Criza migranților: Mărturia cutremurătoare a unui pescar tunisian, care a prins în năvod un bebeluș mort: „În loc de peşte descopăr cadavre“
0Pe măsură ce numărul migranţilor care vor să ajungă în Europa creşte, la fel se întâmplă şi cu numărul celor care pier în Marea Mediterană. “În loc de peşte descopăr cadavre", povestește un pescar tunisian care a prins în năvod un bebeluș mort.
"În loc să iau pește, primesc uneori cadavre. Prima dată mi-a fost frică, apoi m-am obișnuit pas cu pas", povestește pentru BBC pescarul în vârstă de 30 de ani. El a precizat că a găsit recent cadavrele a 15 migranți în plasele, în doar trei zile.
"Odată am găsit cadavrul unui bebeluș. Cum este un bebeluș responsabil pentru ceva? Plângeam. Pentru adulți este diferit, pentru că au trăit. Dar știi, pentru copil, nu a văzut nimic..."
"Nu m-aş ierta niciodată"
Oussama Dabbebi pescuiește în aceste ape, în apropierea celui de-al doilea oraș din Tunisia, Sfax, de la vârsta de 10 ani.
În acele vremuri, mulți oameni pescuiau, dar acum spune că majoritatea pescarilor și-au vândut bărcile pentru sume mari contrabandiştilor.
"De multe ori contrabandiştii mi-au oferit sume incredibile pentru a-mi vinde barca. Am refuzat întotdeauna pentru că dacă ar folosi barca mea şi cineva s-ar îneca, nu m-aş ierta niciodată".
La morgă, situația nu poate fi gestionată
În timp ce UE încearcă să gestioneze acest fenomen, pe ţărmurile Tunisiei apar urmele acestor tragedii. În prima jumătate a acestui an, aproximativ 24.000 de oameni au părăsit coasta Tunisiei şi au ajuns în Italia, potrivit ONU. În cimitirul de la marginea portului Sfax sunt rânduri de morminte recent săpate. Peste 200 de cadavre de migranți au fost aduse aici, în ultimele două săptămâni.
Tunisia a devenit acum cel mai mare punct de plecare pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa. Libia a fost până de curând locul de plecare, dar violența împotriva migranților și răpirile i-au determinat pe mulți să călătorească în Tunisia, înainte de a se îndrepta spre Europa. Barca implicată în dezastrul de săptămâna trecută în largul coastei grecești, care a provocat cel puțin 78 de morți și aproximativ 500 de dispăruți, a plecat din Libia. Această tragedie provoacă mari dificultăți orașului.
Directorul autorității regionale de sănătate, dr. Hatem Cherif, spune că pur și simplu nu există facilități pentru a face față atâtor decese:
„Capacitatea camerei mortuare a spitalului este de maximum 35 până la 40 de cadavre. Acest lucru este de obicei suficient, dar cu tot acest aflux de cadavre, care se înrăutățește, este cu mult peste cifrele pe care le putem gestiona".
La morgă au fost aduse recent 250 de cadavre. Majoritatea vor fi plasate într-o cameră alăturată răcoroasă, numită sumbru „camera catastrofei”, unele peste altele. Doctorul Cherif a subliniat că toate vor fi îngropate în morminte separate, numerotate.
Disperarea continuă să învingă pericolul
Mulți dintre cei care mor sunt neidentificați, așa că se fac teste ADN și se păstrează cu grijă rezultatele.
Ideea este de a permite rudelor care caută persoane dragi să vadă dacă acestea sunt îngropate aici, verificând compatibilitatea cu propriul ADN.
Grupuri de migranți din toată Africa și părți ale Orientului Mijlociu se adună zilnic pe străzile din Sfax.
Unii nu au bani pentru a plăti un loc în barca unui traficant, alții trăiesc de pe azi pe mâine, neputând să-și plătească nici hrana și adăpostul.
Mulți fie și-au pierdut pașapoartele, fie le-au fost furate, în timp ce unii nu au avut niciodată acte și au părăsit țara în mod ilegal.
Toți au auzit de decesul atâtor oameni care au încercat să ajungă în Europa, dar se pare că disperarea continuă să învingă pericolul, așa cum a spus un tânăr din Guineea.
"Nu ne putem întoarce în țara noastră pentru că nu avem bani sau pașapoarte. Nu mi-e frică. Este atât de multă sărăcie [acasă] și părinții mei nu au nimic. Nu vreau ca și copiii mei să trăiască așa. Trebuie să plec”.