Comentariile despre chelia unui bărbat, la locul de muncă, considerate hărţuire sexuală, de un tribunalul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finn nu s-a plâns de folosirea „limbajului industrial”, dar a fost deosebit de ofensat că a fost numit chel, a spus comisia.  Foto Pixabay
Finn nu s-a plâns de folosirea „limbajului industrial”, dar a fost deosebit de ofensat că a fost numit chel, a spus comisia.  Foto Pixabay

Comentariile despre chelia unui bărbat, la locul de muncă, sunt echivalente cu remarcile despre sânii unei femei, conform deciziei unui tribunal britanic. Deoarece căderea părului este mult mai răspândită în rândul bărbaţilor decât al femeilor,  folosirea unor astfel de cuvinte sunt o formă de discriminare, a concluzionat un judecător.

Hotărârea – luată de un complet de trei bărbaţi care, în pronunţarea deciziei, şi-au deplâns propria lipsă de păr – vine într-un caz dintre un electrician şi firma de producţie la care era angajat, conform The Guardian.

Tony Finn, care urmează să primească despăgubiri, a lucrat pentru compania British Bung Company timp de aproape 24 de ani, dar a fost concediat, în luna mai a anului trecut. Acesta a dat compania în judecată acuzând, printre alte lucruri, că a fost victima unei hărţuiri sexuale după un incident cu supervizorul fabricii, Jamie King.

Finn a spus că în timpul unei dispute la magazin, din iulie 2019, King s-a referit la el cu apelativul de „bald cunt”, (tr. na. n. a. apelativ vulgar cu referire la organul de reproducere feminin, iar bald înseamnă chel). Termenul folosit este unul dintr cele mai vulgare ţi explicite apelative folosite de britanici.

Finn a fost mai puţin supărat de limbajul „anglo-saxon” decât de comentariul la adresa sa.

Acuzaţia a făcut completul de judecată, condusă de judecătorul Jonathan Brain, să delibereze dacă remarca şi cu privire la chelia sa a fost pur şi simplu o insultă sau hărţuire. 

Completul a reţinut că Finn nu s-a plâns de „limbajul industrial”, dar s-a simţit jignit de faptul că a fost făcut chel. Nu s-a plâns de înjurătură, ci de remarca privind aspectul. „Este dificil să conchizi altceva decât că domnul (Jamie) King a rostit acele cuvinte cu scopul de a viola demnitatea (lui Finn) şi de a crea un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator pentru el”, se arată în decizie. Supervizorul a admis că intenţia a fost de a-l ameninţa pe Finn şi de a-l insulta.

„Acesta este un limbaj puternic. Deşi, după cum constatăm, limbajul industrial era obişnuit în această fabrică din West Yorkshire, în opinia noastră, domnul King a depăşit limita făcându-i remarci personale reclamantului cu privire la aspectul său.” 

„Intenţia domnului King a fost să-l ameninţe pe [Finn] şi să-l insulte. În opinia noastră, există o legătură între cuvântul „chel”, pe de o parte, şi caracteristica protejată a sexului, pe de altă parte. 

„[Avocatul companiei] a avut dreptate să susţină că atât femeile, cât şi bărbaţii pot fi cheli. Cu toate acestea, deoarece toţi cei trei membri ai tribunalului vor fi în siguranţă, chelia este mult mai răspândită la bărbaţi decât la femei. „Considerăm că este legat în mod inerent de sex.” 

Ca parte a hotărârii sale, completul a exemplificat cu un caz anterior al tribunalului în care s-a constatat că un bărbat a hărţuit sexual o femeie, remarcându-i dimensiunea sânilor.  „Este mult mai probabil ca o persoană care primeşte un comentariu precum cel care a fost făcut în [acel] caz să fie femeie”, a spus tribunalul.

„La fel, este mult mai probabil ca o persoană care primeşte o remarcă precum cea făcută de domnul King să fie bărbat. Domnul King a făcut observaţia cu scopul de a răni reclamantul comentând aspectul său, care se găseşte adesea printre bărbaţi. 

„Tribunalul determină, prin urmare, că, referindu-se la reclamant ca fiind un „bald cunt”… conduita domnului King a fost nepotrivită, a fost o încălcare a demnităţii reclamantului, a creat un mediu intimidant pentru el, a fost făcut în acest scop şi legat de sexul reclamantului.” 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite