Elon Musk a refuzat să ajute Ucraina în atacul cu drone asupra Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elon Musk a refuzat să pornească rețeaua sa de sateliți Starlink pentru un atac propus de Ucraina asupra navelor rusești în apropiere de Crimeea ocupată, detaliază un raport american.

Elan Musk
Elan Musk

În condițiile în care se pare că nu este prima dată când Musk ia decizii prin tăierea accesului la Starlink, oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la puterea pe care miliardarul o deține în acest război, scrie gbnews.com.

Cu această ocazie, armata ucraineană a fost nevoită să abandoneze drone încărcate cu explozibil în Marea Neagră după ce accesul la Starlink a fost eliminat.

Generalul Valeriy Zaluzhnyi, liderul forțelor armate ucrainene, a fost atât de înfuriat de această intervenție încât l-a sesizat direct pe generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, potrivit New York Times.

Generalul Zaluzhnyi i-ar fi spus omologului său american că nu este prima dată când Elon Musk, în vârstă de 52 de ani, a restricționat accesul.

Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat pentru The Telegraph: "Problema este că, în etapele critice ale războiului, avem nevoie disperată de independență operațională și tehnică absolută. Adică, dependența procesului de luare a deciziilor și punerea în aplicare a acestora trebuie să fie de 100 la sută. Riscurile pentru armata noastră sunt prea mari atunci când cursul operațiunilor ofensive depinde de circumstanțe externe sau de terțe părți".

În ceea ce privește importanța sistemului, domnul Podolyak a declarat: "Nu este vorba de un sistem de apărare: Este vital. Cel puțin, pentru a echilibra capacitățile rusești și pentru a avea o comandă eficientă a marilor grupuri militare".

El a adăugat: "Starlink este despre apărare, avansare și supraviețuire. Ulrike Franke, membru senior al Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat ulterior: Nu contează ce părere aveți despre Musk - niciun individ nu ar trebui să aibă această putere."

Sateliții operați de firma SpaceX sunt valorificați de armata ucraineană pentru a culege informații și a transmite imagini video în direct de pe câmpul de luptă, precum și pentru a coordona loviturile defensive cu drone și artilerie.

Se înțelege că Musk ar putea acționa de unul singur în semnarea închiderii accesului la Starlink, care ar putea bloca atacurile aeriene ucrainene.

Kenneth Roth, un fost director executiv al Human Rights Watch, a declarat pentru Telegraph că operațiunile militare ale Kievului "sunt, de fapt, ghicite și uneori respinse de Elon Musk, cu loialitatea sa politică incertă și personalitatea sa excentrică".

În februarie, Musk și-a exprimat fără echivoc părerea atunci când a scris pe Twitter: "Nu vom permite ca Starlink să fie folosit pentru atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune".

Musk a intervenit în repetate rânduri în războiul din Ucraina, publicând anul trecut un plan de pace care sugera ca Ucraina să fie supusă unor referendumuri de suveranitate asemănătoare celor desfășurate în mod controversat de Rusia în regiunile ocupate.

Kremlinul s-a grăbit să laude planul miliardarului ca fiind un pas "pozitiv", în timp ce Kievul a respins noțiunea ca fiind pro-rusă.

Tot anul trecut, Musk a abordat Pentagonul pentru a funționa serviciul de internet în Ucraina din cauza costurilor în creștere.

Firma a estimat că oferirea gratuită a serviciului costa aproape 400 de milioane de dolari (310 milioane de lire sterline) anual, potrivit unui raport CNN.

Între timp, valoarea SpaceX a explodat la aproape 140 de miliarde de dolari (109 miliarde de lire sterline)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite