Experţii UE s-au întors din Grecia. Raportul pentru împrumutul salvator este gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miniştrii de Finanţe din UE au aprobat noile reguli privind deficitele şi datoria publică
Miniştrii de Finanţe din UE au aprobat noile reguli privind deficitele şi datoria publică

Experţii din partea Comisiei Europene (CE), Banca Centrală Europeană (BCE), şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au încheiat misiunea lor pentru o nouă tranşă de împrumut considerată vitală pentru Atena, a anunţat astăzi Comisia Europeană.

Misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile din Grecia cu privire la politicile economice şi financiare necesare pentru a face funcţional programul economic al guvernului de la Atena.

În ceea ce priveşte perspectivele, recesiunea va fi mai profundă decât s-a anticipat în iunie, iar o recuperare poate fi aşteptată doar începând din 2013. Nu există încă nici o dovadă în privinţa îmbunătăţirii percepţiei investitorilor.

Cu toate acestea, exporturile sunt revenire. Inflaţia a coborât în cursul ultimului an şi este de aşteptat să rămână sub media zonei euro în perioada următoare.

În domeniul fiscal, Guvernul a realizat o reducere majoră a deficitului, în ciuda recesiunii profunde. Cu toate acestea, realizarea obiectivului fiscal pentru 2011 nu mai poate fi atins, în mare parte din cauza scăderii continue a PIB-ului, dar şi din cazua derapajelor în punerea în aplicare a unora dintre măsurile convenite.

Ministrul de finanțe grec, Evangelos Venizelos, a declarat astăzi că se așteaptă să încheie discuțiile cu Troica (experţi de la Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană), un pas vital pentru obținerea următoarei tranșe de ajutor financiar, scrie Reuters.

"După un șir lung de discuții am reușit să concluzionăm rezultatul reuniunilor și ne așteptăm ca misiunea să se termine", a spus luni ministrul de finanțe grec.

Premierul George Papandreou este așteptat joi la Bruxelles pentru a purta discuții cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a anunțat luni că summitul european, convocat inițial pentru 17-18 octombrie, va fi amânat cu aproape o săptămână (23 octombrie).

Troica a anunțat în urmă cu trei săptămâni că va acorda împrumutul la foarte scurt timp după ce va fi asigurată, prin cifre reale, că Atena se ține de promisiuni - atât pentru 2011, cât și pentru următorul an.

Dacă raportul e pozitiv

Dacă analiza experților "troica" va fi una pozitivă, Grecia va primi un împrumut de 8 miliarde de euro, necesar pentru a plăti facturile și salariile lunii octombrie, urmând ca în următoarele luni guvernul grec să primească întreaga sumă convenită în iulie anul acesta, de 109 miliarde de euro.

"Dacă nu va primi următoarea tranșă de ajutor, Grecia ar putea avea probleme mari în a plăti salariile funcționarilor publici, precum și pensiile. Ea are déjà o datorie de 6 miliarde față de companii private," scrie Financial Times (FT). Pentru a-și putea plăti facturile până la următorul împrumut internațional, Atena va trebui să taie locurile de muncă a mii de muncitori din sectorul public, conform FT.

Pentru a convinge investitorii internaționali să-i ofere următorul împrumut, Greciei i s-a cerut să concedieze între 20,000 și 25,000 de funcționari publici, angajaţi în ultimii doi ani (2010 și 2011). "Mii de alți funcţionari publici ar putea fi plătiți cu doar 60% din salariu în următoarea perioadă," mai scrie FT.

Echipele de experți ai creditorilor Greciei au fost întârziați de o serie de "nereguli" descoperite în planul grec de austeriate, ceea ce i-a determinat pe miniștrii de finanțe ai statelor din zona euro, reuniți pe 3 octombrie la Luxembourg să amâne acordarea împrumutului de 8 miliarde de euro Greciei, bani de care aceasta avea nevoie pentru a-și putea plăti salariile și facturile și a evita un posibil faliment.

Următoarea întâlnire a minștrilor de pe 13 octombrie, care ar fi trebuit să marcheze oferirea tranșei de 8 miliarde pentru Grecia, a fost, de asemenea, amânată de șeful Eurogrupului, Jean-Claude Junker. Nicio decizie nu va fi luată până în noiembrie (2011).

"Eurogrupului va discuta situația Greciei de îndată ce raportul va fi terminat", a spus Junker.

Eforturi supraomenești

Atena a aprobat pe 27 septembrie o taxă pe proprietate care ar strânge fonduri și ar reduce deficitul național, astfel încât Grecia să se califice pentru următoarea tranşă de asistenţă financiară internaţională.

Taxa va aduna, speră deputații, 1,7 miliarde de euro, bani care vor fi percepuți prin facturile de la energie ale consumatorilor greci. Măsurile fiscale aprobate sunt necesare pentru a convinge investitorii internaționali că guvernul poate implementa programul de austeritate la care s-a înhămat prin acceptarea ajutorului financiar. George Papandreou, premierul Greciei a declarat ieri (28 septembrie) la Berlin că guvernul său a făcut "eforturi supraomeneşti" pentru a reforma economia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite