Eurodeputaţii încearcă să ne scape de vizele pentru Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a acuzat Comisia Europeană şi Consiliul că nu sunt ferme în privinţa eliminării vizelor pentru România, Bulgaria şi Cehia. Eurodeputaţii au arătat că, deşi i s-a cerut în repetate rânduri să precizeze o dată de abolire a obligativităţii vizelor, Canada a refuzat să facă acest lucru.

Un grup de eurodeputaţi a cerut  Comisiei şi Consiliului să mărească presiunea politică asupra Canadei pentru a stabili cea mai apropiată dată posibilă pentru abolirea regimului vizelor pentru cetăţenii cehi, bulgari şi români. Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a exprimat solidaritatea PE cu cetăţenii cehi, pentru care, începând din iulie 2009, se aplică obligativitatea vizelor pentru Canada. 

Eurodeputaţii au arătat că, deşi i s-a cerut în repetate rânduri să precizeze o dată de abolire a obligativităţii vizelor, Canada a refuzat să facă acest lucru. „Solicităm Comisiei să instituie, în loc de acorduri bilaterale, un nou mecanism care să garanteze respectarea deplină a principiului reciprocităţii în domeniul vizelor pentru toate statele membre, garantând, în acelaşi timp, că, în cazul în care o ţară terţă încalcă acest principiu, toate statele membre vor reintroduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii ţării în cauză", se arată în solicitarea înaintată de eurodeputaţi. 

Comisia nu a făcut nimic concret

Reprezentanţii Republicii Cehe au fost în contact permanent cu Comisia Europeană, din primul moment în care Canada a decis, în 2009, să reintroducă vizele. De asemenea, oficialii de la Praga au pus în mod regulat în discuţia Consiliilor pe Afaceri Interne această problemă. Potrivit unor diplomaţi cehi din Bruxelles, Comisia Europeană a precizat că e gata să reconsidere principiul reciprocităţii vizelor „dar nu a propus nicio măsură, concretă".

În ianuarie şi februarie, experţi canadieni au fost la Praga, unde au evaluat aspecte legate de emigraţie şi reglementările pentru minorităţile etnice. „Praga aşteaptă rezultatul acestor vizite şi probabil acesta va fi şi răspunsul Comisiei Europene", a declarat, pentru „Adevărul Europa", un diplomat ceh.

Ieri e deja „prea târziu"

Acţiunea europarlamentarilor a fost sprijinită de diplomaţia cehă. „A fost prea târziu ieri, dar suntem în acord cu acţiunea eurodeputaţilor pentru că apreciem  că ceea ce s-a întâmplat - reintroducerea vizelor pentru cetăţenii cehi care vor să călătorească în Canada - e nedrept.

Nicio altă ţară europeană nu a mai fost pusă într-o astfel de situaţie",  a mai precizat diplomatul citat. În acelaşi timp, divergenţele cu Canada  s-ar putea extinde şi în alte domenii. Noul acord comercial cu Canada este în discuţia politicienilor cehi. „Nu e vorba de răzbunare. Problema vizelor e o acţiune simbolică, dar importantă", a mai spus diplomatul.

Baconschi merge în Canada

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, are programată o vizită oficială în Canada la sfârşitul lui martie şi va discuta subiectul vizelor pentru cetăţenii europeni.  Ridicarea obligativităţii vizelor pentru toţi cetăţenii UE a fost un punct discutat des în ultimele şase luni de diplomaţia română. La 14 octombrie anul trecut, când ministrul român de Externe s-a întâlnit cu  omologul său canadian, Lawrence Cannon, subiectul a fost redeschis.

Cannon a spus atunci că autorităţile de la Ottawa sunt în curs de reglementare internă a procedurilor de regularizare a fluxului de imigranţi către Canada. De altfel, acest răspuns a fost transmis şi autorităţilor din Cehia ca scuză pentru lipsa unei decizii în privinţa restricţiilor impuse de vize. Anul acesta, în februarie, şeful diplomaţiei române i-a cerut comisarului european pentru Afaceri interne, Cecilia Malmstrom, „o implicare crescută" a Comisiei Europene care să susţină eliminarea vizelor pentru români atât pentru SUA, cât şi pentru Canada. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite