Dezbatere Historia. Colonelul Ion Petrescu: „Ucrainenii abia acum şi-au dat seama cât valorează sprijinul României”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul militar Ion Petrescu a declarat la Adevărul Live că „ucrainenii abia acum şi-au dat seama cât valorează sprijinul României, ambasadorul Ucrainei a spus textual că preşedintele Băsescu a fost mereu cu un pas înaintea altor lideri în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina”.

SUA afirmă că armatele ruseşti se retrag de la graniţa Ucrainei, dar îşi exprimă îngrijorarea privind accesul militanţilor separatişti la armament sofisticat şi la asistenţă externă. "Ceceni antrenaţi în Rusia trec graniţa pentru a inflama situaţia, pentru a se angaja în lupte", a acuzat declarat John Kerry. 

Îşi schimbă Putin strategia? De ce sunt atât de temuţi luptătorii ceceni şi cum va evolua războiul din Ucraina? Scriitorul Bedros Horasangian şi analistul militar Ion Petrescu discută despre evoluţiile din teren şi despre perspectivele conflictului geopolitic de la graniţele României, la ”Dezbaterile Historia”, o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă la Adevărul Live de la ora 11.00. 

Principalele declaraţii:

Bedros Horasangian: Dacă facem o radiografie, vedem că Putin are o singură faţă. Tot parcursul său arată asta. A fost pupilul lui Elţîn. De când a pârjolit Cecenia, în al doilea război cecen. El a fost ales de popor. Nu s-a schimbat, el a rămas acelaşi, dar contextul internaţional s-a schimbat şi el a ştiut să profite de asta. 

Poroşenko e prieten cu Putin. Putin a luat Crimeea, crede că e suficient. Acum se vor bate acolo, în estul Ucrainei, câteva zile, apoi lucrurile se vor calma, vor reîncepe negocierile. Atât. 

Ion Petrescu: Am avut ocazia să am un dialog chiar ieri cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti. El a confirmat ceea ce a spus preşedintele Poroşenko: este o chestiune de termen scurt până la restabilirea ordinii în această regiune. 

Vorbim de membri ai trupelor de elită ruse, puşi să conducă tineri bine antrenaţi. L-am întrebat pe ambasadorul ucrainean dacă se va relua discuţia despre Crimeea cu Rusia. A spus că da, că preşedintele Ucrainei nu va recunoaşte niciodată anexarea peninsului. 

Ucrainenii abia acum şi-au dat seama cât valorează sprijinul României, ambasadorul a spus textual că preşedintele Băsescu a fost mereu cu un pas înaintea altor lideri în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. 

În ceea ce priveşte NATO, a spus că viitorul Ucrainei îl stabileşte doar poporul ucrainean, iar acest viitor înseamnă UE şi NATO. 

    

Ion M. Ioniţă: Să vorbim acum despre luptătorii ceceni care ar fi acum în estul Ucrainei. Cine-i mobilizează, cine-i controlează. 

Bedros Horasangian: Cecenia a fost ocupată de ruşi în secolul XIX. Un popor de munteni, duri. Când şi-au declarat independenţa, asta a dus la două războaie îngrozitoare. 

Una peste alta, acolo a fost o dispută în care Rusia nu a mai vrut să piardă din destrămarea URSS şi a zis ”Până aici!”. Putin a fost cel care a hotărât asta. Putin a vrut să redea sentimentul identităţii poporului rus, asta încearcă şi acum. 

Putin a încercat şi a reuşit să se sustragă democratizării Rusiei. Prin întregul aparat pe care îl controla, al serviciilor de informaţii, cel industrial, s-a folosit de livrările de gaze pentru a-şi spori puterea. 

Luptătorii ceceni au luptat acolo, şi-n Daghestan, doar că la un moment dat au început să apară jihadişti, infiltraţi de afară. 

Deocamdată nu ştim câţi au ajuns în Ucraina. Să nu uităm că populaţia tătară din Crimeea a fost deportată total de Stalin. 

Bedros Horasangian la Adevarul Live  FOTO Florentin Şuler

Bedros Horasangian la Adevărul Live FOTO Florentin Şuler

Marius Saizu, corespondent special Prima TV, care a fost până ieri în Ucraina, s-a alăturat discuţiei:

Este deja un război, care va dura o perioadă bună de timp. Separatiştii nu vor ceda teritoriile acelea din est, Doneţkul fiind punctul lor de plecare. Vor muri până la ultimul om pentru acele teritorii. Sunt susţinuţi financiar şi cu arme. Armele şi dotările lor sunt mai bune decât ale armatei ucrainene, doar că nu au foarte multe tancuri, doar vreo 15-17. Toate sunt comasate în fostul sediu SSB din Slaviansk. 

Doneţkul se află acum strict sub controlul separatiştilor, armata controlează acolo doar aeroportul pe care l-au dorit foarte tare pentru a putea opri alimentarea cu arme a separatiştilor. 

În mare măsură, începând de ieri dimineaţă, cei din Slaviansk au început să părăsească localitatea. Foarte mulţi au început să plece. În Doneţk nu, doar că oamenii nu mai ies din case, oraşul arată ca în plin război. 

Armata ucraineană a preluat controlul aeroportului, iar aseară a pierdut 7 sau 8 militari acolo. 

La Doneţk separatiştii ocupaseră tot oraşul, şi punctele de acces în oraş. Este un oraş pustiu, cel mult un magazin, două, sunt deschise pe stradă din cele câte şase, şapte. 

Poliţia de acolo este cumva de partea separatiştilor, nu-i împiedică să meargă să lupte cu armata. 

Oamenii îşi doresc doar să nu mai existe lupte. Mulţi nu vor să se separe de Ucraina, ştiu că atunci ar ajunge să depindă de Rusia. În Slaviansk, cam jumătate vor separarea, jumătate - nu. 

În Doneţk, oamenii nu vor să se rupă de Ucraina, dar se tem foarte tare de separatişti. În plus, sunt foarte mulţi cu puţină şcoală, şase-şapte clase. Pe la şase seara, majoritatea sunt băuţi. Este un cocktail letal. 

Ion Petrescu: Situaţia din Ucraina se rezolvă în primul rând politic şi în afara Ucrainei. 

Grupurile de asalt ale separatiştilor sunt infime, vârsta celor care participă arată că sunt finanţaţi tot cu bani ucraineni, dar trimişi din Rusia. 

Ambasadorul ucrainean îmi spunea ieri că preşedintele Poroşenko nu va accepta sub nicio formă federalizarea Ucrainei. 

Ion Petrescu la Adevarul Live FOTO Florentin Şuler

Ion Petrescu la Adevărul Live FOTO Florentin Şuler

Ion M. Ioniţă: Asta ar însemna că Putin nu-şi atinge unele obiective politice legate de Ucraina.

Bedros Horasangian: A obţinut ceea ce a dorit să obţină: Crimeea şi să ţină Ucraina în şah, să rămână un stat-tampon acolo. 

Ion Petrescu: Putin nu a renunţat la planul lui de a reface „imperiul informal al Rusiei”. 

Ion M. Ioniţă: Ceea ce a anunţat Putin, scopul de a reface „URSS”, a luat fiinţă prin semnarea pactului pentru înfiinţarea uniunii economice eurasiatice. 

Moldova şi Georgia sunt aşteptate să semneze acordurile de asociere şi liber-schimb cu UE la 27 iunie. Vor ajunge să semneze acordurile?

Ion Petrescu: Ministerul de Externe al Rusiei a transmis că se simte îngrijorat de eventuala amplasare pe teritoriul Georgiei a unor elemente din scutul anti-rachetă. Această declaraţie a Rusiei arată că ştie să joace şi a atras atenţia că Georgia nu a oferit suficiente garanţii de securitate pentru UE. 

Bedros Horasangian: Aş atrage atenţia asupra lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, un diplomat cu mare experienţă. Partea diplomatică va funcţiona în continuare, indiferent de declaraţiile belicoase ale lui Putin. 

Ion Petrescu si Bedros Horasangian la Adevarul Live  FOTO Florentin Şuler
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite