Conservatorii și social-democrații germani au bătut palma pentru o coaliție guvernamentală. Mesajul viitorului cancelar pentru SUA și Europa
0Noul guvern german va avea pentru prima dată un consiliu naţional de securitate permanent în cadrul Ministerului de Externe, structură care va prelua toate problemele de politică de securitate în vremuri de incertitudine şi tensiuni geopolitice, a anunţat miercuri viitorul cancelar german Friedrich Merz. Conservatorii germani au încheiat miercuri un acord de coaliție cu social-democrații de centru-stânga (SPD), care își propune să relanseze cea mai mare economie a Europei, în timp ce un război comercial global amenință cu recesiunea, relatează Reuters.

Totodată, viitorul cancelar german a dat asigurări că „Europa se poate baza pe Germania” și pe viitorul său guvern în fața schimbărilor economice și geopolitice în curs și promite un „sprijin complet” pentru Ucraina pe plan militar și diplomatic în fața războiului de agresiune al Rusiei, conform textului din acordul coaliției de guvernare, prezentat de Friedrich Merz miercuri.
„Vom oferi un sprijin complet Ucrainei pentru a se putea apăra eficient împotriva agresorului rus și pentru a se impune în negocieri. Viitoarea coaliție va reforma și va investi pentru a menține stabilitatea Germaniei, pentru a-i asigura securitatea și a o întări economic. Europa se poate, de asemenea, baza pe Germania”.
Germania va avea în premieră un consiliu de securitate în cadrul Ministerului de Externe
„Se vor continua paşii către un Consiliu Federal de Securitate în cadrul Ministerului Federal de Externe. Acolo va fi creat un centru naţional al situaţiei, precum şi o unitate naţională de criză”, a declarat şeful Uniunii Creştin-Democrate (CDU) în cadrul unei conferinţe de presă la prezentarea acordului de coaliţie la care s-a ajuns cu social-democraţii pe o temă dezbătută de mulţi ani în Germania.
„Pentru o gestionare cuprinzătoare a crizelor, Germania are nevoie de o unitate naţională de criză a guvernului care să acopere guvernele şi ministerele federale şi regionale şi de un centru naţional al situaţiei în cadrul Ministerului de Externe în care să se elaboreze o imagine de ansamblu globală a situaţiei tuturor ministerelor”, se arată în acest acord.
Germania trebuie să îşi îmbunătăţească politica externă şi de securitate, astfel că „vom creşte semnificativ cheltuielile pentru apărare, vom stabili o lege de planificare şi pentru accelerarea achiziţiilor pentru Bundeswehr (armată) şi vom lua măsuri suplimentare pentru a creşte capacităţile de apărare”, a adăugat Merz.
În acest sens, viitorul cancelar s-a referit la planul de a consolida serviciul militar în Germania, iniţial pe bază de voluntariat, după modelul suedez.
„Sperăm că printr-un număr suficient de voluntari putem creşte şi capacităţile Bundeswehr-ului. „Obiectivul politicii noastre externe şi de securitate este de a menţine pacea în libertate şi securitate. Pentru a păstra această pace, trebuie să ne îndeplinim responsabilitatea de a ne asigura propria securitate. Pentru a face acest lucru, ne ghidăm după principiul că vrem să ne putem apăra, astfel încât să nu fim nevoiţi să ne apărăm”, a spus el.
Rusia este catalogată drept „cea mai mare şi cea mai directă ameninţare” la adresa securităţii, iar acordul reaminteşte că, pentru prima dată de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, „Germania şi Europa trebuie să fie capabile într-o măsură mult mai mare să îşi garanteze propria securitate”.
„Vom crea toate condiţiile necesare pentru ca Bundeswehr să poată îndeplini sarcina de apărare naţională şi a alianţei fără restricţii. Scopul nostru este ca Bundeswehr să aducă o contribuţie decisivă la capacităţile de descurajare şi apărare ale NATO şi să devină un model printre aliaţii noştri”.
Această situaţie de ameninţare „ne obligă să ne creştem cheltuielile de apărare în scopuri de descurajare”, se subliniază în document.
Conservatorii cancelarului desemnat Friedrich Merz şi social-democraţii au prezentat miercuri un acord de coaliţie pentru un nou guvern la finalul mai multor săptămâni de negocieri. Un astfel de acord a căpătat o nouă urgență în contextul turbulenţelor globale şi al conflictului comercial în escaladare declanşat de taxele vamale anunţate de preşedintele american Donald Trump.
Merz ar putea fi ales cancelar de către Parlament „la începutul lunii mai”, o întârziere legată de consultarea membrilor SPD în privinţa acordului de coaliţie, potrivit liderului conservator.
Mesajul viitorului cancelar german pentru SUA și Europa
În timpul unei conferințe de presă cu partenerii săi de coaliție, Merz a transmis un mesaj Casei Albe în engleză.
„Mesajul cheie pentru Donald Trump este că Germania a revenit pe drumul cel bun”, a spus el, promițând că va crește cheltuielile pentru apărare și va stimula economia pentru a deveni competitivă.
El a spus că pactul de coaliție a oferit un „semnal puternic și clar” atât propriilor cetățeni, cât și altor țări europene, adăugând: „Germania va avea un guvern care este capabil de acțiune și puternic”.
Acordul a subliniat importanța relațiilor Germaniei cu Statele Unite, cel mai mare partener comercial al său, și vizează un acord de liber schimb pe termen mediu. Dar Merz a subliniat, de asemenea, că Uniunea Europeană are nevoie de un răspuns comun la escaladarea războiului tarifar global care a adus în conflict SUA și China, în special.
„În același timp”, a spus Merz, „incertitudinea economică crește enorm. Săptămâna aceasta, în special, deciziile guvernului american au declanșat noi turbulențe”.
Câteva ore mai târziu, Trump a anunțat o pauză de 90 de zile a tarifelor, un rezultat pe care Merz l-a susținut ca fiind un succes pentru abordarea unitară a Europei asupra politicii comerciale.
„Acest exemplu vă arată: unitatea ajută”, a spus el televiziunii RTL, adăugând că reducerea tarifelor transatlantice la 0% ar „rezolva problema”.
Conturând o serie de politici, coaliția a fost de acord să reducă impozitele pentru veniturile medii și mai mici, impozitul pe profit, să scadă prețurile la energie, să sprijine industria mașinilor electrice și să renunțe la o lege disputată a lanțului de aprovizionare.
De asemenea, planifică o comisie pentru reformarea în continuare a plafonului de cheltuieli consacrate constituțional ale Germaniei, cunoscute sub denumirea de „frâna datoriei”, considerată mult timp de critici ca fiind o frână pentru creșterea economică.
„Toate acestea merg în direcția corectă, dar nu este o relansare reală a politicii economice care ar fi necesară având în vedere competitivitatea care se erodează de ani de zile”, a declarat Joerg Kraemer, economist șef la Commerzbank.
Părțile au anunțat, de asemenea, unele noi cheltuieli, cum ar fi restabilirea subvențiilor pentru motorină pentru fermieri.
Coaliția a semnalat și o poziție mai dură față de migrație, intenționând să respingă solicitanții de azil de la granițele Germaniei și să renunțe la naturalizarea rapidă, printre alte măsuri..
Merz, în vârstă de 69 de ani, care calificar anterior SUA lui Trump un aliat nesigur, a promis deja că va crește cheltuielile pentru apărare în timp ce Europa se confruntă cu o Rusie ostilă și că va sprijini companiile care se luptă cu costuri ridicate și cerere slabă.
Poziția mai dură cu privire la migrație îndepărtează în mod explicit Germania de o politică mai liberală sub predecesorul conservator al lui Merz, Angela Merkel, în timpul crizei migranților europeni din 2015.
CDU urmează să preia conducerea ministerelor economiei și externe, precum și a cancelariei, în timp ce SPD ar conduce finanțele și apărarea, potrivit unui document văzut de Reuters.
Acest lucru îl pune pe liderul SPD, Lars Klingbeil, în situația de a deveni ministru de finanțe și probabil îl lasă în funcție pe popularul ministru al Apărării, Boris Pistorius.
AFD se află în frunte, potrivit celui mai recent sondaj
Coaliția este singura majoritate posibilă cu două partide care exclude AfD, al cărui sprijin a crescut datorită unei agende nativiste, anti-migrație.
Într-o lovitură pentru Merz, un sondaj al Ipsos publicat miercuri a arătat că AfD se află în fruntea sondajelor pentru prima dată cu 25%, depășindu-i pe conservatorii lui Merz, care au scăzut la 24%.
După ce a câștigat alegerile, Merz a promovat măsuri prin parlament pentru a-i permite să finanțeze o stimulare importantă a cheltuielilor pentru apărare și infrastructură și pentru a sprijini companiile germane aflate în dificultate.
Dar acțiunea, în timp ce a oferit noului său guvern un câștig masiv, a atras critici pentru că s-a îndepărtat de promisiunea de rigoare fiscală.
Germania a suferit o contractare a economiei în ultimii doi ani, iar tarifele sunt o lovitură puternică pentru economia sa axată pe export.
Noul guvern trebuie să treacă în modul de implementare, a declarat Robin Winkler, economistul Deutsche Bank pentru Germania.
„Investițiile convenite în infrastructură trebuie să fie lansate cât mai repede posibil pentru a amortiza șocul comercial iminent și pentru a preveni un al treilea an consecutiv de recesiune”.