Comentariu în presa bulgară: Va vira oare Sofia către Moscova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rumen Radev într-o conferinţă de presă la summitul NATO de la Madrid FOTO EPA-EFE
Rumen Radev într-o conferinţă de presă la summitul NATO de la Madrid FOTO EPA-EFE

De la „Crimeea este teritoriu rusesc” la un apărător al „condescendenţei” faţă de Moscova în pofida invaziei din Ucraina, preşedintele bulgar Rumen Radev este în mod clar drept unul dintre puţinii lideri politici pro-ruşi din Uniunea Europeană.

În contextul instalării unui guvern interimar la Sofia, după prăbuşirea cabinetului premierului pro-occidental Kiril Petkov, una dintre cele mai stringente întrebări este dacă Sofia va vira spre Moscova, comentează portalul Mediapool.

Fostul premier nu s-a lăsat şantajat de compania energetică rusească Gazprom şi a refuzat să urmeze poziţiile „mai moderate” ale şefului statului. În plus, l-a demis pe Stefan Ianev, un apropiat al lui Radev, din postul de ministru al Apărării după ce acesta a apărat deschis unele poziţii ale Rusiei lui Putin şi a decis să expulzeze 70 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj.

Din 2 august, Radev se bazează pe un alt aliat, Dimitar Stoianov, la Ministerul Apărării. Stoianov a făcut parte din Forţele Aeriene şi l-a urmat pe Radev la preşedinţie în funcţia de secretar general. Se aşteaptă ca din noul post, cel de ministru al Apărării, să urmeze cu stricteţe linia lui Radev. Însă nu este clar în ce măsură îşi va permite să continue o „poziţie moderată” în contextul războiului din Ucraina, screi Mediapool.

Ori, în urmă cu câteva zile, a produs un scandal cu vicepremierul Kornelia Ninova după ce a distribuit o parte dintr-un document care ar trebui să demonstreze că există exporturi de arme bulgăreşti către Ucraina. Ninova i-a respins insinuările şi l-a numit „o pată” asupra preşedinţiei. Acum, în calitate de ministru al apărării, Stoianov va trebui să gestioneze şi dosarul cu privire la repararea unor echipamente militare ucrainene în Bulgaria.

De asemenea, Stoianov, împreună cu Radev, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai procedurii de cumpărare a unor avioane americane de tip F-16, iar de-acum va trebui să avanseze proiectul cu achiziţionarea a încă opt avioane militare fabricate în Statele Unite.

Ministrul interimar de Externe, Nikolai Milkov o va înlocui în funcţie pe Teodora Gheniovska, al cărei mandat ar fi trecut aproape neobservat dacă nu ar fi fost subiectul Macedoniei de Nord. Milkov este un diplomat de carieră şi, prin urmare, evită poziţiile extreme, aşa că nu sun prevăzute schimbări semnificative din partea lui.

Un test major pentru guvernul interimar şi Milkov este legat de expulzarea celor 70 de diplomaţi ruşi, în condiţiile în care ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, insistă ca autorităţile bulgare să revină asupra deciziei. La fel ca Stoianov, Milkov a făcut parte din administraţia preşedintelui Rumen Radev. 

Principalul test pentru orientarea externă a noului guvern va fi însă, fără îndoială, dosarul gazelor, după decizia Gaprom de suspenda livrările. Moscova se aşteaptă ca Sofia să deschidă un cont în ruble ruseşti şi să facă paşi pentru negocierea unui nou contract.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite