Comisia Europeană investighează „paşaportul de aur” al Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pinterest
FOTO Pinterest

Consiliul Europei şi Comisia Europeană investighează modalitatea prin care Bulgaria oferă cetăţenia în schimbul unor investiţii, aşa-numitul „paşaport de aur”.

La sfârşitul lunii noiembrie, Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (SANS) a trimis o scrisoare Ministerului Justiţiei în care cere toate informaţiile despre persoanele străine care au primit paşapoarte în schimbul unor investiţii în Bulgaria. Aceste informaţii vor fi transmise apoi Consiliului Europei şi Comisiei Europene, care le-au cerut pentru a le analiza.

În ciuda obiecţiilor de la Bruxelles faţă de „paşaportul de aur” şi avertismentelor cu lansarea unor proceduri penale, fostul premier Boiko Borisov a ales doar să revizuiască schema. Ori paşaportul bulgar oferă acces în toate ţările UE.

În octombrie 2020, Comisia a trimis o scrisoare Sofiei în care îşi exprimă speranţa ca schema să fie abolită. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a determinat Parlamentul European să adopte o rezoluţie ca statele membre UE să nu mai vândă paşapoarte.

Schema „paşaportului de aur” există în Bulgaria din 2013, dar a devenit foarte populară printre străini în 2016, în al doilea mandat al lui Boiko Borissov.

În 2019, SANS a verificat fondurile investite în ţară de deţinătorii de „paşapoarte de aur”. În urma investigaţiei, SANS a cerut revocarea cetăţeniei pentru un rus, trei egipteni, un pakistanez şi un iordanian. Ei au dobândit cetăţenia cumpărând titluri de stat, dar le-au vândut imediat ce şi-au primit paşapoartele.

Statele Unite au transmis la rândul lor Bulgariei că nu va fi exceptată din programul de vize dacă nu îşi face ordine în acordarea „paşaportului de aur”, un document dorit foarte mult mai ales de persoane certate cu legea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite