Georgia acuză Rusia de „ocupaţie”: ruşii ridică graniţe prin mijlocul satelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graniţele ridicate de ruşi trec prin curţi, livezi şi terenuri agricole. FOTO civil.ge
Graniţele ridicate de ruşi trec prin curţi, livezi şi terenuri agricole. FOTO civil.ge

Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au protestat săptămâna trecută în Osetia de Sud, o regiune georgiană care şi-a proclamat independenţa în 1990, faţă de „ocupaţia” rusă. Neoficial, ruşii vor să alipească regiunea Osetiei de Nord, republică autonomă din cadrul Federaţiei Ruse. Graniţele ridicate „rup” mai multe localităţi, sârmele ghimpate trec prin multe curţi, iar câteva case au ajuns, peste noapte, de cealaltă parte a graniţelor.

În ultima săptămână, mai multe organizaţii nonguvernamentale, grupuri de jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile georgine au demonstrat în satul Dvani faţă de ridicarea arbitrară a graniţelor şi faţă de prezenţa trupelor militare ruse în regiune, acuzând Federaţia Rusă de colonialism şi susţinând că situaţia Osetiei de Sud este un caz clasic de „ocupaţie”. 

Georgienii nu au recunoscut niciodată independenţa Osetiei de Sud şi consideră regiunea ca fiind sub ocupaţie rusă, în timp ce ruşii susţin că Osetia de Sud este un stat autonom, care şi-a câştigat independenţa în urma războaielor din 1991-1992 şi din 2008, alături de regiunea Abhazia, aflată în aceeaşi situaţie.

Protestatarii au format lanţuri umane, au cântat imnul naţional al Georgiei şi au scandat împotriva „forţelor ruse de ocupaţie”, potrivit portalului Armenia News. Protestul a fost organizat pe Facebook şi, potrivit aceleiaşi surse, grănicerii nu s-au prezentat la posturi pe durata manifestaţiilor. 

Unii protestatari şi-au exprimat însă nemulţumirea şi faţă de guvernul de la Tbilisi, pe care-l acuză că nu a luat suficiente măsuri pentru a se asigura că Osetia de Sud, mânată de ruşi, nu intră şi mai mult în teritoriile georgiene. 

Mai multe sate din regiune, printre care Dvani, Ditsi şi Didi Khurvaleti, au fost afectate de ridicarea frontierelor pentru că sârmele ghimpate trec prin mai multe curţi, terenuri arabile şi livezi. În Dvani, trei case au fost „rupte” de Georgia şi se află în prezent dincolo de graniţele ridicate de ruşi. 

image

Foto

georgia osetia de sud foto civil.ge

De cealaltă parte, Rusia şi autorităţile autonome din regiune neagă că graniţele ar intra mai adânc pe teritoriul Georgiei şi susţin că „graniţele statului Osedia de Sud” sunt marcate conform fostelor frontiere administrative din perioada sovietică, pe când Osetia de Sud era un district autonom. 

Ministerul georgian al Externelor califică ridicarea graniţelor drept „o acţiune ilegală a forţelor ruse de ocupaţie”, care încalcă grosolan normele internaţionale. În replică, Ministerul de Externe de la Moscova susţine că Tbilisi nu face altceva decât să creeze o „isterie propagandistică”. NATO şi SUA şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ridicarea graniţelor, iar Catherine Asthon, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, a cerut oficial Kremlinului să dărâme graniţele din jurul Osetiei de Sud. 

Mai mult, viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a vorbit cu reprezentantul special al UE pentru Caucazul de Sud, Philippe Lefort, cerându-i acestuia să intervină pentru calmarea tensiunilor.

„Karasin a făcut apel către reprezentantul special al UE şi către Misiunea UE de Monitorizare a Georgiei de a face toate eforturile pentru a preveni acest nou demers periculos al părţii georgiene. Este important să nu permitem să se ajungă la consecinţe fatale pentru stabilitatea regiunii, caz în care întreaga responsabilitate ar cădea pe umerii organizatorilor acestor proteste”, anunţă Ministerul rus al Externelor în cel de-al doilea comunicat pe această temă emise în mai puţin de o săptămână. 

„Sârmele ghimpate se întind atunci când Rusia vrea să alimenteze tensiuni”

De cealaltă parte, georgienii susţin că sunt provocaţi. „Rusia vrea să dăm curs provocărilor şi fac apel să nu facem asta. Sârmele ghimpate se întind atunci când Rusia vrea să alimenteze tensiuni. Grija noastră faţă de graniţe n-ar trebui să se degenereze în ceva ce poate fi folosit împotriva noastră de către Rusia”, a declarat Paata Zakereishvili, ministrul georgian pentru Reintegrare. 

image

La sfârşitul lunii trecute, şi preşedintele georgian Mikheil Saakashvili a comentat pe tema graniţelor ridicate de ruşi în Osetia de Sud. „În ultimele luni am pierdut mai mult teren agricol decât exista în Kurta şi în Tamarasheni (două sate pierdute de Georgia în urma proclamării independenţei Osetiei de Sud - n.r.), însă de această dată Rusia nu a mai plătit niciun preţ din punct de vedere politic”, a spus preşedintele georgian la New York, unde s-a aflat la Adunarea Generală a ONU. 

Acesta a adăugat că demersul ruşilor de a ridica garduri păzite în jurul regiunii administrative, din ce în ce mai adânc în teritoriile Georgiei, arată că vechile ipoteze conform cărora politica agresivă a Rusiei este o urmare a unei dispute personale dintre el şi omologul său rus, Vladimir Putin, sunt doar zvonuri. 

„Acum este clar că Rusia duce acest atac asupra graniţelor suverane ale Georgiei indiferent de guvernarea georgiană. Toate forţele politice, guvernul şi eu, ca preşedinte, trebuie să arătăm unitate şi fermitate pentru a lupta pentru interesele Georgiei”, a spus acesta. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite