CNN: Vance folosește jumătăți de adevăruri pentru a ține prelegeri unui public european conștient de amenințarea unui regim autoritar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

J.D. Vance a alimentat populismul în cadrul discursului său de la Munchen, utilizând jumătăți de adevăr în fața unui public foarte conștient de pericolul reprezentat de guvernările autoritariste, arată o analiză a CNN. 

Vicepreședintele SUA a vorbit despre anularea alegerilor din România FOTO Profimedia
Vicepreședintele SUA a vorbit despre anularea alegerilor din România FOTO Profimedia

„Vicepreședintele american J.D. Vance a urcat pe scenă la München, pentru a eviscera totalitarismul din Europa, dar nu și de la Moscova, mai ales după invazia sa sălbatică din Ucraina, ci din aliații Ucrainei din Uniunea Europeană. «Inamicul din interior», așa cum l-a numit el, în Europa, încarcerează oponenții și se teme de proprii săi alegători”, arată o analiză a CNN a discursului lui J. D. Vance la Consiliul de Securitate de la Munchen semnată de Nick Palton Walsh.

Analiza CNN mai remarcă faptul că, în cazul în care discursul lui Vance ar fi fost o postare pe pe platforma X, mesajul ar fi fost în mod sigur însoțit de o notă care avertizează utilizatorii că textul conține informații false.

„În timp ce Munchenul spera să audă mai multe detalii cu privire la planul de pace al administrației Trump pentru Ucraina, care se transformă în mod public, ei au fost loviți cu o litanie bizară de plângeri legate de războiul cultural și o încercare de a semăna îndoieli serioase cu privire la integritatea electorală din toată Europa”, mai notează sursa citată.

Potrivit analizei, referirea vicepreședintelui SUA la alegerile anulate din România vrea să sugereze că votul prezidențial recent anulat din România a fost o încercare de a le refuza alegătorilor dreptul de a alege, fiind notat că România a anulat doar primul tur ala alegerilor prezidențiale, în care un candidat de extremă dreaptă, pro-rus, a câștigat la limită un loc în al doilea tur. 

Vance a contestat statul de drept în România, în contextul deciziei CCR, precum și combaterea sentimentului pro-rus și a interferenței electorale. Nu este foarte clar la cine se referea atunci când a spus că aliații săi europeni își cenzurează oponenții sau „îi bagă la închisoare”. 

Analiza semnată de Walsh mai subliniază că discursul americanului amintește de Germania de est a anilor 1950 și că „mulți dintre cei prezenți în sală ar fi provenit din ocupația brutală a fostei Uniuni Sovietice” și că „nu aveau nevoie să li se țină lecții despre modul în care autoritarismul răspândește minciuni pentru a scuza guvernarea slabă și crudă a minorității”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite