Europa ar putea să-și formeze propria armată unită
0Uniunea Europeană ar trebui să-și formeze propria armată unită, consideră ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Antonio Tajani, care a devenit șeful partidului „Înainte, Italia!” după moartea lui Silvio Berlusconi. În opinia sa, armata europeană ar putea juca un rol în menținerea păcii și prevenirea conflictelor.
"Dacă vrem să menținem pacea în lume, avem nevoie de o armată europeană. Iar aceasta este o condiție fundamentală pentru a avea o politică externă europeană eficientă... Într-o lume cu actori atât de puternici precum Statele Unite, China, India, Rusia - cu crize din Orientul Mijlociu până în Indo-Pacific - cetățenii din Italia, Germania, Franța sau Slovenia pot fi protejați doar de ceea ce există deja, și anume Uniunea Europeană", a declarat Tajani într-un interviu acordat ziarului italian La Stampa.
Cooperarea europeană în domeniul apărării a urcat pe agenda politică europeană de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Cu toate acestea, eforturile s-au concentrat mai mult pe extinderea NATO, Finlanda, membră UE, aderând la alianță anul trecut, iar Suedia fiind, de asemenea, cu un picior îm alianță.
Tajani a mai spus că UE, care este formată din 27 de țări, ar trebui să-și eficientizeze conducerea și să aibă un singur președinte, mai degrabă decât structura actuală formată din președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024 vor arăta rata popularității partidului lui Tajani după ce și-a pierdut liderul carismatic, pe Silvio Berlusconi.
Ministrul de Externe al Letoniei, Kristianis Karinsh, a declarat că chiar dacă Ucraina va câștiga războiul, iar președintele Vladimir Putin va pierde puterea, Rusia va căuta totuși ținte pentru agresiunea sa. Acesta este motivul pentru care NATO ar trebui să lucreze la o strategie pe termen lung de izolare a Federației Ruse, crede el.