Ediţie specială „Ora 9 a României“, dedicată alegerilor europarlamentare 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeana steaguri FOTO shutterstock

Se vor reflecta efectele crizei economice în votul europenile care merg la urne duminică 25 mai? Ce grad de responsabilitate poarta Uniunea Europeană pentru lipsa de interes a oamenilor faţă de politicile europene şi Parlamentul European?

Sunt întrebări care la care a răspuns preşedintele Grupului Social din cadrul Comisiei Economice şi Sociale, George Dassis, într-un dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu, corespondent Adevărul şi Prima TV la Bruxelles. 


Urmăriţi LIVE principalele declaraţii

Cristian Unteanu

Ce aşteaptă oamenii de la aceste alegeri, care va fi rezultatul alegerilor privind noua organizaţie administrativă a Europei ?

George Dassis

Trebuie să căutăm cauzele neparticipării cetăţenilor la alegerile europene. Sunt mai multe. Există lipsa de informaţie. Apoi, oamenii politici pe plan naţional nu fac publicitate Uniunii Europene, ci, uneori, dimpotrivă.

Personal am constatat şi e valabil în toate ţările, când există o decizie la nivel european care priveşte ţara, atunci e fructul muncii oamenilor politici. Când decizia nu e cea care ar face plăcere populaţiei ţării, omul politic spune că vina e de la Bruxelles. Aici consider că e nu doar o lipsă de informaţie, ci e de-a dreptul dezinformare, fiindcă nu trebuie pierdut din vedere faptul că deciziile la nivelul Uniunii Europene sunt luate la nivelul consiliilor de miniştri, deci câte un ministru pe ţară, şi pentru multe subiecte sunt decizii luate împreună cu Parlamentul European. Parlamentul European e compus din bărbaţi şi femei care vor fi aleşi pe 25 mai, de unde importanţa ideii ca, cetăţenii să meargă la vot.

Mai sunt şi alte motive, fiindcă sunt oameni politici la nivel naţional care spun că Bruxelles e prea departe şi aşa mai departe.

Ei nu-i spun cetăţeanului că dacă azi traversăm cea mai mare perioadă din istoria Europei fără război, o datorăm Uniunii Europene. Sigur, a fost tragedia Iugoslaviei, unde Uniunea Europeană are o anumită responsabilitate, ştiind şi că Iugoslavia nu făcea parte din Uniune.

Eu cred că ar fi putut face mai multe. În prezent, situaţia din Ucraina e una foarte gravă şi cred că Uniunea trimite un mesaj de pace mai mult decât unul de ură şi diviziune. Sunt lucruri importante.

Apoi, cu criza, sunt mulţi oameni politici care pun situaţia ţărilor sau a cetăţenilor care trăiesc cu venituri medii sau mici pe seama Uniunii Europene. Fiindcă multe decizii care privesc măsurile de austeritate au fost decise în linii mari la Bruxelles.

Mi-am manifestat deja poziţia în privinţa acestei situaţii şi am reproşat Comisiei Europene de a fi întârziat, într-o critică constructivă, am cerut în numele grupului sindical în ianuarie 2010 de a organiza un mecanism de stabilitate financiară care să aibă ca misiune să împrumute fonduri ţărilor care au nevoie, cu o rată a dobânzii logice şi normale şi nu cu cea cu care au fost aplicate în Irlanda,Grecia, Portugalia şi Spania.Uniunea Europeană nu e ceva intangibil. Se poate face o critică constructivă, se pot avansa propuneri şi asta facem la nivelul mişcării sindicale în general.

Preşedintele Grupului Social din cadrul Comisiei Economice şi Sociale, George Dassis, vorbeşte despre importanţa proiectului european 

Cristian Unteanu

Credeţi că indicele de încredere este realmente important şi că Europa poate avea o organizaţie mai ancorată în marile principii, deci de a exersa politici mai implementate decât până acum ?

George Dassis

Indicele de încredere...Toate statisticile indică un adevăr relativ. Nu mai ştiu cine a spus că există trei feluri de mincinoşi, mincinoşii, unii politicieni şi statisticile. Evident, aceste statistici reflectă o realitate. Dar eu nu vreau să critic, eu ţin cont de statistici, încercând să ţin cont de fapte în modul cel mai obiectiv posibil. În ultimii ani, instanţele Uniunii Europene, Consiliul, Comisia au fost criticate justificat. Dar tirul a fost modificat. Vă dau un exemplu.

La nivelul grupului sindical am spus că putem găsi fonduri la cei care câştigă mult,fără a ajuta economia reală, adică cei care joacă, pretinzând că investesc, făcând tranzacţii financiare. Am făcut un calcul, vă vorbesc la începutul crizei, cu un procentaj minim de 1 la mie sau 0,5 la mie, Uniunea ar fi putut recolta 55 miliarde de euro pe an cu care se puteau finanţa sau susţine politicile structurale ale Uniunii, cele care servesc la salvarea coeziunii economice şi sociale.

Cum o spune Jacques Delors, cetăţenilor nu le pasăde  o piaţă liberă, interioară sau exterioară, ci de o situaţie care le permite să trăiască în demnitate şi libertate.

Cristian Unteanu

Poate că da, dar în acelaşi timp, aceleaşi statistici şi sondaje de opinii indică o creştere a forţei partidelor de extremă dreapta, xenofobe şi antisemite, deci o extremă dreaptă care spune de exemplu prin vocea sa franceză că dacă vine la Bruxelles, va demonta Parlamentul European şi instituţiile europene, fiindcă vrem o ţară pentru cetăţenii noştri. Credeţi în această creştere a extremei drepte ?

George Dassis

Eu aştept rezultatele alegerilor,

văd sondajele, am vorbit adineauri de valoarea lor relativă, dar nu le ignor. Sunt îngrijorat de creşterea extremei drepte şi sunt uimit că în ţări ca a mea, care a suferit din cauza fascismului, care a avut o contribuţie de 10% din populaţie în război şi în războiul civil care a urmat, să văd în ţara mea un partid nazist cu 7%.

E un fenomen îngrijorător.

Sunt uimit că media, nu toată, nu încearcă să informeze oamenii şi să le ofere o informaţie simplă. Fiindcă suntem într-o democraţie şi democraţia funcţionează astfel. Presupunând că e o majoritate de extremă dreapta în Franţa, în Germania, Austria, Italia şi poate chiar şi Olanda. Ce vor face ? Va creşte ura.

Astfel concep ei existenţa unei ţări. Franţa trebuie să fie a francezilor, Germania a germanilor.

E îngrijorător, dar sper că cetăţenii îşi vor da seama. Pentru asta, au nevoie de informaţie. Pot să transmit un mesaj pozitiv, fiindcă am asistat la congresul Confederaţiei Sindicale Germane. Discursul a fost fantastic, fiindcă reprezintă o mare organizaţie sindicală, cu aproape 8 milioane afiliaţi şi e important, fiindcă un lider german a spus că Germania are nevoie de Europa şi Europa are nevoie de Germania.

E important ca liderii marilor ţări să spună adevărul cetăţenilor lor.

Dacă Uniunea n-ar fi fost acolo, poate n-ar fi atât de bine.

Presupunând că n-ar fi fost pace, constatând că oamenii se pronunţă în favoarea celor ce promovează ura, e dezolant şi încerc să discut de fiecare dată când sunt invitat şi subliniez pentru telespectatori că nu sunt candidat. Nu sunt plătit pentru asta.

Nu sunt funcţionar al Uniunii Europene şi nu profit de aceasta, încerc doar să transmit o informaţie, pentru că, pe parcursul anilor, fiindcă am început să lucrez de tânăr, am văzut oameni nefericiţi, oameni care au progresat, am asistat la un progresa aproape continuu de la începutul anilor '80 la sfârşitul secolului trecut şi când am văzut că Uniunea nu corespundea idealurilor pentru care a luptat generaţia mea, încerc să fac politicos o critică constructivă, sperând că politica se va schimba şi Uniunea se va ocupa de toţi cetăţenii, fiindcă suntem mai mult de 500 de milioane pe acest continent. E o problemă cu această Europă care nu reuşeşte să echilibreze vechea zonă occidentală cu noul est, care e încă sărac, care are încă derapaje economice, un şomaj care nu poate fi oprit ?

În Grecia, ca cetăţean elen, am dreptul să critic, dar nu mi-aş permite să emit o judecată de valoare asupra altor ţări. Dar cetăţeanul grec e cetăţean european, ca şi cetăţeanul român.

Ţinând cont de experienţa situaţiei din Grecia, pot să spun că putem face o critică la nivelul Uniunii reproşându-i ce n-a făcut, cerând o integrare mai mare, dar nu e suficient, fiindcă responsabilitatea politicienilor la nivel naţional e cel puţin la fel de importantă.

În lupta mea contra corupţiei şi ineficacităţii unor servicii publice, contra fraudei fiscale, contra fraudei plăţilor pentru asigurări sociale,toate acestea sunt lucruri pe care eu le-am spus, în numele muncitorilor pe care-i reprezint, înainte de criză, dar acum am pus accentul pe toate acestea. Există bineînţeles şi dimensiunea europeană, şi în privinţa ţărilor, mă rog, pentru mine România nu e în est, ţărilor pe care le numim din est, care au aderat recent, am revendicat mereu lărgirea Uniunii Europene. Obiectivul e crearea păcii pe continent.


Personaj important în derularea activităţilor economice ale Comisiei Europene, George Dassis vorbeşte fără reţineri despre problemele de structură ale imensului aparat instituţional european.

Dassis pledează pentru o mai bună organizare a sindicaliştilor din statele europene, motivând prin necesitatea de a răspunde astfel, direct nevoilor cetăţenilor de rând. Din punctul său de vedere, modul în care liderii politici au abordat criza economică din ultimii ani, în special măsurile de austeritate, a adâncit diferenţele dintre voinţa şi necesităţile cetăţenilor activi pe piaţa muncii şi aparatul decizional, acuzat – în cazul unor ţări precum Grecia- de „malpraxis“.

Cu toate acestea, preşedintele Grupului social din CES susţine nevoia de a continua proiectul european pentru a garanta, aşa cum a făcut-o în ultimele şase decenii, pacea în Europa.

Despre acestea, dar şi alte subiecte tangente, au discutat corespondentul Adevărul la Bruxelles, Cristian Unteanu, şi invitatul George Dassis, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii „Ora 9 a României“, de duminică 25 mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite