FOTO VIDEO Greva generală din Grecia a degenerat în lupte de stradă. 30.000 de oameni au protestat la Atena şi Salonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţi violenţi, operând în grupuri mici, au aruncat cu cocteiluri Molotov înspre poliţişti, care au ripostat cu grenade şi gaze lacrimogene FOTO: Reuters
Manifestanţi violenţi, operând în grupuri mici, au aruncat cu cocteiluri Molotov înspre poliţişti, care au ripostat cu grenade şi gaze lacrimogene FOTO: Reuters

Peste 30.000 de greci au luat cu asalt străzile oraşului Salonic şi ale capitalei Atena, în cadrul unei greve generale, organizată după ce premierul Antonis Samaras a acceptat alte reduceri bugetare de 11,5 miliarde de euro, care vizează inclusiv pensiile de stat, şi noi creşterei de taxe, compromisuri pe care şi le-a asumat în negocierile cu Troika, pentru un nou ajutor financiar.

Potrivit poliţiei, peste 30.000 de greci au ieşit pe străzi, miercuri, la Atena şi la Salonic, în cadrul unei greve generale de 24 de ore. Şcolile, spitale, transporturile şi alte servicii de stat au fost închise în cadrul celei mai mari greve din februarie încoace.

Ciocniri violente au avut loc la Atena, între câteva zeci de tineri cu cagule şi forţele de ordine în momentul sosirii în piaţa centrală Syntagma. Manifestanţi violenţi, operând în grupuri mici, au aruncat cu cocteiluri Molotov înspre poliţişti, care au ripostat cu grenade şi gaze lacrimogene.

La Atena, poliţia a estimat, la prânz, la peste 15.000 numărul manifestanţilor care se îndreptau spre Parlament, separaţi în două grupuri, în timp ce la Salonic, al doilea oraş ca mărime din ţară, situat în nordul Greciei, poliţia a numărat aproximativ 18.000 de persoane.

Cifrele înaintate de Reuters sunt mai mari comparativ cu cele ale poliţiei din Grecia. Agenţia internaţională de presă scrie că peste 50.000 de oameni au mărşăluit spre sediul Parlamentului din Atena, scandând: „Nu ne vom supune troikăi” şi „Afară cu UE şi FMI!”.

Pe de altă parte, unul dintre cele mai mari sindicate elene, Adedy, informează că aproximativ 350.000 de oameni au ieşit în stradă, potrivit corespondentului „The Guardian” din capitala greacă.

Numărul poliţiştilor mobilizaţi pentru a gestiona protestele depăşeşte 3.000, informează „The Wall Street Journal”.

„De doi-trei ani trăim o catastrofă socială incredibilă, societatea greacă este un cobai pentru ceea ce se întâmplă în alte părţi" din Uniunea Europeană, afirmă Ilias Loizos, un angajat municipal în vârstă de 56 de ani, care susţine că salariul său a fost redus la jumătate. „Avem o treime şomeri, afacerile nu mai merg (...) suntem disperaţi şi ne-am pierdut încrederea în UE", a afirmat Dimitris Mitropoulos, un învăţător în vârstă de 35 de ani, citat de AFP.

„Noul pachet de măsuri de austeritate impune o povară intolerabilă asupra muncitorilor... Trebuie să ripostăm”, a declarat Panos Spiliopoulos, un angajat al unui şantier naval care a fost disponibilizat în urmă cu aproape 18 luni, timp în care nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă, relatează „The Financial Times”.

„Nu mai putem accepta alte tăieri pentru că nu ne putem acoperi nici măcar nevoile zilnice. Voim să salvăm ţara, dar trebuie să-i salvăm mai întâi pe cetăţeni”, a afirmat Vassilis Xenakis, secretarul pe afaceri internaţionale al sindicatului Adedy, într-un interviu acordat unui post de radio.

image

Foto

Proteste în Grecia

Motivul protestelor

Grecii protestează faţă de un nou plan de austeritate negociat cu UE şi FMI de Guvernul condus de premierul Antonis Samaras. Condiţionând menţinerea Greciei sub perfuzie financiară, în timp ce o a treia operaţiune de sprijinire a ţării pare să câştige teren, planul acceptat de premierul Samaras în urma degocierilor cu Troika (UE, BCE, FMI) este axat pe noi reduceri de salarii în sectorul public, de pensii şi de servicii sociale, dar şi pe creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani. Acestea sunt condiţiile impuse pentru un ajutor financiar de 11.5 miliarde de euro. Adoptarea planului de salvare este prevăzut în parlament înainte de Eurogrupul din 8 octombrie pentru deblocarea tranşei de împrumut de 31,5 miliarde de euro.

În acest context, premierul de centru-dreapta, Antonis Samaras, se confruntă cu primul său test social, comentează „Kathimerini” şi „The Greek Reporter”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite