opoziţie, boicotează lucrările parlamentului, întrucât consideră că alegerile legislative din octombrie anul trecut au fost fraudate.

Ambasada SUA a cerut autorităţilor georgiene şi opoziţiei să "exercite o reţinere maximă în urma hotărârii din această seară".

"Violenţa nu serveşte nimănui, cu excepţia celor care doresc să submineze stabilitatea Georgiei. Acest lucru trebuie rezolvat în mod paşnic", se arată pe Twitter.

Înaintea deciziei judecătoreşti, reprezentantul Uniunii Europene în Georgia, Carl Hartzell, a descris circumstanţele din jurul urmăririi penale a Melia ca fiind o "traiectorie periculoasă pentru Georgia şi pentru democraţia georgiană".

Hartzell a declarat că acest caz va avea cu siguranţă un "impact mai larg" asupra peisajului politic şi asupra evoluţiilor ulterioare din ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite