Tensiuni la Adunarea Generală a ONU: oficialii ruşi au părăsit sala de conferinţe în semn de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mikheil Saakaşvili, în timpul discursului în faţa ţărilor membre ONU. FOTO: Reuters
Mikheil Saakaşvili, în timpul discursului în faţa ţărilor membre ONU. FOTO: Reuters

Preşedintele Georgiei a ţinut sâmbătă un discurs dur în faţa Adunării Generale a ONU, care i-a determinat pe membrii delegaţiei Rusiei să părăsească sala de conferinţe, în semn de protest. Misiunea Permanentă a Rusiei a susţinut că liderul georgian a avut un mesaj anti-Rusia şi anti-ortodoxism.

De la războiul din Osetia de Sud din 2008, când Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva republicilor autonome Abhazia şi Osetia, şi a Federaţiei Ruse, discursurile preşedintelui Mikheil Saakaşvili în faţa Adunărilor Generale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au fost orientate împotriva Rusiei, au notat membrii delegaţie ruse la ONU.

„De data aceasta nu a fost vorba de o simplă declaraţie, ci de un delir incoerent cu o atitudine nu numai împotriva Rusiei, ci şi împotriva ortodoxismului”, potrivit comunicatului emis de oficialii ruşi, citat de postul Russia Today.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Lukaşevici, a confirmat ulterior că delegaţia oficială a Rusiei a părăsit sala de conferinţe a sediului ONU din New York, în semn de protest faţă de declaraţiile preşedintelui georgian.

În timpul discursului, Saakaşvili a atacat interesele Rusiei, caracterizând Kremlinul drept un imperiu care cauzează instabilitate şi conflicte în ţările vecine şi care este dispus să-şi lărgească graniţele în mod abuziv, fie sub forma „Imperiului Rus, a Uniunii Sovietice, a Federaţiei Ruse sau a Uniunii Eurasiatice”.

În continuare, preşedintele georgian a adus aminte de martiri ortodocşi a căror moştenire spirituală a fost acoperită de „ruşii imperialişti”.

În încheiere, Saakaşvili a lansat unele predicţii cu privire la actualul preşedinte al Rusiei. „Peste câţiva ani, (...) cetăţenii ruşi şi-l vor aminti pe Vladimir Putin drept o fantomă a vremurilor trecute, a vremurilor Imperiului ”, perioadă caracterizată de „corupţie şi opresiune”, a încheiat liderul de la Tbilisi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite