Doar șase țări europene sunt dispuse să contribuie cu trupe de menținere a păcii în Ucraina. Aliații nu s-au pus de acord asupra unui plan
0Miniștrii europeni ai apărării s-au reunit la sediul NATO de la Bruxelles pe 10 aprilie pentru discuții cu privire la o potențială desfășurare de trupe pentru a garanta un eventual acord de încetare a focului în Ucraina, Marea Britanie și Franța asumându-și în acest sens rolul de lideri, relatează Euromaidan Press.

Aceste discuții au loc în timp ce președintele american Donald Trump face eforturi pentru a avansa în negocierile de pace între Kiev și Moscova, menite să pună capăt invaziei ruse în curs din Ucraina. Administrația lui Trump a purtat mai multe runde de negocieri separat cu oficialii ucraineni și ruși pentru a încheia un acord de încetare a focului, fie și limitat, dar până acum aceste discuții nu au adus niciun rezultat tangibil. În timp ce Ucraina și Rusia au convenit teoretic să înceteze să-și vizeze reciproc infrastructura energetică, Moscova a pus condiții, iar atacurile au continuat.
AFP relatează că ministrul Apărării din Marea Britanie, John Healey, care a prezidat întâlnirea, a declarat în fața celor aproximativ 30 de națiuni prezente:
„Planificarea noastră este reală și substanțială. Planurile noastre sunt bine dezvoltate. Forța noastră de reasigurare pentru Ucraina ar fi un aranjament de securitate angajat și credibil pentru a ne asigura că o pace negociată aduce ceea ce a promis președintele Trump, o pace durabilă pentru Ucraina", a spus el.
Potrivit oficialilor europeni, aproximativ șase țări și-au exprimat până acum disponibilitatea de a contribui cu trupe, între care Marea Britanie, Franța și statele baltice.
În timp ce Londra a afirmat că s-au făcut progrese după mai multe runde de discuții, alți miniștri europeni au ridicat multiple probleme cu privire la aspectele fundamentale ale unei potențiale misiuni de pace.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aspecte neclare.
„Care este potențiala misiune, care va fi scopul? Care este mandatul? Ce am face în diferitele scenarii, de exemplu, dacă ar exista vreo escaladare în ceea ce privește Rusia?" a întrebat el, adăugând: „Este foarte important să avem Statele Unite alături dar apoi trebuie să ne fie clar și despre ce tip de misiune va fi și ce solicităm noi de la Statele Unite”.
Ministrul suedez, Pal Jonson, a exprimat rezerve similare, menționând că „Ar fi util dacă ar exista claritate cu privire la ceea ce ar presupune acea misiune și ce facem mai exact – dacă menținem pacea, facem descurajare sau oferim reasigurare”.
Olanda, Suedia și Finlanda au subliniat rolul „crucial” al Statelor Unite
„Statele Unite sunt în continuare un actor crucial în garantarea unei securități durabile” în Ucraina, a declarat ministrul finlandez al apărării, Annit Häkkänen. Omologul său suedez, Pål Jonson, a observat că succesul în Ucraina necesită „o anumită formă de angajament din partea SUA”, în timp ce ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a calificat sprijinul american drept „foarte important”, dar a afirmat că forma acestuia ar putea fi diferită, în funcție de tipul de misiune europeană în Ucraina.
Întrebată vineri dacă ultima întâlnire a așa-numitei „coaliții a bunăvoinței” a reușit să clarifice modul în care va funcționa o misiune de a garanta un potențial acord de pace între Rusia și Ucraina, șefa diplomației UE Kaja Kallas a răspuns negativ, a relatat The Telegraph.
„Diferitele state membre au opinii diferite și discuțiile sunt încă în desfășurare”, a spus ea.
Joi, John Healey, secretarul britanic al Apărării, Healey și omologul său francez, Sébastien Lecornu, au prezidat o reuniune a miniștrilor apărării și oficialilor din cele 30 de națiuni care participă la „coaliția voluntarilor ”.
Dar îndoielile s-au amplificat cu privire la ritmul discuțiilor, care au fost parțial îngreunate de refuzul lui Vladimir Putin de a accepta un armistițiu.
Vineri, trimisul diplomatic al lui Donald Trump a călătorit în Rusia pentru discuții surpriză cu Putin la Kremlin .
Era de așteptat ca Steve Witkoff să transmită la Moscova mesajul lui Donald Trump privind acceptarea rapidă a unei încetări a focului în Ucraina.
După discuții, în cel mai recent semn al frustrării sale crescânde față de liderul rus, Trump a scris pe platforma sa Truth Social: „Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni MOR, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens - un război care nu ar fi trebuit să aibă loc și nu ar fi avut loc, dacă aș fi fost președinte!!!"
Axios a raportat că Witkoff urma să-l avertizeze pe Putin că ar trebui să accepte o propunere de armistițiu până la sfârșitul lunii sau se va confrunta cu noi sancțiuni financiare.
Healey a deschis întâlnirea cu un apel la aliații Kievului să vină cu noi donații și a anunțat un pachet de 450 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, inclusiv sute de mii de drone și finanțare pentru întreținerea a peste 3.000 de vehicule.
„Tot ajutorul militar de acum va ajuta Ucraina în lupta de astăzi și va contribui la asigurarea unei păci durabile mâine, întrucât forțele armate ucrainene trebuie să fie cel mai puternic mijloc de descurajare împotriva altor atacuri rusești.”