VIDEO Momentul în care Garda de coastă a Greciei trage spre o barcă cu refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţeri greci au încercat să scufunde barca cu migranţi FOTO Captură video
Ofiţeri greci au încercat să scufunde barca cu migranţi FOTO Captură video

Ofiţeri din Garda de coastă a Greciei au tras cu gloanţe spre o barcă pnenumatică în care se aflau refugiaţi care traversau Marea Egee, din Turcia în Grecia.

Autorităţile turce au distribuit luni un filmuleţ despre care spun că surprinde momentul în care Garda de coastă elenă încearcă să scufunde o barcă cu migranţi aflată în largul oraşului turcesc Bodrum, la doar 12 km de insula greacească Kos.

Un ofiţer îmbrăcat în negru a tras două focuri în apă, dintr-o puşcă automată, iar apoi barca este împinsă cu prăjini. 

„Oficiali ai Gărzii de Coastă au efectuat manevre destinate scufundării bărcii de cauciuc ce se îndrepta spre Grecia şi care transportă refugiaţi. Au deschis focul, iar apoi migranţii din barcă au fost loviţi cu beţe lungi“, a declarat Garda de Coastă turcă într-un comunicat.

Contactat de The Telegraph, un purtător de cuvânt al Gărzii de Coasă a Greciei a precizat că nu ştie despre existenţa unui astfel de filmuleţ şi a refuzat să comenteze pe marginea lui. 

Într-un incident separat care a avut loc tot luni în largul Insulei Lesbos, copilul unui refugiat a murit în urma naufragiului ambarcaţiunii în care se aflau alţi 47 de migranţi. De asemenea, un refugiat sirian care încerca să ajungă din Turcia în Grecia a fost ucis luni în urma unei intervenţii a forţelor de securitate elene cu scopul de a bloca trecerea unor migranţi adunaţi la frontieră.

Peste 10.000 de migranţi s-au adunat la frontiera greco-turcă în acest weekend, în urma deciziei Turciei de a nu mai reţine migranţi pe teritoriul turc, potrivit autorităţilor elene.

Turcia a anunţat joi că nu va mai împiedica sutele de mii de solicitanţi de azil să meargă spre Europa, în pofida unui angajament asumat anterior în cadrul unui acord convenit cu Uniunea Europeană în 2016. Declaraţia a fost făcută în anticiparea sosirii iminente a refugiaţilor din regiunea Idlib din Siria, unde aproape un milion de oameni şi-au părăsit locuinţele pentru a fugi din calea războiului dintre forţele  guvernamentale siriene, ajutate de Rusia, şi rebelii susţinuţi de Turcia.

Decizia Turciei a avut loc după uciderea a 33 de soldaţi turci în nord-vestul Siriei, unde Ankara are desfăşurate trupe pentru a-i susţine pe rebeli, lansând o ofensivă împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

„De când ne-am deschis frontierele (vineri), numărul celor care s-au îndreptat către Europa a atins sute de mii. În curând acest număr se va exprima în milioane“, a declarat Erdogan într-un discurs, la Ankara.

Consiliul Europei a cerut luni o „acţiune urgentă“ în faţa crizei umanitare fără precedent. „Este timpul să acţionăm imediat şi să răspundem nevoilor umanitare ale persoanelor prinse între Turcia şi Grecia. O acţiune urgentă este de acum necesară pentru a împiedica deteriorarea situaţiei“, a declarat Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite