Economia Ucrainei ar putea crește cu 5% dacă războiul se încheie. Ce urmează pentru reconstrucție

0
Publicat:

Economia devastată de război a Ucrainei ar putea crește cu 5% anul viitor dacă se ajunge la un acord de încetare a focului, a estimat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Creșterea economiei ucrainene depinde de încetarea ostilităților FOTO Shutterstock
Creșterea economiei ucrainene depinde de încetarea ostilităților FOTO Shutterstock

Banca cu sediul la Londra a investit 6,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde de lire sterline) în proiecte din Ucraina în cei trei ani de conflict, potrivit The Guardian.

Pentru acest an, BERD prognozează o creștere a PIB-ului Ucrainei de 3,5%, în condițiile în care țara se confruntă cu inflație din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Dacă ostilitățile se vor încheia, economia ar putea crește cu 5% în 2026.

Beata Javorcik, economistul-șef al BERD, a declarat că banca este pregătită să sprijine reconstrucția Ucrainei dacă negocierile vor duce la încheierea războiului. „Suntem gata să investim când va veni momentul”, a spus ea.

Perspective incerte pentru reconstrucția Ucrainei

În timp ce Washingtonul salută un posibil acord cu Kievul privind exploatarea resurselor minerale valoroase ale Ucrainei, Javorcik a lăudat guvernul Zelenski pentru gestionarea economiei în condiții extreme.

„Aspectul pozitiv este că, în ciuda a trei ani de război, guvernul ucrainean a reușit să mențină stabilitatea macroeconomică”, a declarat ea. „Este o realizare importantă.”

Însă, întrebată despre perspectivele pe termen lung, Javorcik a subliniat că analiza BERD asupra a două secole de date arată că, în jumătate dintre țările afectate de război, urmele economice persistă și după 25 de ani.

„Succesul reconstrucției nu este garantat”, a avertizat Javorcik. „În mare măsură, acest lucru se datorează faptului că pacea este greu de obținut și că conflictele se reaprind relativ rapid.”

Ea a adăugat: „Ce va însemna această rezolvare a conflictului pentru Ucraina va depinde de cât de stabilă va fi situația.”

Donald Trump a început negocieri cu Moscova pentru a pune capăt războiului, dar SUA nu au invitat Kievul la discuții și par să ia în calcul concesii semnificative în favoarea Rusiei.

Trump a propus inițial acordul privind extracția resurselor minerale ca o modalitate prin care Kievul să își achite sprijinul militar oferit de SUA. Încă nu este clar ce rol intenționează SUA să joace în reconstrucția Ucrainei, dacă negocierile de pace vor avea succes.

Impactul economic al conflictului

Cancelarul britanic Rachel Reeves a declarat: „Invazia ilegală a Rusiei în Ucraina a pus o presiune considerabilă asupra economiei globale, ducând la creșterea prețurilor la energie, a prețurilor alimentelor și la perturbări în comerțul mondial.”

Vorbind la reuniunea G20 a miniștrilor de finanțe din Africa de Sud, Reeves a adăugat: „Este esențial să existe o pace justă și durabilă, pentru a aduce beneficii atât Ucrainei, cât și economiei globale.”

Declarațiile sale au venit în contextul în care BERD, susținută de 75 de țări și de Uniunea Europeană, și-a actualizat prognozele economice pentru regiunile în care operează, inclusiv Europa Centrală și de Est, statele baltice și Caucazul.

Pentru aceste țări, BERD și-a redus estimarea de creștere economică pentru 2025 de la 3,5% la 3,2%. Javorcik a subliniat efectele incertitudinii economice persistente, precum planurile tarifare ale lui Trump, dar și creșterea cheltuielilor de apărare în întreaga Europă.

„Cheltuielile pentru apărare cresc nu doar în statele baltice și în Polonia, ci și în Liban, Armenia, Kârgâzstan, Grecia și Tunisia”, a spus ea.

„Este o dispariție generalizată a dividendului păcii de care ne-am bucurat în ultimul deceniu, iar acest lucru are implicații asupra creșterii economice pe termen lung.”

Javorcik a avertizat că, dacă guvernele nu pot reduce cheltuielile sociale din motive politice, investițiile în educație, cercetare și dezvoltare și infrastructură vor fi cele sacrificate, afectând astfel fundamentele creșterii economice viitoare.

Analizând impactul tarifelor propuse de Trump, BERD a estimat că, deși majoritatea țărilor din regiunea sa nu vor fi afectate direct, efectele indirecte ar putea fi semnificative. Dacă economia Germaniei ar suferi o contracție de 1% din cauza tarifelor, economiile din zona BERD s-ar contracta cu 0,8% în medie, iar țări precum Turcia, Ungaria și Slovacia ar fi printre cele mai afectate.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite