Călin Georgescu salută declarațiile vicepreședintelui SUA privind anularea alegerilor: „A pus la punct abuzurile asupra democrației din România”
0Călin Georgescu laudă declarațiile vicepreședintelui SUA, JD Vance, care a criticat în discursul său de la Conferința de la Munchen de vineri anularea alegerilor din România. De asemenea, finalistul primului tur al alegerilor anunță că, în aceeași zi, a primit un răspuns de la Curtea Constituțională a României (CCR).

„Astăzi, vicepreședintele american JD Vance a pus la punct abuzurile asupra democrației din România și Europa! Întâmplător, tot astăzi, Curtea Constituțională a României ne-a transmis pe scurt că "nu dă doi bani" pe democrație, pe demnitate și parteneriate strategice.
Ce mai contează pentru statul paralel ce spune vicepreședintele american JD Vance când, iată, mai jos aveți răspunsul CCR în urma miilor de cereri de revizuire depuse de noi, poporul român”, a declarat Călin Georgescu.
În răspunsul trimis de CCR, se arată că solicitarea lui Georgescu de desființare a hotărârii de anulare a prezidențialelor „nu întrunește condițiile legale pentru constituirea unui dosar jurisdicțional”.

JD Vance a declarat la Munchen că anularea alegerilor din România s-a făcut „pe baza unor suspiciuni slabe formulate de o agenție de informații și sub presiunea enormă exercitată de vecinii continentali ai României.”
Vance a criticat ideea că democrația poate fi distrusă prin campanii publicitare digitale provenite dintr-o țară străină, subliniind că, dacă un astfel de lucru este posibil, „atunci democrația respectivă nu a fost foarte solidă de la bun început.”
La 6 decembrie 2024, CCR a decis anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Curtea s-a reunit în acea zi după ce a primit patru sesizări după desecretizarea documentelor CSAT care arată că deși Călin Georgescu a declarat cheltuieli 0 în campania electorală, promovarea lui pe TikTok a fost contra-cost.
Au depus sesizări publicația Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.