Editorialist britanic, despre regimul lui Viktor Orbán şi forţa lui de atracţie asupra dreptei americane. De ce Ungaria nu este o democraţie iliberală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moderatorul Fox News Tucker Carlson i-a luat un interviu în Ungaria premierului Viktor Orbán FOTO captură You Tube Fox News
Moderatorul Fox News Tucker Carlson i-a luat un interviu în Ungaria premierului Viktor Orbán FOTO captură You Tube Fox News

De ce regimul lui Viktor Orbán exercită atâta atracţie pentru sicofanţii de dreapta? se întreabă editorialistul Observer Nick Cohen, referindu-se la interviul şi vizita în Ungaria a moderatorului canalului american de dreapta Fox News. Tucker Carlson este o voce de încredere a forţelor de dreapta, care riscă să spulbere democraţia în numele poporului.

Acesta nu ar fi remarcabil sau demn de vreo atenţie dacă moderatorul Fox News nu ar fi fost auzit spunând că „elita s-a întors împotriva propriei populaţii”, remarcă editorialistul Nick Cohen într-un articol de opinie publicat în The Guardian.

Săptămâna trecută, Carlson şi-a transmis show-ul din Ungaria premierului maghiar Viktor Orbán - şi oferind o perspectivă admirativă, chiar dacă toate semnalele arată că Orbán va transforma Ungaria în prima dictatură de dreapta din Europa de la prăbuşirea Spaniei lui Franco, în 1975.

Atât Fox News, cât şi Ungaria premierului maghiar Viktor Orbán şi-au câştigat audienţele, respectiv influenţa pe baza stârnirii fricilor paranoide cu privire la un inamic atât de periculos că el trebuie combătut cu orice mijloace - toate au legitimitate pentru un asemenea scop de apărare.

De obicei este vorba de elita globalistă care acţionează împotriva propriului popor în măsura în care permite imigraţia în masă.

Orbán a adăugat o notă fascistă teoriei conspiraţioniste a marii substituiri atunci când l-a învinuit pe miliardarul evreu George Soros că a inundat cu musulmani Ungaria creştină.

Ideea pe care e constituită politica modernă de dreapta este că la mijloc se află mereu un duşman - când nu mai este un migrant, este un gay sau UE.

Multă vreme o mulţime de oameni cunoscători s-au lăsat antrenaţi să considere regimurile autoritare potrivit propriilor prezentări, şi anume ca „democraţii iliberale”, ceea ce a fost descris ca valabil pentru Ungaria, Turcia şi, până în ultima clipă, pentru Rusia lui Vladimir Putin.

Există o explicaţie rezonabilă pentru care ideea sună bine din punct de vedere teoretic, remarcă editorialistul - pentru că, după standardele ultraprogresiste, toate democraţiile au politici iliberale privind infracţiunile şi imigraţia.

Iliberalismul şi democraţia nu sunt în mod necesar în conflict, dimpotrivă, politicile conservatoare de natură tradiţionalistă sunt aspiraţiile unei largi a majorităţi a electoratului.

Totuşi, politicile iliberale, caracterizate prin paranoia, nu ar putea fi vreodată compatibile cu o democraţie - pentru că în ele oponenţii devin din inamici trădători ce complotează contra „poporului”.

Or, trădătorii trebuie zdrobiţi - şi dacă asta cere preţul distrugerii democraţiei şi conservarea elitei de la putere atunci el trebuie plătit - de ceilalţi.

În Marea Britanie a fost filosoful Rogert Scruton (premiat de Ungaria), în SUA a fost mentorul lui Donald Trump, Steve Bannon şi în Europa, până de curând, liderii partidelor creştin-democrate anti-dictatură - toţi au dat dovadă de ipocrizia manifestată de Carlson, care susţine că apără libertatea discursului periclitată de liberalii.

Asta în timp ce în Ungaria libertatea presei e în agonie - controlată aproape total de susţinătorii lui Orban, în timp ce acea parte încă liberă are motive să se teamă de înfiinţarea unui consiliu pentru mass-media ce poate da amenzi usturătoare pentru relatări „imorale”.

Dreapta îşi proclamă credinţa în societăţi libere - or, în Ungaria universităţile sunt sub controlul statului, astfel încât liberalii să fie împiedicaţi să polueze minţile tinere.

Este un mod de a fi în slujba oamenilor, susţine această dreaptă din Ungaria, în ciuda faptului că sunt atinse toate nivelele corupţiei, pornind de la cel mai înalt, unde Orban şi-a făcut miliardar un prieten din copilărie, şi mergând până la sistemul sanitar, alegeri, şi birocraţia de stat, unde sunt puşi loialişti.

În opinia lui Michael Ignatieff, rectorul Universităţii Centrale Europene, care a fost mutată la Viena, faptul că Fox News, alături de o liotă de intelectuali conservatori şi politicieni, este dispus să se încline înaintea lui Orbán, aşa cum stângiştii o fac înaintea regimurilor cubanez şi venezuelan, naşte cea mai de seamă întrebare din politica de zi: vor ajunge conservatorii să abandoneze principiile guvernării constituţionale? Într-un interviu acordat în 2017, Ignatieff era încrezător că se poate lupta cu iniţiativa lui Orbán de a scoate universitatea din Ungaria. Azi, perspectiva lui şi a celor care i-au fost alături e mult mai sumbră.

În SUA, republicanii şi-au făcut alegerea - la viitoarele alegeri, nu doar că vor acţiona pentru a suprima voturile ci şi-au pus în funcţii oficiali ce urmează să declare fraudate victoriile adversarilor politici.

În Marea Britanie, dreapta e mai dificil de definit pentru că Boris Johnson e departe de a fi un Orban sau un Trump - privat şi tot mai făţiş şi public, parlamentarii conservatorii nu arată nici teamă, nici respect faţă de premierul britanic. Totuşi şi sistemul britanic dă semne de decadenţă democratică - exemple sunt încercarea de a exclude de la vot 2,5 milioane de votanţi care nu puteau arăta o carte de identitate cu poză, ascensiunea dezvoltatorilor imobiliari şi oligarhilor ruşi care exploatează legăturile cu elita conservatoare, atacurile asupra BBC culminând cu desemnarea unor însărcinaţi de stat care să verifice jurnaliştii, ameninţările la dresa justiţiei, printre altele.

După căderea nazismului şi a dictaturilor de dreapta din Spania, Portugalia şi Grecia în anii 1970, partidele conservatoare vestice s-au angajat să respecte regulile democratice liberale.

Dar istoria recentă a arătat că dreapta poate abandona ordinea constituţională şi să fie recompensată mai degrabă decât sancţionată electoral, scrie Nick Cohen în The Guardian.

Context

„Problema e succesul. Este o adevărată provocare pentru gânditorii liberali ce se întâmplă în Europa Centrală, Polonia şi Ungaria deopotrivă - în Ungaria ceva mai vocal probabil, pentru că oricum vorbesc eu prea mult despre intenţiile noastre. Ce se petrece este că construim o societate de foarte mare succes- economic, politic, cultural, chiar şi demografic avem un oarecare succes, în politicile privind familia - deci ceea se poate vedea la noi poate fi prezentat ca o poveste de succes. Doar că fundamentele acestui succes sunt complet diferite decât ce se concepe, creează şi se administrează de multe ţări vestice. Deci liberalii vestici nu pot accepta faptul că în sânul civilizaţiei vestice există o alternativă naţională conservatoare de mai mare succes la nivelul vieţii de zi cu zi decât cele liberale. Este motivul pentru care ne critică. Luptă pentru a se apăra pe ei, şi nu împotriva noastră”, a explicat premierul maghiar în cadrul interviului acordat lui Tucker Carlson.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite