Vladimir Putin creează condiții pentru a încalca un viitor acord pace cu Ucraina
0Declarațiile din 28 ianuarie ale lui Putin fac parte dintr-o serie de acțiuni care urmăresc să creeze condițiile pentru a justifica încălcarea oricăror acorduri de pace cu Ucraina, în cazul în care Trump ar încerca să mediaze un astfel de acord.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu va considera niciun acord de pace cu Ucraina ca fiind valid, atâta timp cât guvernul de la Kiev nu va anula decretul prezidențial din 2022, care interzice orice negocieri cu liderul de la Kremlin. Conform afirmațiilor lui Putin, orice înțelegere între Rusia și Ucraina care ar fi încheiată înainte ca președintele Volodimir Zelenski să abroge decretul din 2022 va fi „nula și neavenită”. De asemenea, Putin a susținut că Zelenski nu mai poate abroga acest decret, deoarece nu mai este un președinte „legitim” al Ucrainei, iar parlamentul ucrainean ar putea să îl anuleze, dar nu pare dispus să facă acest pas.
Totuși, Constituția Ucrainei nu permite Radei să abroge unilateral un decret prezidențial, iar o astfel de acțiune ar putea chiar să încalce legea fundamentală a țării. Kremlinul, inclusiv Putin, a utilizat interpretări deliberate și eronate ale legislației și constituției ucrainene pentru a susține că Zelenski nu mai este președinte „legitim” al Ucrainei, pentru că nu au avut loc alegeri în 2024. Dar potrivit legislație ucrainene alegeri nu pota avea loc atat timp cât este în vigoare legea marțială.
Jocul liderului de la Kremlin
Putin s-ar putea folosi de orice act considerat neconstituțional – chiar și unul pe care el însuși îl solicită – pentru a declara atât actul, cât și Parlamentul „ilegale”, creând astfel un alt pretext pentru a evita negocierile reale, care ar implica recunoașterea Ucrainei ca stat independent.
Strategie pentru încălcarea orice viitor acord de pace
Declarațiile lui Putin privind „ilegalitatea” guvernului ucrainean și a unui viitor posibil acord de pace sunt parte a unei strategii menite să pregătească terenul pentru a justifica încălcarea oricăror acorduri cu Ucraina. De la revoluția din 2014, care a dus la răsturnarea regimului prorusesc și la apropierea Ucrainei de Occident, Putin a susținut în mod constant că fiecare guvern ucrainean de după acel moment este „ilegal”. Cu toate acestea, Putin a negociat în trecut și a semnat acorduri cu oficiali ucraineni, inclusiv în cadrul acordurilor de la Minsk din 2014 și 2015, care vizau rezolvarea conflictului armat din estul Ucrainei. Deși a semnat aceste acorduri, Rusia le-a încălcat constant, invocând motive legate de „ilegalitatea” guvernului ucrainean pentru a justifica aceste acțiuni, susține Institulul pentru Studierea Războiului de la Washington.
Chiar dacă Zelenski sau alte instituții ale guvernului ucrainean ar fi de acord să ridice decretul care interzice negocierile cu Putin, liderul rus ar găsi probabil un pretext pentru a încălca orice acord, folosind ca justificare falsă că astfel de înțelegeri sunt „nule” atâta timp cât el crede că poate atinge obiectivele sale maxime prin continuarea acțiunilor militare. De asemenea, Putin pare să profite de orice afirmație despre „ilegalitatea” guvernului ucrainean și a decretului pentru a-și construi o poveste care să prezinte Ucraina – și nu Rusia – ca partea care prelungește războiul și este incapabilă să angajeze negocieri semnificative.
Vrea să negocieze fără Ucraina
În același timp, Putin își continuă eforturile de a-l convinge pe președintele american Donald Trump să participe la negocieri bilaterale care să ocolească Ucraina și care să impună cadrul dorit de Rusia. Această strategie vizează nu doar obținerea unui consens cu Trump, dar și consolidarea imaginii Rusiei ca moștenitoare a puterii sovietice și ca un jucător global de prim rang. Declarațiile din 28 ianuarie ale lui Putin fac parte dintr-o serie de acțiuni care urmăresc să creeze condițiile pentru a justifica încălcarea oricăror acorduri de pace cu Ucraina, în cazul în care Trump ar încerca să mediaze un astfel de acord.
Eforturi de a-l manipula pe Trump
Eforturile lui Putin de a-l manipula pe Trump se înscriu într-o strategie mai largă a Rusiei de a forța Occidentul să recunoască și să accepte narațiunile rusești despre „ilegalitatea” guvernului ucrainean și despre existența unui stat ucrainean independent de Rusia. Un astfel de compromis ar însemna o acceptare a ideii că identitatea ucraineană și statul independent al Ucrainei nu există sau nu merită să existe în viitor.
Teoria de victorie a lui Putin se bazează pe premisa că, în cele din urmă, Occidentul va abandona Ucraina. Doar sprijinul neclintit din partea țărilor occidentale și livrările consistente de ajutoare militare pentru Kiev pot forța Rusia să renunțe la această teorie și să accepte concesiile necesare pentru a ajunge la o soluție acceptabilă pentru Statele Unite, Europa și Ucraina. În prezent, este clar că Statele Unite sunt singurele care pot furniza Ucrainei armamente și echipamente militare esențiale într-un ritm suficient de rapid și de constant pentru a-i permite să se apere eficient împotriva Rusiei. De asemenea, oficialii occidentali au propus ca statele europene să contribuie din ce în ce mai mult la finanțarea asistenței militare americane acordate Ucrainei, spun analisșii ISW.