Deputaţii britanici examinează proiectul de lege al lui Johnson care pune în pericol acordul Brexit. Cinci foşti premieri cer respingerea unui No Deal
0Deputaţii britanici examinează luni proiectul lui Boris Johnson de a reveni asupra acordului care încadrează Brexitul şi care a declanşat un val de proteste inclusiv în rândul majorităţii conservatoare britanice şi care compromite încheierea unui acord comercial între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
Prezentarea acestei legi ”privind piaţa internă” britanică, săptămâna trecută, a provocat o nouă criză în saga Brexitului, lansată în urmă cu peste patru ani în urma victoriei tabereu ”Leave” în referendum, pe care unii o credeau terminată odată cu ieşirea istorică a Regatului Unit din blocul european, la 31 ianuarie.
Acest proiect acordă Londrei puterea de a lua în mod unilateral decizii comerciale în provincia britanică Irlanda de Nord, puteri care se prevede să fie împărţite cu UE potrivit Acordului retragerii încheiat anul trecut de către Johnson cu Bruxellesul.
Guvernul lui Johnson recunoaşte în mod deschis că acest proiect de lege încalcă dreptul internaţional, ”într-un mod foarte specific şi limitat”, prin modificarea anumitor părţi ale tratatului pe care Londra s-a angajat să-l respecte în urmă cu mai puţin de un an.
Bruxellesul a ameninţat cu o acţiune în justiţie şi denunţă o lovitură aplicată ”încrederii” reciproce, în contextul în care cele două părţi mai au la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord de liber-schimb şi a evita astfel o ruptură brutală la 1 ianuarie 2021, data care marchează sfârşitul perioadei de tranziţie care amortizează acest divorţ.
Londra riscă să fie dată în judecată de Bruxelles.
În clasa politică britanică, conservatorul David Cameron a devenit luni al cincilea fost premier britanic care critică proiectul, care anunţă discuţii animate în Camera Comunelor luni seara.
Larga majoritate de care dispune Guvernul în Parlament face puţin probabilă o respingere a textului în a doua lectură, luni noaptea, însă deputaţii rebeli ar putea susţine decisiv, săptămâna viitoare, un amendament prezentat de către deputatul Robert Neill, care limitează puterile Guvernului privind orice aducere atingere Acordului Brexitului.
Intensificând fronda, Geoffrey Cox, fostul consilier juridic al Guvernului (attorney general) a catalogat drept ”de neconceput” ca Guvernul să se sustragă obligaţiilor internaţionale pe care şi le-a asumat.
Consecinţele ”Protocolului” irlandez, denunţate în prezent de Londra, erau ”perfect clare şi previzibile”, subliniază într-un editorial, în The Times, acest deputat conservator pro-Brexit.
În cazul în care Camera Comunelor îl adiptă, textul este necesar să treacă după aceea obstacolulul Camerei Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului, unde critici au denunţat această încălcare asumată a dreptului internaţional.
John Major şi Tony Blair, foşti prim miniştri britanici, au cerut respingerea în parlament a proiectului de lege care anulează acordul Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Proiectul se referă la Irlanda de Nord ca parte a pieţei interne britanice şi a stârnit furia UE.
Într-un articol publicat în Sunday Times, Major (lider al Partidului Conservator şi premier 1990 - 1997) şi Blair (lider al Partidului Laburist 1994 - 2007 şi premier 1997 - 2007) califică proiectul de lege înaintat de actualul prim ministru şi lider Conservator Boris Johnson drept "ruşinos".
"Săptămâna trecută, cu promisiunea unui acord comercial cuprinzător cu UE dispărută de mult şi cu negocierile privind Brexit în derută, guvernul a publicat un proiect de lege despre care recunoaşte în mod deschis că reprezintă o încălcare a tratatului respectiv.
Acest proiect de lege contravine tratatului ratificat de Marea Britanie şi anulează legea adoptată de parlament pe baza faptului că acordul asupra Irlandei de Nord - aşa cum a ajuns la prim ministrul însuşi - conţinea, în orice caz, ambiguităţi 'neprevăzute'. ", scriu cei doi foşti rivali politici în duminicalul londonez.
Proiectul de lege anulează prevederile din tratatul semnat şi ratificat la începutul acestui an, înaintea ieşirii Marii Britanii din UE pe 31 ianuarie, care prevedea controalele vamale în insula Marea Britanie la mărfurile provenite din provincia britanică Irlanda de Nord.
UE a dat un ultimatum Marii Britanii să retragă proiectul până la sfârşitul lunii, avertizând că în caz contrar va recurge la justiţia internaţională.
Irlanda de Nord are singura frontieră pe uscat cu un stat UE, Republica Irlanda, şi la ora actuală mărfurile şi persoanele trec liber această frontieră până la sfârşitul anului.
Acordul din Vinerea Mare
Premierul Johnson susţine că UE vrea să "spargă" Regatul Unit, impunând o frontieră vamală în Marea Irlandei, între Irlanda de Nord şi insula Marea Britanie, ambele componente ale UK care are o piaţă internă unică.
UE susţine că proiectul de lege britanic ar ameninţa integritatea pieţei unice europene şi acordul de pace din Vinerea Mare care a pus capăt în 1998 unui conflict civil sângeros de 30 de ani în Irlanda de Nord.
"Guvernul încearcă să facă acest lucru prin pretenţia extraordinară că încălcarea dreptului internaţional este necesară pentru 'salvarea acordului de Vinerea Mare' care ne-a dat pace în Irlanda de Nord de mai bine de două decenii şi a schimbat complet relaţia dintre Marea Britanie şi cel mai apropiat vecin al său , Republica Irlanda.
Nu suntem de acord. Acţiunea guvernului nu protejează acordul de Vinerea Mare - îl pune în pericol."
Când am călătorit împreună în Irlanda de Nord în timpul campaniei referendumului din 2016, am avertizat că frontiera deschisă dintre nordul şi sudul Irlandei - un element atât de vital al procesului de pace şi acordului din Vinerea Mare - era incompatibilă cu părăsirea de către Regatul Unit a piaţei unice europene.
Am avertizat că ne vom confrunta cu o alegere, fie să abandonăm frontiera deschisă, fie să păstrăm Irlanda de Nord cel puţin în interiorul pieţei unice europene. Am avertizat că, dacă Marea Britanie părăseşte piaţa unică şi Irlanda de Nord rămâne, atunci s-ar crea un grad de separare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.", scriu Blair şi Major în articol.
Obligaţii internaţionale încălcate
Nu numai oponenţi ai Brexit din trecut şi ai unui Brexit dur acum, precum Blair şi Major, critică sever proiectul de lege al guvernului, ci şi eurosceptici de frunte, precum Lordul Howard, fost ministru de frunte şi lider al Partidului Conservator între 2003 şi 2005.
"Cum putem reproşa Rusiei sau Chinei sau Iranului atunci când comportamentul lor cade sub standardele acceptate la nivel internaţional, când noi nesocotim obligaţiile noastre din tratat?” a declarat Lordul Howard.
Săptămâna trecută premierul Johnson a avut o video-conferinţă cu majoritatea deputaţilor Conservatori, cerându-le să sprijine proiectul în Camera Comunelor unde partidul de guvernământ are o majoritate confortabilă de 80.
Perspectiva încălcării obligaţiilor internaţionale de către Marea Britanie a alarmat însă numeroşi deputaţi Conservatori, iar premierul Johnson se confruntă acum cu o rebeliune în propriul partid care pune la îndoială adoptarea proiectului.
"Dacă parlamentul adoptă acest proiect de lege, Regatul Unit va fi obligat să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie care, în temeiul protocolului Irlandei de Nord, îşi păstrează competenţa asupra normelor UE. Ce se întâmplă dacă Marea Britanie pierde? Sfidăm decizia? Ce valoare va avea atunci cuvântul nostru pe plan internaţional? S-a gândit ceva la toate acestea?", întreabă Major şi Blair în articolul lor din Sunday Times.
"Iar dacă guvernul însuşi nu va respecta statul de drept, atunci Înalta Curte a Parlamentului ar trebui să-l oblige să facă acest lucru.", încheie cei doi foşti prim miniştri britanici.