David Cameron pierde rapid teren. Aproape 40% dintre cei care l-au votat în 2010 nu l-ar mai vota încă o dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul David Cameron a pierdut încrederea a 40% dintre cei care l-au votat în 2010
Premierul David Cameron a pierdut încrederea a 40% dintre cei care l-au votat în 2010

Peste o treime dintre britanicii care au votat în 2010 Partidul Conservator condus de David Cameron nu ar mai vota formaţiunea politică dacă ar avea loc alegeri parlamentare mâine, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Lord Ashcroft.

Conservatorii lui David Cameron vor avea de dus o luptă grea pentru câştigarea alegerilor parlamentare din 2015 din Marea Britanie, arată cele mai recente sondaje de opinie. 37% dintre cei care au votat acest partid la alegerile din 2010 şi-au pierdut încrederea în premierul David Cameron şi nu ar mai sprijini gruparea politică pentru încă un mandat, transmite publicaţia britanică „Financial Times”. 

Jumătate dintre aceştia, numiţi „defectori” de realizatorii sondajului, au indicat că ar vota, în schimb, cu partidul extremist de dreapta UK Independence Party (UKIP), care a avut o ascensiune impresionantă în ultimul an, în mare parte datorită retoricii agresive împotriva imigranţilor. 

Sondajul arată că, din 2010 încoace, Partidul Conservator a reuşit să câştige încrederea a doar 6% dintre cei care nu l-au votat la ultimele alegeri. 

„Pentru a câştiga o majoritate, conservatorii au nevoie de voturile tuturor celor care i-au sprijinit ultima oară plus toţi cei care iau măcar în calcul să voteze Partidul Conservator în 2015. Din păcate, mulţi dintre cei din primul grup nu se regăsesc în cel de-al doilea”, scrie Lordul Ashcroft în comunicatul ataşat sondajului. 

„Indiferent ce mişcări tactice vor face conservatorii pentru a scădea cât mai mult pierderile la un scrutin pe care mulţi alegători ăl consideră lipsit de consecinţe - şi, prin urmare, şansa de a vota în semn de protest, fără urmări -, acestea nu trebuie făcute cu riscul de a pierde o coaliţie de alegători care ar putea aduce partidului o majoritate la Palatul Westminster”, scrie Lordul Ashcroft. 

David Cameron a încercat, în ultima perioadă, să atragă de partea conservatorilor o parte din electoratul UKIP, preluând câteva dintre ideile extremiştilor. Astfel, Cameron a promis că, dacă va ieşi încă o dată la putere, va organiza un referendum pentru ca poporul britanic să decidă dacă mai vrea să facă parte din Uniunea Europeană, în contextul unui puternic val de euroscepticism. 

Totodată, premierul şi-a înăsprit puternic retorica la adresa imigranţilor, în special a celor români şi bulgari, pentru care piaţa muncii din Marea Britanie s-a liberalizat la 1 ianuarie. 

CITEŞTE MAI MULT

CITEŞTE MAI MULT

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

FOTO Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor

Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, miercuri dimineaţă, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Ridicare restricţiilor de muncă în Marea Britanie iscă reacţii aprinse: „De ce vor România şi Bulgaria să luăm noi romii lor?”

„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite