Cum a ajuns Kosovo, un stat aflat la mai puţin 300 de kilometri de România, exportator de jihadişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavdrim Muhaxheri, kosovar ce a luptat alături de Statul Islamic în Irak
Lavdrim Muhaxheri, kosovar ce a luptat alături de Statul Islamic în Irak

Peste 150 de kosovari au plecat în Orientul Mijlociu pentru a lupta împotriva aceloraşi  forţe care le-au ajutat ţara să obţină independenţa, scrie slate.fr. Serviciile secrete occidentale sunt îngrijorate că după ce mulţi se întorc acasă ar putea continua activităţile teroriste pe teritoriu unor state europene.

Pagina de Facebook a lui Musli Musliu ar putea arata ca a oricărui alt băiat de vârsta lui la prima vedere: o poză de profil, clipuri video de pe YouTube şi o aplicaţie ce-i permite să joace poker cu prietenii lui. Dar, în realitate, pagina lui este departe de a fi una tipică a unui tânăr din Generaţia Y. 

Videoclipurile postate de Musli cheamă la jihad şi-şi îndeamnă prietenii să lupte împotriva duşmanilor Islamului. Într-una din fotografiile de pe pagina sa apare faţa unui bărbat ascuns sub o glugă. În alta, el purtând o mitralieră şi o cartuşieră .

Potrivit familiei sale, aceste fotografii au fost făcute, după toate probabilităţile, în Orientul Mijlociu, unde Musli şi fratele său, Valon, ambii născuţi în Kosovo , au plecat pentru a se alătura grupurilor islamiste.

În aprilie, Musli a sunat acasă să le spună părinţilor că Valon a fost ucis în Fallujah în timpul ofensivei Statul Islamic asupra oraşului. Valon, care ar fi avut acum de 22 de ani, a urmat cursurile unei Madrassa, o şcoală islamică, din Priştina, capitala Kosovo, înainte de a pleca în Egipt, pentru a studia la Universitatea Al-Azhar. La opt luni de la plecarea sa în Orientul Mijlociu, Valon s-a întors în Kosovo să-şi vadă părinţii, care au încercat totul pentru a-l descuraja să plece din nou.

 „Am vorbit cu el, au vorbit şi unchii noştri cu el “, a declarat Selman, un alt frate al lui Valon care locuieşte în satul Tushilë, aflat la aproximativ cincizeci de kilometri de Priştina. „I-am spus că existată multă manipulatoare acolo, şi că în final suferă cei nevinovaţi “.

150 de kosovari luptă alături de jihadişti în Siria şi Irak

Valon şi Musli sunt printre 150 de etnici albanezi din Kosovo – o ţară cu 2 milioane de locuitori, majoritar musulmani, care au ajuns în Siria şi Irak  pentru a lupta alături de jihadişti. Patruzeci din aceşta au murit.

Dacă în urmă cu 15 ani Statele Unite şi forţele NATO nu ar fi declanşat lovituri aeriene împotriva armatei sârbe, Kosovo nu şi-au fi obţinut în 2008 independenţa faţă de Serbia. Iar astăzi, drept recunoştinţă, tineri kosovari au plecat în Orientul Mijlociu să lupte împotriva aceloraşi forţe care au contribuit la garantarea suveranităţii ţării lor, notează slate.fr.

kosovo jihadisti

Guvernul de la Priştina încearcă să oprească plecările

În ultimele săptămâni, guvernul de la Priştina încearcă să stopeze afluxul de potenţiali jihadişti. Poliţia din Kosovo a arestat zeci de persoane suspectate că au luptat în Siria sau Irak, sau care fac propagandă jihadistă, inclusiv 14 imami.

Mulţi ani după bombardamentele NATO, extremismul islamic nu a fost un motiv de îngrijorare în Kosovo. Dar după ce fosta provincie sârbă a ieşit din război, multe organizaţii islamice conservatoare din străinătate au profitat de ocazie pentru a construi şcoli islamice şi au finanţat construcţiei de moschei în toată ţara. De când a izbucnit războiul în Siria, islamismul radical a luat amploare susţin chiar susre din serviciile de informaţii kosovare, citate de slate.fr.

Un kosovar ameninţă să exindă Califatul în inima Europei

În iunie 2014, un video postat pe internet îl arăta pe  Lavdrim Muhaxheri, un albanez kosovar şi soldat al Statului Islamic, rostind un discurs fanatic în arabă, în faţa unei mulţimi entuziaste, probabil în Fallujah. El a promis să cucerească Ierusalimul, Roma şi Andaluzia, înainte de a-şi  tăia paşaportul de kosovar cu o sabie. În luna următoare, Muhaxheri a  publicat pe Facebook imagini îngrozitoare cum urma să decapiteze un adolescent sirian, şi o alta ţinând un cap uman însângerat în mână.

Muhaxheri a lucrat la baza militară americană Camp Bondsteel, unde încă mai staţionează 800 de militari americani. Apoi, potrivit rapoartelor locale, a petrecut doi ani în Afganistan ca un antreprenor. În septembrie anul acesta, guvernul american l-a declarat mort pe Muhaxheri. 

jihadisti

Mulţi lideri religioşi musulmani din Kosovo i-au condamnat pe cei care s-au  alăturat grupurilor extremiste din Orientul Mijlociu. Comunitatea Islamică din Kosovo, o organizaţie religioasă independentă, a cerut luptătorilor kosovari să „se întoarcă la familiile lor şi în ţara lor cât mai curând posibil“, dar a fost luată în vizor de grupările care recrutează jihadişti în Kosovo. Premierul Hashim Thaci a promis că va „zdrobi toate celulele jihadiste care fac propagandă în Kosovo.  Guvernul kosovar a desfiinţat 14 de asociaţii islamice şi a comandat anchete pentru a stabili dacă acestea au sau nu legături cu grupări radicale.

Între 3 şi 6 kosovari de întorc din Siria şi Irak în fiecare lună

Potrivit Agenţiei de Informaţii din Kosovo (echivalentul CIA) între 3 şi 6 kosovari se întorc din Siria şi Irak în fiecare lună. Dar sunt persoane care se tem că aceste arestări ar putea să-i radicalizeze şi mai mult de oameni.

„Kosovo are nevoie de o strategie bine ţintită“, a declarat Abit Hoxha, un analist de la Centrul National pentru Studii de Securitate. „Arestarea acestor  oameni şi condamnarea lor atunci când nu ai făcut nimic pentru a îmbunătăţi guvernara va avea un efect de bumerang“.

Un tânăr kosovar din localitatea Kacanik, oraşul natal al lui Muhaxheri, este de acord. „Oamenii sunt îngroziţi de o asemenea nedreptate“, a spus tânărul de 24 ani, după ce a ieşit de la rugăciunea de vineri. „Aceasta nu va face decât să agraveze situaţia . Nu te-ai enerva dacă ţi-ar aresta fratele ? Noi, în calitate de musulmani, suntem toţi fraţi“, le-a spus tânărul jurnaliştilor de la Slate . 

Sărăcia, cauzele extemismului

Mulţi kosovari şi-au exprimat frustrarea faţă de guvern care nu face nimic pentru a elimina cauzele reale ale extremismului: sărăcia, un sistem de educaţie mizerabil, falimentul statului. „Şcolile noastre sunt incompetente şi permit persoanelor vulnerabile să cadă pradă propagandei religioase“, a declarat Hoxha.

Potrivit Băncii Mondiale, rata şomajului a ajuns la 45% în Kosovo; iar în rândul tinerilor este de 60%. Jumătate din populaţie are sub 25 de ani. Ce-i care au de bine de rău un loc de muncă primesc în medie de 370 de euro pe lună.

Muhamet, cel mai mare dintre fraţii Musliu, a declarat că situaţia economică dezastruoasă din Kosovo este parţial responsabilă pentru moartea fratelui său. „Dacă fraţii mei ar fi găsit de lucru aici, ei nu ar fi plecat acolo“. „Dar statul i-a lăsat la nevoie, nu-i pasă se soarta lor“, adaugă el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite