Cum ar putea afecta epidemia de „pestă caprină” din Grecia producția de brânză feta și ce trebuie să știe consumatorii
0Îngrijorările specialiștilor sunt legate de o răspândire rapidă a infecției mortale, aproximativ 14.000 de animale afectate fiind deja sacrificate în Grecia din cauza pestei caprine.
„Ciuma caprinelor”, denumită oficial „pesta micilor rumegătoare” (PPR), poate ucide între o treime și 100 % din efectivele pe care le infectează, simptomele debutând la aproximativ trei săptămâni după infecția inițială.
Potrivit dailymail, epidemia, a doua de acest fel înregistrată vreodată în UE, a determinat fermierii greci să își calmeze temerile cu privire la modul în care ar putea fi afectată aprovizionarea cu brânză feta. Totodată, fermierii greci, care luptă împotriva epidemiei, au negat ei înșiși că producția de brânză feta va fi afectată de epidemie.
Christos Tsopanos, reprezentant al Asociației crescătorilor de animale din Grecia (SEK), susține că epidemia „nu va pune în pericol exporturile de feta”, producătorii plănuind să producă 120. 000 de tone de brânză în acest an.
„Țara noastră are 14 milioane de capre și oi, mai mult decât orice alt stat (UE). Avem suficient lapte. Autoritățile s-au mișcat rapid pentru a face față acestei situații”, susține Christos Tsopanos.
Ce spun experții despre riscul ca boala să fie transmisă la oameni
Experții au declarat că PPR este un virus similar cu cel care provoacă rujeola la oameni. Cu toate acestea, este „extrem de improbabil” ca boala să infecteze oamenii, spune profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase de la Universitatea East Anglia.
Ultimul focar de PPR din UE a fost înregistrat în 2018 în Bulgaria. Focare de PPR au fost, de asemenea, raportate în anul 2024 în Turcia și în Gregoria.
„Virusul există de peste un secol, fiind prezent în principal în Africa, Orientul Mijlociu și subcontinentul indian. Având în vedere faptul că boala există de atât de mult timp și în medii în care oamenii și animalele gazdă au un contact destul de strâns, cred că este foarte puțin probabil să reprezinte un risc pentru oameni”, a mai adăugat profesorul Paul Hunter.
Potrivit sursei citate, pesta micilor rumegătore a fost raportată pentru prima dată în Grecia luna trecută, pe 11 iulie 2024, la o mică turmă de peste 250 de capre și oi dintr-o fermă din regiunea Thessaly, în nordul țării. De atunci, au fost identificate mai multe cazuri, ceea ce a condus la sacrificarea a aproximativ 14.000 de animale.
Potrivit normelor UE, un întreg efectiv trebuie sacrificat în cazul în care se detectează un caz de PPR într-o fermă, urmând să fie aplicate protocoale stricte de dezinfecție la fața locului.
„Consumatorii trebuie să înțeleagă că numai animalele sunt afectate de această boală”, susține Dimitris Moskos, vicepreședinte al Asociației crescătorilor de animale din Grecia.
Simptomele la capre și oi includ febră, secreții din ochi și nas care pot îngreuna vederea și respirația, respirație urât mirositoare și diaree. Aproape toate animalele care prezintă simptomele PPR vor muri din cauza infecției.
Deși boala poate infecta alte animale, cum ar fi porcii și bovinele, nu au fost înregistrate cazuri la oameni.