Fostul premier britanic Boris Johnson dezvăluie planul de pace pentru Ucraina pe care l-ar putea folosi Trump
0Fostul premier conservator al Marii Britanii, Boris Johnson, a dezvăluit un plan de pace care ar putea pune capăt războiului „în condițiile potrivite pentru Ucraina și Occident”, într-un articol publicat în Daily Mail.
Dezvăluirile vin la câteva zile după ce Johnson și Trump s-au întâlnit la Washington. pe 16 iulie, în timpul Conferinței Naționale Republicane, unde Trump a fost nominalizat oficial drept candidat al partidului la viitoarele alegeri prezidențiale.
Johnson a scris că Trump „a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie” arătându-și forța de caracter atunci când și-a arătat pumnul spre susținătorii săi la câteva momente după ce a fost împușcat în timpul unui miting din 13 iulie.
El a spus că gestul lui Trump le-a transmis americanilor un mesaj că, avându-l ca lider, „nu vor fi învinși”. „Cred că spiritul de neînfrânt este exact ceea ce are nevoie lumea în acest moment și exact ceea ce este necesar la Casa Albă”, a scris Johnson.
Potrivit acestuia, în ciuda poziției unor republicani, Trump înțelege realitatea: înfrângerea Ucrainei va fi o înfrângere la scară largă pentru America. În același timp, Boris Johnson notează că nu este vorba doar despre distrugerea valorilor cheie americane - libertatea și democrația - și despre înrobirea poporului ucrainean.
„Este vorba despre consecințele pe termen lung ale victoriei lui Putin; impactul practic al acestui dezastru asupra Europei, Americii și lumii. Dacă Putin va câștiga în Ucraina, cu siguranță nu se va opri aici ”, scrie politicianul britanic.
Înțelegerea distorsionată de către Putin a istoriei și cauzelor izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, precum și faptul că dictatorul rus consideră prăbușirea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea” și dorește să o restaureze, vor duce la răspândirea „apetitului” său nu numai în Ucraina, ci și în întreagul spațiu ex-sovietic, inclusiv Georgia și statele baltice. În plus, victoria lui Putin va da un impuls utilizării forței de către alte țări.
„În timp ce Putin destabilizează întreaga Europă de Est, distrugând realizările lui Ronald Reagan și distrugând reglementarea de după Războiul Rece, partenerii săi chinezi vor fi foarte fericiți să preia Taiwanul în timp ce Hezbollah atacă Israelul. Dintr-o dată, am putea fi în pragul unui conflict cu adevărat îngrozitor, în care americanii se vor confrunta cu o alegere: fie să renunțe la orice pretenție de lider global, fie să plătească trilioane de dolari pentru a restabili ordinea și să trimită din nou tineri americani în străinătate pentru a muri pe pământ străin”, a continuat Johnson.
În opinia sa, această perspectivă poate fi evitată numai dacă Occidentul condus de SUA apără cu hotărâre libertatea în Ucraina.
„Ucrainenii au arătat că pot și vor învinge. Astăzi, ei îl resping pe Putin în regiunea Harkov, iar rușii din regiunea Donețk plătesc un preț uriaș. Eroismul lor este incredibil. Dar războiul durează de prea mult timp, iar costul său este enorm: vieți, mizerie economică și instabilitate”, scrie fostul prim-ministru britanic.
Plan de încheiere a războiului în două etape
În articol, el schițează un plan de încheiere a războiului în două etape, pe care Trump l-ar putea propune dacă va deveni președintele SUA. În același timp, Johnson subliniază că acestea sunt doar presupunerile sale cu privire la acțiunile potențiale ale lui Trump.
„Primul pas este să consolidăm mâna Occidentului și să consolidăm Ucraina. În ultimii doi ani, le-am trasat constant ucrainenilor obiectivul - victoria - dar nu am fost dispuși să le oferim mijloacele. Și chiar și acum, punem restricții ridicole cu privire la modul în care pot folosi ajutorul pe care îl primesc, astfel încât ucrainenii luptă cu o mână legată la spate”, scrie Johnson, amintind că rușii folosesc bombe cu planare pentru a provoca pagube semnificative pozițiilor ucrainene, iar ucrainenii nu pot riposta deoarece Statele Unite nu le permit să folosească ATACMS și Regatul Unit nu permite folosirea rachetelor Storm Shadow să lovească aerodromurile rusești.
Boris Johnson sugerează că Trump poate trece peste birocrație și întârzieri și le poate oferi ucrainenilor permisiunea de care au nevoie pentru a-l respinge pe Putin și a-i oferi o înțelegere.
„Putin va trebui să se retragă cel puțin la granițele dinaintea invaziei în 2022, iar pentru a evita conflicte și incertitudini viitoare, restul Ucrainei trebuie să fie recunoscut ca o țară liberă, capabilă să-și determine propriul destin în UE și NATO, și ar trebui să fie admisă cât mai curând posibil”, scrie autorul.
Potrivit politicianului, aderarea Ucrainei la Alianță este benefică în primul rând pentru statele sale membre. La urma urmei, ucrainenii, care sunt experți în manipularea echipamentelor NATO și reprezintă cea mai eficientă forță antirusească din lume, vor putea deveni o parte importantă a forțelor Alianței în Europa.
În opinia sa, acest lucru i-ar permite lui Trump să economisească bani, să aducă forțele americane acasă și să-i forțeze pe europeni să facă mai mult pentru a se proteja, care este unul dintre obiectivele sale cheie.
„Ce ar obține Rusia în schimb? Ei bine, cred că există diferite tipuri de stimulente care ar putea funcționa cu Putin. El ar putea, desigur, să afirme că „operațiunea militară specială” - sau invazia - a fost un succes și că a denazificat Ucraina. Ar putea fi oferită protecție specială pentru vorbitorii de limbă rusă”, scrie Johnson.
Cu Trump la Casa Albă, există perspectiva reală a unei apropieri globale de Rusia
În opinia autorului, Trump în fruntea Casei Albe are o perspectivă reală privind „o anumită apropiere globală de Rusia și de Putin - o întoarcere la zilele în care Rusia era un partener respectat al G8 și chiar al NATO”.
În același timp, el subliniază că doar calea militară este cea potrivită pentru a obține acest rezultat.
„Washingtonul sub conducerea lui Trump va trebui să arate că frontierele internaționale trebuie respectate“
„Washingtonul sub conducerea lui Trump va trebui să arate că frontierele internaționale trebuie respectate și că imperiul sovietic nu poate fi restaurat prin forță. Acest lucru înseamnă susținerea ucrainenilor până la capăt”, a spus Johnson.
De asemenea, el a reiterat teza lui Donald Trump potrivit căreia, dacă el ar fi la conducerea Americii, Putin „nu ar fi fost atât de nesăbuit și criminal încât să invadeze Ucraina”.
Ca exemplu, el citează din nou discursurile de campanie ale lui Trump potrivit cărora republicanul a fost cel care le-a furnizat ucrainenilor arme antitanc Javelin, care au jucat un rol decisiv în bătălia pentru Kiev din 2022.
„Donald Trump vede riscul: înfrângerea Ucrainei va duce la costuri uriașe pe termen lung pentru America și pentru lume.
Pe de altă parte, o victorie ucraineană - dacă este asigurată în mod corespunzător - ar putea deschide calea, în mod paradoxal, pentru o relație nouă și mult mai bună cu Rusia. Aceasta ar fi o mare victorie pentru America și pentru lume”, scrie Boris Johnson.
„Dacă și când va reveni la putere, mai târziu în acest an, Trump are o șansă imensă – nu doar să repare moștenirea predecesorului său, ci să ducă lumea înainte”, a concluzionat Johnson.