Cum se pregătesc Statele Unite să apere Europa de Est
0După mai bine de un deceniu pe care şi l-au petrecut luptând împotriva insurgenţilor islamişti din Irak şi Afganistan, militarii Statelor Unite fac eforturi pentru a-şi redobândi abilităţile specifice epocii Războiului Rece, astfel încât să poată face faţă potenţialelor ameninţări ale Rusiei în Europa de Est.
Iar ajustările necesare pentru a răspunde noilor ameninţări sunt foarte variate. Sute de tancuri şi vehicule blindate de luptă în culori asemănătoare nisipului trebuie revopsite acum în verde închis, astfel încât să fie dificil de depistat în peisajul european.
Soldaţii obişnuiţi să acţioneze din baze mari şi sigure din Irak şi Afganistan trebuie să se antreneze acum pentru a folosi plase de camuflaj astfel încât poziţiile lor să nu fie recunoscute, dar şi să facă exerciţii pentru a se putea dispersa în grupuri mici, pentru a putea evita sofisticatele drone de supraveghere care ar putea direcţiona rachete spre personalul militar sau posturile de comandă, notează „New York Times“.
În acelaşi timp, trupele americane trebuie să ţină cont de faptul că, în Europa de astăzi, frontierele contează în toate aspectele militare, astfel că nu se mai poate vorbi de acces prioritar la nivelul solului sau pe calea aerului, cu care se obişnuiseră în zona văilor irakiene sau lanţurilor muntoase din Afganistan.
Spre exemplu, recent, un convoi al armatei SUA care transporta muniţie din Germania spre România a fost ţinut la graniţa cu Austria timp de trei zile din cauza restricţiilor care vizează convoiale militare pe perioada vacanţelor de vară, când numărul călătoriilor creşte considerabil.
România, teren de antrenament
O perspectivă asupra modului în care se pregătesc trupele americane a fost oferită de exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017 din luna iulie, desfăşurat în România, Ungaria şi Bulgaria, la care au participat aproape 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere.
Tacticile şi strategiile folosite cândva împotriva trupelor sovietice au fost adaptate zilelor noastre, iar militarii tineri, care au avut de-a face mai mult cu adversari din Orientul Mijlociu, au început să înveţe de la cei experimentaţi cum să acţioneze în faţa unor ameninţări venite din partea Moscovei.
„Trebuie să ne dăm seama cum să ne adaptăm la acest nou mediu“, a afirmat colonelul Clair A. Gill, comandantul Brigăzii 10 elicoptere de luptă din Fort Drum, New York, ce are la dispoziţie elicoptere Apache, Black Hawk şi Chinook. „Nu cred că am reuşit în totalitate“, a afirmat el.
Cum tensiunile dintre Occident şi Rusia amintesc de cele din timpul Războiului Rece, centrele de antrenament ale armatei americane din California, Louisiana şi Germania includ acum mai multe scenarii în care sunt luate în calcul forţele ruse, chiar dacă denumirile folosite sunt fictive.
În contextul în care prezenţa militarilor SUA în Europa este departe de cea din timpul Războiului Rece - 30.000 acum faţă de 300.000 atunci -, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, general-locotenentul Ben Hodges, pune accent în prezent pe „viteza de asamblare“, adică pe procedura necesară pentru ca trupele şi echipamentul să poată ajunge rapid acolo unde este nevoie.