Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, reţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy

Fostul preşedinte al Franţei este anchetat pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2007, informează Reuters.  Reţinerea fostului şef de stat francez ar putea să dureze până la 48 de ore.

Nicolas Sarkozy a fost plasat în custodie la sediul poliţiei judiciare din Nanterre (Hauts-de-Seine), în cadrul anchetei privind finanţarea din Libia a campaniei prezidenţiale din 2007, anunţă Reuters marţi citând o sursă judiciară .

Este pentru prima dată când fostul şef al statului francez este audiat de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013. Sarkozy poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

De la publicarea, în mai 2012 pe site-ul Mediapart, a unui document libian care evoca finanţarea campaniei lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia condus de Muammar Ghaddafi, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine a afirmat că transportase suma de 5 milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Un fost ministru şi colaborator apropiat al lui Sarkozy, Brice Hortefeux, este şi el audiat marţi de poliţie în legătură cu ancheta privind finanţarea din Libia.

Noi dovezi

Mai mult, câteva caiete cu însemnări ale fostului ministru libian al Petrolului, Choukri Ghanem, mort în 2012 in condiţii încă neelucidate, recuperate de justiţia franceză, menţionează şi ele existenţa unei plăţi cu destinaţia Nicolas Sarkozy.

Recent, poliţiştii de la Oficiul central de luptă contra corupţiei şi infracţiunilor financiare şi fiscale (OCLCIFF) au făcut public un raport al magistraţilor, în care se detalia cum au circulat banii lichizi în cadrul echipei de campanie a lui Sarkozy.

Până în prezent, anchetatorii cred că au descoperit una dintre pistele banilor libieni, prin intermediarul Alexandre Djouhri, pe atunci apropiat al lui Bechir Saleh, în prezent închis la Londra în aşteptarea unei posibile aduceri în Franţa, şi lui Claude Gueant, inculpat pentru "fals si uz de fals" şi pentru „acoperirea fraudei fiscal“, care şi-ar fi cumpărat apartamentul din Paris cu ajutorul acestui circuit financiar posibil libian.

Potrivit „Le Monde“, mai mulţi fosti demnitari libieni din epoca lui Gaddafi au pus la dispoziţia autorităţilor franceze noi informaţii, care ar confirma bănuielile de finanţare ilicită, pe care fostul preşedinte francez a contestat-o până acum.

50 de milioane de euro s-ar fi angajat Gaddafi să-i livreze lui Sarkozy pentru finanţarea campaniei sale electorale din 2007.

Unul dintre fiii lui Gaddafi a lansat primele acuzaţii

Primul fitil este aprins  de către Saif al-Islam Kadhafi, unul dintre cei nouă copii ai dictatorului libian, pe 16 martie 2011, într-un interviu acordat Euronews. La acea vreme, Libia era teatrul unui război civil sângeros, care a început în luna februarie a aceluiaşi an. Cu zece zile mai devreme, pe 10 martie, Nicolas Sarkozy a primit la Elysee doi reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), recunoscând legitimitatea acestei autorităţi politice care a condus revolta împotriva colonelului Gaddafi.

Saif al-Islam Gaddafi acuza: „În primul rând, Sarkozy trebuie să returneze banii pe care i-a acceptat din Libia pentru a-şi finanţa campania electorală şi avem dovada “, spunea fiul dictatorului libian.  Dar, la 19 martie 2011, este declanşată intervenţia militară a unei coaliţii internaţionale condusă de Franţa, în Libia.  Nici o probă menţionată de Saif nu a fost dezvăluită. La 20 octombrie, după şapte luni de conflict, Muammar Gaddafi este arestat şi ucis în Libia, în circumstanţe tulburi.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, acuzaţii pe care le-a calificat drept „groteşti“.

Sarkozy urmează să compară în faţa instanţei şi într-un alt caz, cel referitor la finanţarea campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale franceze din 2012, când a fost învins de către Francois Hollande. Sarkozy este suspectat că ar fi depăşit plafonul legal de cheltuieli electorale în timpul campaniei prezidenţiale din 2012. Audiat anterior pe data de 4 septembrie 2015 de către poliţie, Sarkozy a negat că ar fi implicat în sistemul de eliberare al unor facturi false.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite