Cine vrea protecția nucleară a Franței?
0Propunerea lui Emmanuel Macron de a lansa o „dezbatere strategică” privind extinderea descurajării nucleare a Franței la vecinii săi aliați câștigă în sfârșit teren, după ani de zile în care a sunat în urechi surde.

„Propunerea franceză nu este nouă. Acest subiect a fost abordat de mai multe ori în conversațiile cu mine... Și, desigur, este ceva ce merită luat în considerare”, a declarat premierul polonez Donald Tusk în drum spre reuniunea Consiliului European.
Viitor cancelar german, Friedrich Merz, și-a exprimat deja interesul pentru discutarea acestui subiect. Declarațiile de astăzi ale Poloniei și Danemarcei reprezintă o schimbare majoră de politică din partea a două țări europene care au fost în mod tradițional foarte apropiate de Washington. Polonia a dorit mult timp să găzduiască pe teritoriul său nuclee americane. Premierul slovac Robert Fico a declarat în cursul zilei de astăzi parlamentarilor din țara sa că nu este interesat de această propunere.
Posibilitatea unei protecții a Europei cu umbrela nucleară franceze, evocată de președintele francez Emmanuel Macron, a fost primită joi cu prudență dar și cu deschidere de liderii scandinavi, în mod tradițional rezervați în problema nucleară, informează AFP.
„Totul trebuie să fie pe masă acum“, a declarat pentru agenția de presă Ritzau șefa guvernului danez Mette Frederiksen la sosirea ei la Bruxelles. „Aceasta nu este ceva la care noi lucrăm, însă nu voi spune <<nu>> ideilor altora“, a adăugat ea.
„Ca majoritatea oamenilor, suedezii vor să aibă cât mai puține arme nucleare posibil, însă la ora actuală ar trebui să fim fericiți și recunoscători că doi dintre vecinii noștri (Franța și Regatul Unit) dispun de arme nucleare“, a estimat la rândul său premierul suedez Ulf Kristersson. „Altfel, doar Rusia ar dispune de arme nucleare“, a adăugat el.
Miercuri seara, Emmanuel Macron a declarat că vrea să „deschidă o dezbatere strategică“ asupra protecției Europei cu umbrela nucleară franceză, subliniind totodată că în orice caz decizia privind o eventuală lovitură „va rămâne în mâinile președintelui“ francez.