Criza ruso-ucraineană. Comisia Europeană propune un ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina
0
Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de conflictul în curs cu Rusia, relatează AFP.
Este vorba despre un nou ”pachet de ajutoare de urgenţă” - care este necesar să fie validat de către Parlamentul Euroopean (PE) şi statele membre -, a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen a precizat că, de la începutul conflictului în 2014, UE şi instituţiile financiare europene au mobolizat deja ”17 miliarde de euro ca subvenţii şi împrumurturi” de care a beneficiat Ucraina.
Acest nou ajutor - în valoare de 1,2 miliarde de euro - urmează să fie alocat în mai multe etape.
O primă tanşă - în valoatre de 600 de milioane de euro - urmează să fie ”vărsată rapid”, a precizat von der Leyen - cu condiţia ca celelalte instituţii europene să dea undă verde rapid.
Efortul Bruxellesului, a pecizat ea, înseamnă o ”dublare” a ajutoarelor bilaterale UE-Ucrina reprezentând subvenţii în acest an.
”Aceste măsuri vor ajuta Ucraina să înfrunte încă de acum nevoile de finanţare din cauza conflictului”, a subliniat preşedinta germană a CE.
”La fel ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în acste crcumstanţe dificile”, a adăugat ea.
La aproape opt ani de la anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, denunţată drept ”ilegală” de către UE, conflictul între cele două ţări s-a amplificat.
Moscova dă asigurări că nu intenţionează să intervină în Ucraina, însă susţine revendicări separatiste proruse ale autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, în Donbas (est), şi a comasat peste 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina.
În această atmosferă tensionată, NATO a anunţat luni că plasează forţe în aşteptare şi trimite nave şi avioane de luptă care să consolideze apărarea Europei de Est de activităţi militare ruse la frontiera ruso-ucraineană.