Conferință privind Marea Neagră, la București. Kuleba: Rusia, agresivă și revanșardă. Intervenția ministrului Angel Tîlvăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a subliniat joi că Rusia a avut mereu o strategie agresivă și revanșardă pentru Marea Neagră.

Dmitro Kuleba FOTO Arhivă
Dmitro Kuleba FOTO Arhivă

Șeful diplomației ucrainene a pledat totodată pentru recuperarea peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia.

„De fiecare când auzim că oricine, de oriunde din lume, spune că (peninsula, n. red.) Crimeea este oarecum specială şi nu ar trebui să revină din nou Ucrainei, trebuie să spunem că Ucraina respinge categoric acest lucru. Nu există nicio diferenţă între Simferopol, Doneţk, Lugansk, Herson sau orice alt oraş ucrainean. Trebuie să fim şi vom fi din nou Ucraina întreagă”, a spus Kuleba într-o intervenție online la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

„Mulţi dintre noi am crezut că secolul XXI va fi unul al păcii, dezvoltării şi cooperării. Din nefericire, Rusia a mers în direcţia opusă, în secolul al XIX-lea, al competiţiilor coloniale”, a afirmat ministrul ucrainean.

Kuleba și-a exprimat dorința ca Occidentul să aibă o strategie consistentă la Marea Neagră.

„Marea Neagră este esenţială pentru ca întreaga Europă să fie un loc al păcii”, a explicat Kuleba, citat de Agerpres.

La rândul ei, adjuncta ministrului de Externe al Ucraine, Amine Djaparova, a remarcat că „problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global”.

„Există o lecţie învăţată din cazul Crimeea, care a dus la un război mai mare, pe 24 februarie (2022, n. red.). Atunci când răul nu este oprit, acesta se amplifică”, a atenționat ea.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a evidenţiat că regiunea Mării Negre capătă „mai multă relevanţă în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Cred cu tărie, aşa cum spun mulţi experţi, că ar trebui să ne uităm la Marea Neagră ca la un centru de greutate strategic. Europa se confruntă cu cea mai complexă şi mai imprevizibilă dinamică de securitate de decenii, în contextul în care războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus înapoi războiul la scară largă pe continentul european”, a declarat Tîlvăr.

Ministrul român a amintit că „România a stat alături de vecinul şi partenerul său (Ucraina, n. red.) din prima zi a războiului”.

„Rusia nu a reuşit să ne dezbine”, a punctat Angel Tîlvăr.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, găzduiesc joi prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei, conferinţa este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de cele două ţări.

Bogdan Aurescu va găzdui, tot joi, a doua reuniune a Trilateralei România - Ucraina - Republica Moldova la nivel de ministere de Externe, cu participarea miniştrilor Apărării din cele trei state. Trilaterala va fi axată pe teme de securitate.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre reprezintă „o ocazie importantă de evaluare a impactului multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei” şi îşi propune să dezbată, împreună cu statele din regiune şi partenerii internaţionali, „soluţii pentru securizarea regiunii Mării Negre”.

De asemenea, evenimentul urmăreşte „identificarea de soluţii pentru intensificarea cooperării practice în domeniul securităţii între statele riverane Mării Negre”. Aspecte legate de războiul informaţional şi atacurile cibernetice sunt considerate prioritare, transmite Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite