Cetăţenii ruşi vor intra mai greu în Europa. „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”, spune comisarul european pentru afaceri interne

0
Publicat:

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, transmite AFP.

CE cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare, Foto: Getty Images
CE cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare, Foto: Getty Images

Potrivit sursei citate, mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru a se pune la adăpost de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

,,O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare'' în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, informează Agerpres.

Aceste noi ,,orientări'', transmise de Bruxelles statelor UE, ,,se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental'', a adăugat comisarul european.

,,Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate'' cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene.

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european.

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar ,,examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă'' şi ,,dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată'', a mai indicat Ylva Johansson.

Aceasta a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE.

Tot vineri, liderii celor 27 de state membre UE au respins şi condamnat „anexarea ilegală” de către Rusia regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie.

Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată «referendumurile» ilegale pe care Rusia le-a organizat ca pretext pentru această nouă încălcare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici rezultatele falsificate şi ilegale. Nu vom recunoaşte niciodată această anexare ilegală”, se arată într-o declaraţie comună făcută publică vineri.

Aceste decizii sunt nule şi neavenite. Crimeea, Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk sunt ale Ucrainei”, adaugă liderii de stat din UE.

Lansăm un apel către toate statele şi organizaţiile internaţionale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”, se menţionează în declaraţie, care a fost publicată cu puţin timp înainte de semnarea actelor de anexare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite