„Foreign Policy“: Merkel, cea mai puternică femeie din lume şi cheia rezolvării crizei din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este miliardară şi nici vedetă. Într-o eră a spectacolului, este complet nespectaculoasă. Chiar ea recunoaşte că atunci când era tânără era un pic neîndemânatică. Dar de-a lungul ultimilor ani, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a transformat, pe tăcute, în cea mai puternică femeie din lume.

Merkel a studiat fizica şi primul lucru pe care-l observi la ea este că nu se exprimă deloc pompos, susţine Jeffrey Gedmin de la „Foreign Policy“, care a cunoscut-o personal pe Angela Merkel. Este un ascultător răbdător şi grijuliu, adoră să se informeze şi vrea să aibă o imagine de ansamblu înainte de a se decide asupra unui subiect, adaugă el. 

Abordarea ştiinţifică a lui Merkel constituie un avantaj major, mai ales în lumina ultimelor evenimente europene. Zona euro se destramă şi devine rapid o problemă de aritmetică simplă. Prăpastia dintre ţările solvente, disciplinate din punct de vedere fiscal şi cele înglodate în datorii este din ce în ce mai mare. Dacă lucrurile nu se vor schimba drastic, Europa nu va mai reuşi să-şi menţină moneda unică.

„Le dăm grecilor banii de care au nevoie, cu condiţia să impună reforme. Când nu fac lucrul ăsta, noi le dăm şi mai mulţi bani“, a descris Luder Gerken, director al Centrului pentru Politică Europeană, situaţia actuală. 

Între timp, grecii nu se mai satură de ajutoarele germane, în schimb sunt plini de restentimente pentru că nemţii le spun ce să facă, adaugă FP. La ultima vizită a Angelei Merkel la Atena, sute de mii de protestatari au afişat bannere în care liderul german era comparat cu Hitler.

image

Cu economia în cădere liberă, Franţa este sătulă până peste cap de propriul preşedinte, Fracois Hollande. Francezii s-au săturat şi de lecţiile nemţilor despre virtuţile austerităţii, aşa că tensiunile dintre cele două ţări sunt din ce în ce mai accentuate.

Situaţia inevitabilă este că zona euro nu va reuşi să se menţină pe linia de plutire dacă Germania va continua, la nesfârşit, să salveze ţări care nu vor sau, pur şi simplu, sunt incapabile de a-şi organiza finanţele publice. Iar în al doilea rând, Europa nu va avea niciodată un viitor stabil şi prosper dacă economia franceză continuă să aibă probleme şi dacă încrederea dintre Paris şi Berlin continuă să se deterioreze, scrie Gedmin în „Foreign Policy“.

image

Ultima veste proastă din zona euro este problema financiară a Ciprului. O altă criză, un alt caz „unic“, un alt precedent. Va veni şi rândul Spaniei să se transforme într-un alt caz unic.

Europa are nevoie de imaginaţia şi de conducerea Germaniei, o ţară cu cea mai mare şi mai sănătoasă economie. Dar acesta este un alt aspect al personalităţii Angelei Merkel, care mai mult ca sigur va fi realeasă cancelar şi la alegerile din septembrie, care îngreunează salvarea Europei.

La fel ca mentorul ei Helmut Kohl, şi ca orice alt politician neamţ, Merkel a fost convinsă că o monedă care va duce la formarea „Statelor Unite ale Europei“ este singura garanţie pentru pace şi prosperitate pentru Germania şi pentru vecinii ei. Orice altceva mai puţin decât atât, susţin elitele berlineze, va conduce la o întoarce la naţionalism, la rivalităţi distructive şi la război. De fapt, strategia actuală a UE de a apropia europenii are un efect opus. În ochii grecilor, ciprioţilor, italienilor şi spaniolilor, Germania a devenit un personaj negativ, iar Merkel este demonizată ca fiind „un fascist financiar“ de către protestatari. 

„Îi admir abordarea ştiinţifică a problemelor, dar ea are şi o latură foarte dură de afaceristă, are puterea. În faţă o aşteaptă vremuri tulburi şi neechilibrate. Dacă va eşua, divizarea Europei va fi şi mai vizibilă şi cetăţenii germani vor ieşi în stradă. Şi totuşi nu cred că se va întâmpla aşa, deoarece Merkel va face istorie“, conchide Jeffrey Gedmin de la „Foreign Policy“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite