Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în Italia. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar 20 de oameni au fost răniţi. Seismologii se aşteaptă la alte cutremure mari
0Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 6,6 pe scara Richter, s-a produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, în zona Ascoli. Cel mai violent cutremur produs în Italia din 1980 încoace a zguduit centrul ţării, iar în zonele de munte a provocat pagube serioase, printre care se numără şi prăbuşirea basilicii Saint Benedict din secolul XIV, în orăşelul Norcia.
Cel puţin 20 de oameni au fost răniţi, dintre care doi grav, dar nu mai există pesoane dispărute în urma seismului.
MAE trimite două echipe consulare mobile în zonele afectate
Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna sunt pregătite să se deplaseze în zona seismului care a avut loc duminică în centrul Italiei, între Norcia, Preci şi Castel Sant'Angelo sul Nera (Umbria) pentru a acorda asistenţă consulară, dacă vor exista solicitări de sprijin la faţa locului, precum şi în măsura în care accesul în zonă se va putea realiza, anunţă MAE într-un comunicat de presă.
Ambasada României la Roma şi Consulatul General al României la Bologna continuă demersurile pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii actualizate cu privire la existenţa printre persoanele afectate a unor cetăţeni români şi a răspuns tuturor cererilor de asistenţă consulară adresate de cetăţenii români sau de membrii acestora de familie, transmise direct misiunii diplomatice şi Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS).
Ministerul român de Externe recomandă cetăţenilor români din zona afectată să informeze familia şi pe cei apropiaţi cu privire la starea lor.
MAE precizează că în urma cutremurelor care au avut loc în cursul acestei săptămâni în Republica Italiană, o familie de cetăţeni români a fost repatriată, cu sprijinul Ambasadei României în Italia.
MAE face apel la românii din Italia aflaţi în dificultate să contacteze numerele de urgenţă ale misiunilor diplomatice
"În dimineaţa zilei de 30 octombrie 2016 a avut loc un cutremur de mare intensitate în zona centrală a Italiei (Epicentru zona Norcia, Regiunea Umbria). Dacă există cazuri de cetăţeni români aflaţi în dificultate, nu ezitaţi să apelaţi la numerele de Urgenţă ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) şi Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna şi Toscana)", anunţă MAE, care le transmite cetăţenilor să contacteze în paralel şi autorităţile locale din Italia şi Protecţia Civilă la numărul special 800 840 840.
Sunt de aşteptat alte cutremure de magnitudine mare, potrivit unui seismolog francez
Cutremurul care a lovit duminică centrul Italiei nu este o replică, ci este vorba de seisme care se declanşează reciproc, iar acest fenomen va continua în săptămânile şi lunile următoare, a declarat seismologul francez Pascal Bernard.
Potrivit acestui expert de la Institutul de fizică a Pământului de la Paris, replicile sunt de magnitudine mai mică decât de obicei. În cazul cutremurului de duminică, este vorba de ruperea unui segment de falie vecin cu cel care a declanşat mişcările de acum câteva zile în această regiune şi, de asemenea, cu cel care a provocat seismul din august. Transmiterea tensiunii, a forţelor tectonice continuă de la un segment la altul.
În Italia plăcile tectonice sunt foarte segmentate, astfel încât acestea se rup bucată cu bucată, în loc de o rupere pe o arie mai mare şi, din acest motiv, ne putem aştepta ca zguduirile să continue în săptămânile viitoare, cu magnitudini de 5,5 sau 6, a mai spus expertul într-un interviu pentru AFP.
Cutremurul de 6,6 pe Richter a fost urmat de 83 de replici. 10 oameni au fost răniţi, dintre care unul este în stare gravă.
Premierul Matteo Renzi a promis că va reconstrui toate casele şi bisericile distruse de cutremur. Seismul de astăzi este cel mai puternic din Italia de la cel din 1980, care a avut magnitudine 6,9 şi a ucis 2.735 de oameni.
Preşedintele regiunii Marche a avertizat că până la 100.000 de oameni ar putea avea nevoie de ajutor după cutremur. “De la 10.000, riscăm să ajungem la 100.000 de oameni care vor avea nevoie de asistenţă”, a spus Luca Ceriscioli, referindu-se la numărul celor care nu mai au unde să locuiască.
La Roma, oamenii speriaţi au fugit din case, iar autorităţile au închis temporar metroul pentru a face verificări. De asemenea, Colosseumul şi restul monumentelor arheologice din Capitală au fost verificate, dar nu au suferit probleme structurale.
Şi Vaticanul a fost închis timp de câteva ore pentru verificări. La finalul rugăciunii tradiţionale de duminică, Papa Francisc a transmis un mesaj: „Îmi exprim apropierea faţă de oamenii afectaţi de cutremur. Mă rog pentru răniţi şi pentru familiile care au suferit pagube importante, ca şi personalul implicat în efoturile de salvare şi asistenţă. Dumnezeu să le dea forţă“, a adăugat
Probleme de viabilitate
Zona afectată de cutremurul cu magnitudine 6,6 grade pe scara Richter înregistrat duminică în Italia are mari probleme de viabilitate, în condiţiile în care căile de acces sunt blocate de alunecări de teren, a declarat şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio.
Drumul naţional Salaria ce leagă Roma de Marea Adriatică trecând prin zona afectată de cutremur a fost blocat în satul Trisungo, situat în apropiere de epicentru, din cauza căderilor de pietre.
Municipalităţile cele mai afectate au fost Norcia, Castelsantangelo sul Nera, Preci, Visso şi o zonă montană, între regiunile Umbria şi Marche.
Aceste sate sunt unite prin drumuri înguste flancate de ziduri de stâncă şi au aceeaşi problemă, ceea ce împiedică în mare măsură mobilitatea serviciilor de supraveghere şi de urgenţă.
O alunecare de teren şi căderi de pietre au provocat revărsarea unui torent ce a inundat drumul ce leagă Visso şi Preci şi, potrivit presei, este impracticabil.
Alte elemente de infrastructură, cum ar fi electricitatea, au fost întrerupte în mai multe locuri şi Protecţia Civilă a recomandat într-un comunicat că "este esenţial" să nu fie supraîncărcate liniile telefonice şi să se realizeze apeluri numai în cazuri de necesitate reală.
Compania care administrează alimentarea cu apă în zonă a sfătuit să nu se consume apă de la robinet în Norcia şi Preci până când nu se finalizează lucrările la sistemul de monitorizare.
Pe de altă parte, Agenţia Naţională a Aviaţiei Civile a raportat că, pe baza unei prime evaluări, nu există daune la infrastructura aeroportuară în regiunile afectate de cutremur şi operarea zborurilor se face normal.
Gaură uriaşă în munte
Postul de televiziune Sky TG24 a difuzat imagini ce arată o crăpătură uriaşă apărută într-un munte în apropiere de Ussita, comună din provincia Macerata, regiunea Marche din Italia, nu departe de epicentrul seismului. Fisura nu exista înainte de cutremur, a declarat postul de televiziune, citat de DPA.
Zeci de persoane au fost rănite, dar deocamdată nu există informaţii privind decese în urma cutremurului care s-a înregistrat la ora locală 7.40 (8.40 ora României) şi care a fost resimţit şi la Roma, aflată la 132 de kilometri de epicentru, dar şi în Croaţia, Slovenia şi Bosnia-Herţegovina. Alte cinci replici au zguduit duminică dimineaţă centrul Italiei, cea mai puternică având magnitudinea de 5,1.
Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 10 kilometri, iar unda de şoc a fost resimţită în toată Peninsula, numeroase clădiri cu structura deja şubrezită de seismele anterioare fiind puse la pământ. „Au fost semnalate clădiri prăbuşite şi încercăm să aflăm dacă sunt persoane sub dărâmături“, a spus şeful Protecţiei Civile.
De sub dărâmăturile unor clădiri din Amatrice au fost scoase cel puţin trei persoane, dintre care două rănite grav.
„S-a resimţit mai puternic decât cel din Amatrice, din august. Televiziunea de aici arată aici 7,1 grade. Toţi spun că a fost cel mai puternic de anul acesta. Eu l-am simţit în somn. Am sărit din pat şi am ieşit din casă, iar cutremurul încă se simţea“, a declarat Sergiu Balaban, jurnalist român stabilit în Italia, la Digi24.
Mai multe clădiri, inclusiv două biserici, s-au prăbuşit peste oameni în urma seismului
Martori ai seismului de duminică dimineaţă au declarat că mai multe clădiri, inclusiv două biserici, s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru, relatează La Repubblica. În una dintre bisericile prăbuşite se aflau în jur de 30 de credincioşi care asistau la slujba de duminică.
Mulţi oameni din zonele zguduite de cutremure săptămâna aceasta dormeau deja în maşini, ori în adăposturi sau hoteluri, 1.300 de oameni fiind deja evacuaţi din clădirile şubrezite.
Locuitorii din Norcia, speriaţi, au ieşit pe străzi, iar Basilica St. Benedict, din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit. Disperaţi, călugării şi localnicii au căzut în genunchi în faţa ruinelor, pentru a se ruga.
„Toată lumea este blocată într-o stare fără sfârşit de frică şi stres. Sunt la capătul puterilor”, a declarat episcopul Renato Boccardo, din Norcia, pentru Reuters.
La Castelluccio di Norcia, circa 20 de persoane sunt izolate, pentru că drumul este blocat de dărâmături. Unităţile de Protecţie Civilă din Italia, care coordonează intervenţia în situaţii de urgenţă, au anunţat că numeroase case au fost distruse în regiunile Umbria şi Marche. Din fericire, acestea fie erau părăsite, fie locuitorii au reuşit să iasă înainte să se prăbuşească.
“Nu s-a înregistrat nici un deces, dar există un număr de oameni răniţi”, a spus şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio, adăugând că o singură persoană este în stare gravă.
Potrivit autorităţilor locale, oraşele şi satele care au fost deja afectate de seismul cu magnitudinea 6,2 din luna august au suferit din nou pagube importante.
“Cutremurul din această dimineaţă a lovit puţinele clădiri care erau încă în picioare. Va trebui să începem de la zero”, a mărturisit viceprimarul din Arquata del Tronto, Michele Franchi, pentru postul de televiziune RAI.
Un spital din Italia este evacuat, iar un lift s-a prăbuşit la Roma
Un spital din Cascia, localitate aflată la 10 kilometri de Norcia, este evacuat în urma cutremurului. Într-o clădire din Roma, un lift a căzut în gol, iar potrivit primelor informaţii în ascensor nu se aflau persoane.
„S-a prăbuşit totul, văd coloane de fum, este un dezastru. Dormeam în maşină, am văzut infernul”, a spus primarul din Ussita, unde centrul istoric a fost evacuat în totalitate.
Primarul din localitatea Castelsantangelo din centrul Italiei a declarat că în localitatea pe care o administrează s-au prăbuşit numeroase clădiri.
“Mi s-a spus că există clădiri prăbuşite, că este un dezastru! S-a deschis pământul, este fum, un dezastru. Sper că încăpăţânaţii care rămăseseră la Santangelo s-au mutat în cursul nopţii”, a declarat edilul.
Magnitudinea cutremurului a fost stabilită la 6,6 pe scara Richter de Institutul american pentru geofizică USGS şi la 6,5 de Institutul italian de geofizică şi vulcanologie, seismul fiind mai puternic decât cel înregistrat în luna august în aceeaşi regiune, când aproape 300 de oameni au murit.
Localităţile cele mai apropiate de epicentru sunt Castelsantangelo, Norcia şi Preci.
Metroul din Roma a fost închis temporar, pentru ca autorităţile să poată verifca infrastructura.
Cutremurul a avut loc în aceaşi zonă în care s-au produs şi seismele din 24 august şi cel de miercuri.
În cursul zilei de sâmbătă, în jur de 20 de replici s-au produs în centrul Italiei, la câteva zile de la seria de seisme puternice care au trezit teama în rândul locuitorilor din această regiune privind posibilitatea producerii unui cutremur de amploarea celui din luna august, care s-a soldat cu aproape 300 de victime.